Kosten boekhouder: Wat betaal je gemiddeld voor een boekhouder?

Kosten boekhouder

Als ondernemer heb je met tal van uitdagingen te maken. Van veeleisende klanten tot personeel en natuurlijk de boekhouding. Indien je weinig kennis hebt van boekhouden dan kan je dit het beste uitbesteden. Maar wat zijn de kosten van een boekhouder?

Iets waar veel ondernemers voor kiezen, is voor een online boekhoudprogramma. Prijstechnisch is dit een interessante keuze, terwijl je ook nog eens van gemak geniet. Andere ondernemers kiezen weer voor een boekhouder.

Wat ook vaak gebeurt is een combinatie van beide. Dus het boekhoudprogramma dat het werk doet en de boekhouder een controle. Hoe dan ook, voor welke optie je ook kiest in dit artikel geven wij je in dit artikel graag een antwoord op de kosten van een boekhouder.

Wat kost een boekhouder?

Om boekhouder te kunnen worden, moet je meerdere examens afleggen. Dat betekent dat een boekhouder langere tijd moet studeren, wat je uiteraard terug ziet in het uurtarief. Voor een startende boekhouder betaal je pakweg 40 á 50 euro per uur.

Kies je voor een zeer ervaren boekhouder? Dan kun je rekenen op een tarief van pakweg 80 á 100 euro. Mocht je nou echt een hele ervaren accountant nodig hebben, moet je rekening houden met een tarief van ruim 120 euro. Wat de exacte kosten van een boekhouder zijn, hangt uiteindelijk van meerdere factoren af.

De ervaring van de boekhouder, de prijsstelling van de boekhouder en de uit te voeren werkzaamheden zijn hier enkele voorbeelden van. Wat de prijsstelling van de boekhouder er precies mee te maken heeft? Nou, als een boekhouder de vraag op een gegeven moment niet meer aan kan, kan hij/zij besloten om zijn tarief omhoog te gooien.

Daarmee behoudt hij waarschijnlijk alsnog veel klanten, maar hij gaat ook nog eens meer verdienen. Simpelweg rekent geen enkele boekhouder hetzelfde bedrag. De vraag ‘hoeveel kost een boekhouder’? is dan ook niet eenduidig te antwoorden.

Wat wil je de boekhouder precies laten doen?

Lang niet alle boekhouders werken met slechts één uurtarief. Nee, sommige boekhouders kiezen ervoor om hun uurtarief aan de werkzaamheden aan te passen. Voordat je een boekhouder inhuurt, zou je na moeten denken over de gewenste werkzaamheden.

Wil je de boekhouder echt je volledige boekhouding laten doen? Of wil je dat de boekhouder alleen de Btw-aangifte en inkomstenbelasting aangifte voor je doet? Beide is mogelijk; je kunt je vast voorstellen dat dit qua kosten nogal veel uitmaakt.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Zowel een boekhouder als een accountant richten zich op het onderhouden van zakelijke administraties. Het belangrijkste verschil hierbij is de focus van beide beroepsgroepen:

  • Boekhouder: de boekhouders richten zich meestal op ZZP’ers, kleinere bedrijven en het MKB.
  • Accountant: de accountants richten zich meestal op de grotere bedrijven.

Ook de manier van werken is bij beide beroepen anders. Een boekhouder is vooral uitvoerend bezig, terwijl een accountant een controlerende functie heeft. Dat is op zich logisch aangezien sommige bedrijven verplicht zijn om een accountant in te schakelen.

Dit is bijvoorbeeld het geval als je als bedrijf verplicht bent om een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Zo’n jaarrekening moet per sé afgestempeld zijn door een accountant. Met andere woorden: een accountant staat eigenlijk een treetje hoger dan een boekhouder. Voor een accountant betaal je meestal dan ook meer.

Kan je de kosten van een boekhouder het beste investeren of besparen?

Waarom een boekhouder inschakelen?

Heb je op dit moment je handen vol aan je onderneming? Dan wil je ongetwijfeld zo min mogelijk met randzaken bezig zijn. Om dát voor elkaar te krijgen, kan het interessant zijn om een boekhouder in te schakelen. Door een boekhouder in te schakelen, heb je immers geen omkijken meer naar je administratie.

Ondertussen ben je ook van een sluitende administratie verzekerd. Een boekhouder weet immers precies hoe een perfecte boekhouding opgesteld wordt. Mocht je onverhoopt een controle van de Belastingdienst krijgen, hoef je in principe nergens bang voor te zijn. Daarnaast kan een boekhouder je op termijn ook geld opleveren. Hoe dat zit?

Nou, een goede boekhouder weet als geen ander hoe je belasting kunt besparen. De boekhouder geeft je hier tips over en voert de juiste transacties in je administratie door. Op die manier betaal je minder belasting én verdien je dus meer geld.

Heb je zelf weinig tot geen kennis van boekhouden? Dan is het ook interessant om een boekhouder in te schakelen. De boekhouder neemt al het werk uit handen, zonder dat je zelf over specifieke kennis hoeft te beschikken. Onder aan de streept levert dit veel gemak op en geniet je van een flinke tijdsbesparing.

Waarom de kosten van een boekhouder besparen?

