Informer Online: Boekhoudsoftware, Functies en Tarieven

Informer Online logo

Informer Online is een boekhoudprogramma voor vele ondernemers. Aangezien er tal van boekhoudprogramma’s zijn kan het lastig zijn om de beste eruit te kiezen. Mede hierom bespreken we in dit artikel haar programma.

Zo weet jij na het lezen van dit artikel wat dit programma voor jouw bedrijf kan betekenen, welke functies het programma aanbiedt, wat het kost, welke pakketten er zijn en de voordelen en nadelen.

Geen tijd? Weet dit! Boekhouden met informer Online kan al sinds 1993. Bovendien bezit zij een aantal keurmerken waaronder die als ontwikkelpartner van de Belastingdienst en Betrouwbaar Boekhouden. Haar pakketten zijn zowel geschikt voor ZZP’ers als MKB’ers.

Vergelijk alle boekhoudpakketten van Informer

Informer Online biedt op het moment van schrijven 4 boekhoudpakketten aan, waarvan het goedkoopste pakket €12,- per maand bedraagt. Hiermee is zij niet de goedkoopste aanbieder. Niettemin is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de prijs.

Ook de aangeboden functies zijn net zo belangrijk. Want soms ben je als ZZP-er beter uit met een duurder pakket, vanwege de functies die dan standaard bij het pakket inbegrepen zijn. Tevens is het belangrijk om te kijken naar mogelijke eventuele bijkomende kosten.

Prijzen en tarieven van Informer Online

Alle boekhoudpakketten van Informer zijn inclusief een onbeperkt aantal: facturen, inkoopfacturen, uitgaven en bonnen. Tevens geniet je bij alle pakketten van het automatiseren van de BTW aangifte en de betaling hiervan met iDEAL.

Het dashboard en alle financiële inzichten zijn tevens inbegrepen bij alle pakketten. De kosten voor de VerzamelRobot en de ScanRobot zijn voor alle pakketten gelijk, evenals de kosten voor extra modules. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen de vier pakketten en de bijbehorende prijzen van dit moment:

BoekhoudpakketBanktransactiesScan & HerkenPrijs
ZZP BasisMaximaal 3€5,00 per maand€12,00 per maand
ZZP PlusOnbeperktGratis tot 50 per maand€19,00 per maand
MKB BasisOnbeperktGratis tot 50 per maand€29,00 per maand
MKB PlusOnbeperktGratis tot 50 per maand€39,00 per maand
Boekhoudpakketten van Informer Online

Let op de bijkomende kosten van Informer Online

Informer Online kent enkele extra kosten. Zo betaal je extra voor de Scan&Herken optie als je meer dan 50 facturen of bonnetjes per maand laat scannen. Voor iedere extra bon/document betaal je €0,15. De Verzamel- en HerkenRobot kosten je €0,35 per factuur.

Tevens is de rittenregistratie van Informer niet geautomatiseerd. Wil je genieten van een automatische rittenregistratie door middel van GPS, dan dien je een extra abonnement af te sluiten bij TrackJack. Dit kost €14,95 per maand als klant van Informer.

Wil je een online incasso bureau inschakelen, dan kost dit €19,95 per maand. Zo zijn er nog een aantal extra betaalde mogelijkheden, welke niet dagelijks aan de orde zijn. Denk hierbij aan een bankkoppeling met Ponto, het ordenen van facturen en een handelsmodel.

Voordelen en nadelen van Informer Online

Ieder boekhoudpakket heeft zo z’n voor- en nadelen. Het is belangrijk om te kijken of deze van invloed zijn op jouw onderneming. We hebben een overzicht voor je opgesteld, met de belangrijkste voor- en nadelen van het boekhoudpakket.

VoordelenNadelen
Overzichtelijk en makkelijk in gebruikBijkomende kosten voor bepaalde functies
Betaalbare pakketten voor ZZP-ersGeen eigen app voor het registreren van ritten
Makkelijke terminologie en veel helpfunctieshandig voor ZZP-ers zonder boekhoudervaring
Inclusief BTW aangifte met IDEAL betaling
Veel boekhoudkoppelingen mogelijk met verschillende banken
Voordelen en nadelen van boekhouden met Informer Online

Belangrijkste functies van Informer Online

Informer Online is een compleet online boekhoudprogramma. Dit betekent dat jij niet enkel facturen en offertes stuurt, maar jouw gehele boekhouding wordt overgenomen. Van een bankkoppeling met jouw zakelijke rekening tot het doen van jouw BTW aangifte.

Hieronder een aantal van de functies:

  • Bankkoppeling
  • Scan & Herken
  • Elk kwartaal eenvoudig BTW-aangifte doen
  • Online facturen en aanmaningen versturen
  • Automatische rittenregistratie met behulp van TrackJack

Bankkoppeling Informer Online

Het koppelen van jouw zakelijke rekening aan het boekhoudprogramma van Informer Online, zorgt ervoor dat je jouw boekhouding voor een groot deel automatiseert. Betalingen worden verwerkt en gekoppeld aan facturen en documenten.

