Gratis boekhoudprogramma ZZP? Check nu de 3 beste gratis software!

Gratis boekhoudprogramma ZZP

Ben je ZZP’er? Om de financiën zo overzichtelijk en voordelig mogelijk te houden, is een gratis ZZP boekhoudprogramma geen overbodige luxe. Met zo’n programma weet je namelijk binnen één oogopslag hoe je ervoor staat. Helaas zijn boekhoudpakketten vaak prijzig.

Omdat je als ZZP’er zoveel mogelijk wilt besparen staan in dit artikel gratis boekhoudprogramma’s centraal. Zo kijken we naar: de opties die je als ZZP’er hebt, de voor- en nadelen van gratis boekhouden en tot slot enkele praktische tips.

Geen tijd? Weet dit! MoneyMonk en Tellow zijn twee boekhoudprogramma’s die pakketten aanbieden die volledig gratis zijn. Helaas zijn de pakketten vaak vrij beperkt. Een goed alternatief voor ZZP’ers is e-Boekhouden dat 15 maanden volledig gratis te gebruiken is.

Top 3 gratis boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers

Ben je er zeker van dat je een gratis boekhoudprogramma wil gebruiken als zzp’er? Hieronder vind je een overzicht van verschillende software die je kosteloos kunt gebruiken. Misschien staat hier iets voor je tussen.

BoekhoudprogrammaGratis pakketUpgradeMeer info
MoneyMonkPre start pakket€7,50 p/mBekijk bij MoneyMonk
e-BoekhoudenStarters 15 maanden€9,95 p/mBekijk bij e-Boekhouden
TellowAltijd Gratis€12,99 p/mBekijk bij Tellow

MoneyMonk: Gratis boekhoudprogramma voor nog niet officieel begonnen ZZP’ers

MoneyMonk is een boekhoudprogramma met verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit betaalde pakketten, maar er is ook een kosteloze versie beschikbaar. Deze noemt MoneyMonk Pre Start. Zo kun je jouw bedrijf gratis registreren en heb je ook geen KvK-nummer nodig. Dit is een groot pluspunt voor startende ondernemers. Ook als je nog niet zo ver bent, kun je dus jouw gemaakte uren alvast bijhouden. 

Nu is deze software vooral geschikt voor startende zzp’er die nog niet officieel zijn begonnen. Ga je wel officieel beginnen? In dat geval zal je automatische geüpgraded worden naar het basispakket. Dit basis boekhoudpakket kent een vanaf prijs van €7,50 per maand. Met dit pakket is het mogelijk om een handige boekhoudkoppeling te maken.

E-Boekhouden.nl: 15 maanden gratis voor alle starters

E-Boekhouden is één van de bekendste boekhoudprogramma’s die er is. Naast de betaalde pakketten, is er opnieuw een gratis versie beschikbaar en deze kent verschillende pluspunten. Ook dit pakket is geschikt voor de startende ondernemers en zo leer je de kneepjes van het boekhouden.

Je kunt 15 maanden gratis gebruikmaken van de gratis functies voordat je eventueel overstapt. Je kunt je gemaakte uren tellen, werkzaamheden verrichten en je kunt alles bijhouden via de bijhorende app. Zo heb je ook onderweg toegang tot je administratie. Je kunt gebruikmaken van het pakket direct na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Tellow: Gratis maar beperkt tot 3 facturen

Misschien heb je Tellow al eens voorbij zien komen. Ook dit is een bekend boekhoudprogramma dat je eveneens gratis kunt gebruiken als zzp’er. En nee, de mogelijkheden zijn niet beknopt te noemen. Zo kun jouw uren en gemaakte kilometers registeren, de gratis app downloaden en kun je via de software je btw-aangifte berekenen.

Helaas is het gratis boekhoudpakket van Tellow vrij beperkt, want het kent een maximum van 3 facturen per maand. Als ZZP’er zit je hier als snel op, waardoor je zal moeten upgraden naar het betaalpakket dat een vanaf prijs heeft van €12,99 per maand.

Wat is een gratis boekhoudprogramma voor ZZP?

Een gratis boekhoudingsprogramma voor zzp’ers is, zoals de term al zegt, geheel kosteloos gebruiken. In de tweede plaats is het ook belangrijk dat het programma ingericht is voor de boekhouding van ZZP’ers. Voor de betaalde programma’s sluit je een abonnement af en deze kosten komen maandelijks terug. Wat een boekhoudprogramma kost, dat verschilt per aanbieder. Dit hangt overigens ook af van de mogelijkheden die worden aangeboden. 

Vanzelfsprekend komen de kosten bij een gratis boekhoudprogramma te vervallen. Je kunt gebruikmaken van de functies, zonder dat je vastzit aan maandelijkse kosten. Wel heb je vaak een beperkt gebruik van het boekhoudprogramma. Zoals bijvoorbeeld bij Tellow tot 3 facturen. Hoewel gratis als beginnend zzp’er goed kan uitkomen zijn, is vaak een voordelig betaald programma zoals bijvoorbeeld e-Boekhouden beter.