Is het nou direct aan te raden om een boekhouder in te schakelen? Nee, dat is niet altijd het geval. Het inschakelen van een boekhouder brengt namelijk ook de nodige nadelen met zich mee. Waar je dan bijvoorbeeld aan moet denken? Je moet bijvoorbeeld rekening houden met een flinke investering.

Zoals we hierboven al aangegeven hebben, betaal je voor een goede boekhouder een flink uurtarief. Als een boekhouder een paar uur per week voor je werkt, lopen de totale kosten behoorlijk hoog op. Daarnaast moet je ook je administratie uit handen durven te geven. Je moet echt vertrouwen op de kennis en kunde van de boekhouder.

Heb je dat vertrouwen niet? Dan is het lastig om met een boekhouder samen te werken. Bijkomend ‘nadeel’ is dat je je boekhouding volledig transparant moet maken. Je boekhouder ziet precies wat je verdiend. Voel je je daar niet zo prettig bij? Dan kun je beter de touwtjes in eigen handen houden.

Verder is het lastig om een goede boekhouder te vinden. Veel ondernemers zijn op zoek naar een goede boekhouder, waardoor de beste boekhouders al met een volle agenda zitten. Je komt dan al snel uit bij een mindere boekhouder, waarvoor je alsnog het nodige geld moet betalen.

Voor wie is een boekhouder geschikt?

In onze ogen is een boekhouder zeker niet voor alle ondernemers geschikt. Ben je een kleine zelfstandige? Dan is het echt niet noodzakelijk om een boekhouder in te schakelen. Het geld dat je hiermee weet te besparen, kun je op een veel betere manier uitgeven.

Heb je een relatief complexe boekhouding? Heb je bijvoorbeeld met meerdere holdings, BV’s en dergelijke te maken? Dan is het wel interessant om een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder weet precies hoe zo’n complexe boekhouding verwerkt moet worden. Op een correcte manier welteverstaan.

Maak je met je bedrijf een immense groei door? Moet je flinke investeringen doen, personeel aannemen en tal van zaken regelen? Dan kan het ook interessant zijn om een boekhouder in te schakelen. Door een boekhouder in te schakelen, bespaar je  de nodige tijd. Die tijd kun je vervolgens prima aan je eigen bedrijf besteden.

Hoe vind je de beste boekhouder?

Ben je overtuigd geraakt van de voordelen van een boekhouder? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar de beste boekhouder. Let hierbij op onder meer onderstaande aandachtspunten:

  • Locatie van de boekhouder: vanuit praktisch oogpunt is het advies om te kiezen voor een boekhouder uit de buurt. Mochten jullie face to face iets willen bespreken, gaat dit in dat geval veel makkelijker.
  • Tarief: uiteraard zou je ook goed naar het tarief van de boekhouder moeten kijken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, variëren de tarieven van de boekhouders behoorlijk.
  • Beoordelingen: ga goed na op welke manier de boekhouder beoordeeld wordt. Doe eens navraag in je eigen netwerk of raadpleeg eens reviews via Google. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van de beoordelingen van andere gebruikers.
  • Ervaring: in onze ogen zou je ook goed naar de ervaring van de boekhouder moeten kijken. Persoonlijk zouden wij de voorkeur geven aan een ervaren boekhouder in plaats van aan een startende ondernemer.
  • Onderbuikgevoel: let tot slot goed op je onderbuikgevoel. Dat gevoel liegt namelijk nooit.

Betere keuze: een online boekhoudprogramma combineren met de kosten van een boekhouder

Het inschakelen van een boekhouder is een dure aangelegenheid. Zeker als de boekhouder veel uren voor je boekhouding moet maken, moet je vrij diep in de buidel tasten. Er is gelukkig een veel betere optie: een online boekhoudprogramma kopen in combinatie met een boekhouder.

Een online boekhoudprogramma is met name voor de kleinere onderneming ideaal. Een kleine onderneming heeft geen al te complexe boekhouding, waardoor je dit prima zelf kunt doen. Bovendien kan je ook afspreken met de boekhouder dat jij het werk doet in het boekhoudprogramma en dat hij of zij enkel de mutaties controleert.

Een online boekhoudprogramma biedt daarbij de nodige voordelen:

  • Veel automatiseringsmogelijkheden: met een goed online boekhoudprogramma kun je allerlei processen en taken automatiseren. Hiermee weet je op een gemakkelijke manier de nodige tijd te besparen.
  • Goedkoop: in vergelijking met een boekhouder zijn de kosten van een online boekhoudprogramma echt goedkoop te noemen. Vaak ben je voor maximaal 3 tientjes per maand al klaar. Dat is een groot verschil met de boekhouder eenmanszaak kosten die je anders zou moeten betalen.
  • Alles in eigen beheer: vind je het lastig om dingen uit handen te geven? En vind je het lastig om andere inzicht in je financiële cijfers te geven? Dan is een online boekhoudprogramma ook de beste optie voor je. Hiermee hou je in ieder geval alles in eigen beheer.
  • Altijd bereikbaar: een online boekhoudprogramma is altijd bereikbaar. Ongeacht waar je bent, heb je toegang tot je boekhouding. Zelfs als je in de trein zit, kun je op je gemakje je boekhouding bijwerken!

Wil je graag van een goed online boekhoudprogramma gebruik maken? Via onze website maak je gemakkelijk een vergelijking tussen de beste boekhoudprogramma’s!