Informer Online beschikt over bankkoppelingen met: ING Bank, Knab, RaboBank, Bunq, ABN AMRO, SNS Bank, ASN Bank, Triodos Bank en RegioBank.

Zoals je ziet, beschikt Informer Online over een groot aantal bankkoppelingen. Indien jouw bank er toch niet bij staat, is het mogelijk veelal om handmatig banktransacties te importeren.

Bonnetjes scannen en facturen herkennen met Scan & Herken

Scan & Herken is een handige functie voor het automatiseren van documenten. Maak een foto van jouw tankbonnetje en stuur deze met Whatsapp naar jouw online boekhouding. De Scan & Herken functie van Informer Online leest de gegevens automatisch uit, waardoor het verwerken van uitgaven vele malen sneller gaat.

Je kunt ook op andere manieren bonnen en facturen verwerken, zoals via e-mail of door deze te uploaden. De HerkenRobot van Informer Online is ook in staat om UBL facturen uit te lezen en deze worden automatisch geboekt.

BTW aangifte doen met Informer Online

Met Informer Online is het mogelijk om jouw BTW aangifte (omzetbelasting) te doen. Je doet er slechts 2 minuten over om de aangifte van een kwartaal in orde te maken, belangrijk is dan natuurlijk wel dat jouw online administratie up-to-date is.

Informer Online werkt samen met de belastingdienst, waardoor je er zeker van bent dat dit op een veilige manier gebeurt. Informer zet alle informatie klaar en de BTW van iedere factuur wordt automatisch doorgezet naar de BTW aangifte. Aan jou de taak om deze gegevens even te controleren en de BTW aangifte goed te keuren en te bevestigen.

Je kunt dit eventueel ook laten doen door jouw accountant of boekhouder, welke je een speciale toegangscode kunt geven tot jouw online boekhouding. Indien je geld moet betalen aan de belastingdienst, doe je dit meteen met de iDEAL betaalknop.

Online factureren met Informer Online

Informer Online maakt het mogelijk gepersonaliseerde facturen te versturen, compleet voorzien van jouw eigen huisstijl. Indien gewenst geef je jouw klanten de mogelijkheid direct te betalen, met een iDEAL of PayPal betaalknop.

Zonder betaalprovider, kun je betalingen ook automatiseren d.m.v. een eigen QR code. Informer Online verstuurt indien gewenst ook automatisch herinneringen en aanmaningen. Het versturen van facturen per e-mail is geheel veilig en dit komt doordat je gebruik maakt van het PEPPOL netwerk.

Dit netwerk zorgt ervoor dat het up- en downloaden van facturen niet meer nodig is en alle facturen van boekhouding naar boekhouding worden verstuurd.

Informer rittenregistratie

Jouw ritten- of kilometerregistratie doe je bij Informer Online handmatig of via de koppeling met TrackJack. Trackjack maakt het mogelijk om ritten automatisch te registreren en om dit te doen wordt er door Trackjack een kilometerregistratiesysteem in jouw wagen geïnstalleerd.

Informer Online maakt automatisch een rit aan als de auto wordt gestart, inclusief alle benodigde informatie zoals adressen. Het grote verschil met andere boekhoudprogramma’s, is dat Informer Online hiervoor geen interne app aanbiedt en gebruik maakt van een fysiek te installeren kastje.

De meeste online boekhoudprogramma’s werken met een app, waarbij je jouw rit via je mobiele telefoon start. Het GPS systeem van jouw mobiele telefoon zorgt voor het bijhouden van de kilometers. Voor het gebruik van TrackJack, dien je een extra abbonement af te sluiten.

Net zo belangrijks is het gebruikersgemak van het boekhouden in Informer Online

Nu je weet welke functies Informer Online aanbiedt, is het tevens fijn om te weten wat het gebruikersgemak van Informer Online is. Hiervoor hebben wij het programma uitgebreid getest en onszelf onder andere de volgende vragen gesteld:

  • Werkt het boekhoudprogramma makkelijk?
  • Zijn de functies snel te vinden?
  • Is Informer Online geschikt voor ZZP-ers zonder boekhoudervaring?

Na het aanmaken van een gratis proefaccount, kom je terecht in het dashboard. Je hebt meteen de mogelijkheid om de basisgegevens van jouw boekhouding in te vullen en je virtueel rond te laten leiden door het programma. De interface is clean en overzichtelijk.

De twee belangrijkste menu’s zijn duidelijk aanwezig: bovenin voor jouw persoonlijke gegevens en links voor jouw boekhouding. De terminologie is eenvoudig en Informer Online is daarom ook geschikt voor startende ondernemers zonder kennis.

Het dashboard

Je bent bij het gebruik van Informer Online geen onnodige tijd kwijt bij het zoeken naar bepaalde functies en alles wijst zich feitelijk vanzelf. Het dashboard oogt heel overzichtelijk en het programma bezit tevens voorbeeldteksten.

Het dashboard van Informer Online
Het dashboard van Informer Online

Maak je bijvoorbeeld voor het eerst een nieuwe factuur aan, dan kun je eenvoudig de voorbeeldteksten gebruiken om alles op de juiste manier in te vullen. Het is tevens mogelijk om te filteren op informatie, nadat je een bepaalde optie hebt gekozen.

Zo bekijk je snel alle urenregistraties van een bepaalde werknemer. Indien je ergens niet uitkomt, zijn er meerdere mogelijkheden om hulp te vragen, inclusief: teamviewer, instructievideo’s en een chat optie. Uiteraard kun je ook de zoekbalk gebruiken.

Gratis proefperiode van 30 dagen

Informer Online werkt met een gratis proefperiode van 30 dagen, zodat je het programma zelf kunt testen. Je vraagt een gratis account aan, door enkel een paar persoonlijke gegevens in te vullen.

Het invullen van jouw complete bedrijfsprofiel, inclusief BTW en KVK nummer, komt pas nadien. Probeer Informer Online gratis zelf uit, zodat je precies weet of het programma bij jou en je onderneming past.

Inzicht in jouw administratie met Informer

Een belangrijke reden om te kiezen voor een online boekhoudprogramma, is de behoefte aan een overzichtelijke administratie. Met een online boekhouding heb je al jouw gegevens op één plaats. Bovendien is jouw administratie altijd up to date en kun je verschillende rapportages inzien. Zo weet je precies hoe jouw onderneming er voorstaat.

Nadat je bent ingelogd op Informer Online, kies je in het rechter bovenmenu voor de optie “statistieken”. Hier vind je een eenvoudig overzicht van een aantal gegevens, denk aan het aantal facturen en het aantal gereden kilometers. Voor uitgebreidere rapportages ga je in het linkermenu naar “financieel”.

Hier vind je jouw bankoverzicht (gekoppeld aan je zakelijke bankrekening), verschillende overzichten en geavanceerde rapportages. Denk hierbij aan: jaarafsluiting, beginbalans, in- en verkoopboek, vaste activa, omzet per klant en leverancier, urenregistratie en meer.

Slimme technologieën

Veel boekhoudprogramma’s werken met slimme technologieën, of zoals Informer Online deze handigheidjes noemt, robotic accounting. In feite betekent dit dat je als ZZP-er zo min mogelijk meer zelf hoeft te doen en zoveel mogelijk handelingen worden geautomatiseerd. Hieronder een kort overzicht van deze geautomatiseerde mogelijkheden bij Informer:

● Automatisch facturen downloaden: de VerzamelRobot verzamelt al jouw facturen, nadat je deze optie hebt geactiveerd. Klantenportals behoren hierdoor tot de verleden tijd. De VerzamelRobot zelf is gratis en onderdeel van de pakketten, maar voor het verzamelen van facturen betaal je €0.35 per factuur
● Automatisch facturen boeken: de BoekRobot slaat alle facturen automatisch op als UBL-factuur in jouw online boekhouding en deze worden automatisch geboekt op de juiste categorie. Hoe vaker je de BoekRobot gebruikt, hoe meer er wordt geautomatiseerd. De BoekRobot onthoudt namelijk welke categorie, bij welke factuur hoort
● Bankkoppeling: koppel jouw zakelijke bankrekening aan jouw online boekhouding. De BankRobot kijkt bij alle ver- en inkoopfacturen of er een match is met een bij- of afschrijving. Je kunt tevens bepaalde dingen zelf instellen. Bijvoorbeeld dat een overschrijving naar een bepaald rekeningnummer, als privé opname moet worden geboekt
● Scan & Herken: De ScanRobot zorgt ervoor dat je geen informatie handmatig hoeft over te typen, vanaf jouw lossen bonnetje of factuur. Scan&Herken werkt op basis van OCR technologie, waarbij tekens worden herkend en omgezet. Een alternatief voor Scan & Herken is het UBL formaat. De HerkenRobot herkent informatie op UBL-facturen, waardoor de BoekRobot deze automatisch kan inboeken.

FAQ’s – Veelgestelde Vragen

Hieronder staan de meest voorkomende vragen die voorkomen bij het kopen van het boekhoudprogramma van Informer Online.

Is Informer Online het beste boekhoudpakket?

Dat ligt aan de criteria waarnaar jij op zoek bent. Informer Online beschikt over tal van kwaliteiten en in dit artikel ontdek je of Informer Online het beste boekhoudpakket is voor jouw onderneming.

Kan ik Informer Online gebruiken als ik geen verstand heb van boekhouden?

Ja. Informer Online is zeer gebruiksvriendelijk en werkt met eenvoudig te begrijpen begrippen. Je hoeft geen voorkennis te hebben van boekhouden om met het boekhoudpakket aan de slag te gaan, je leert dit gaandeweg.

Hoeveel kost Informer Online per maand?

Het goedkoopste pakket voor ZZP-ers kost €12,- per maand.