Is een boekhoudprogramma verplicht?

Nee, een boekhoudprogramma is niet verplicht. Het is slechts een hulpmiddel om het jou als zzp’er gemakkelijker te maken. Door middel van een boekhoudpakket, zie je niets over het hoofd en kun je alles gemakkelijk bijhouden. Doordat veel zaken zijn geautomatiseerd, worden deze jou uit handen genomen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan:

  • Budgetteren
  • BTW-aangifte berekenen
  • Btw-aangifte direct online versturen
  • Factureringen (of een exclusief factuurprogramma voor het ZZP)
  • Belangrijke bonnen opslaan
  • Kengetallen bekijken
  • Urenregistratie

Voordelen van een gratis boekhoudprogramma voor het ZZP

Als je besluit om gebruik te maken van een gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers, dan geniet je van verschillende voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen.

Besparen

Het eerste pluspunt is, hoe kan het ook anders, dat je kunt besparen. De maandelijkse kosten van een boekhoudprogramma kunnen oplopen tot €50 euro of zelfs meer. Natuurlijk is investeren noodzakelijk, maar besparen op deze kosten is altijd mooi meegenomen. Dit gezegd hebbende kan een betaald boekhoudprogramma vaak wel weer automatisch de btw-aangifte versturen dat natuurlijk ook weer tijd en geld bespaart.

Tijd besparen

Ben je al een tijd ondernemer, maar heb je nooit gebruikgemaakt van een boekhoudprogramma? Misschien heb je al gemerkt hoeveel tijd je kwijt bent aan de administratie. Daarbij kan het stressvol zijn, want je wilt alles op orde hebben. Door een gratis boekhoudprogramma in te zetten bespaar je enorm veel tijd op administratieve verplichtingen. Zo houd je tijd over voor je onderneming. 

Altijd toegang

Ben je vaak onderweg of wil je altijd toegang hebben tot je administratie? De vele mappen onder je arm meedragen is alles behalve handig. Door gebruik te maken van online boekhoudsoftware, heb je altijd en overal toegang tot je administratie. Hiermee ben je zelfs in het buitenland in staat om belangrijke zaken voor je onderneming te regelen.

Nadelen van een gratis ZZP boekhoudprogramma

We willen je erop attenderen, dat een gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers nadelen kent. Door hier van tevoren rekening mee te houden, kun je naderhand beslissen of dit iets voor jou is.

Niet alle functies zijn beschikbaar

Met een betaald boekhoudprogramma krijg je toegang tot alle functies en mogelijkheden. Nu kan dat met gratis versies echter anders zijn. In veel gevallen zijn een aantal functies afgeschermd. Welke dat precies zijn, dat verschilt per software. We raden je aan om hier van tevoren onderzoek naar te doen. 

Niet automatisch

Betaalde boekhoudprogramma’s regelen vrijwel alle zaken automatisch, zonder dat je er omkijken naar hebt. Bij de gratis versies kan dit een ander verhaal zijn. Vaak moet je handmatig je zaken bijwerken of het in de gaten houden. Dit betekent dat je er alsnog werk aan hebt. Ook moet je eraan denken om het bij te houden.

Boekhouding offline bijhouden zonder software zoals bijvoorbeeld Excel?

Zoals eerder gezegd, is een boekhoudprogramma gebruiken niet verplicht. Dit is slechts een hulpmiddel om alle administratie en cijfers overzichtelijk te houden. Er zijn ook andere mogelijkheden. Zo zijn er genoeg ondernemers die de boekhouden in Excel

Vooral kleine en beginnende ondernemers kunnen hier prima mee uit de voeten. Echter weet dat een boekhoudprogramma je vaak helpt fouten voorkomen. Een factuurnummer bijvoorbeeld dubbel invoeren kan niet gebeuren. Hoe dan ook, een goed alternatief dus is Excel. Hoewel er genoeg sjablonen te vinden zijn, beschikken zij niet over functies om te kunnen automatiseren of controleren.

Ook moet je er wel rekening mee houden dat de kans dat je het overzicht kwijtraakt of vergeet om iets bij te werken, is aanzienlijk groot. Je dient zelf de facturen te maken, herinneringsmails te sturen en je btw-aangifte te doen. Mocht je onderneming groeien of je klantenbestand wordt groter, dan is het handig om over te stappen naar een betaald- of gratis boekhoudprogramma.

Kortom, is een gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers een aanrader?

We hebben vastgesteld wat een gratis boekhoudprogramma ZZP is en wat de voordelen zijn. Daarbij zijn ook de nadelen belicht. Met deze informatie op zak, kunnen we de balans opmaken. Is deze software het waard om te gebruiken? 

Ja, wij zouden zeggen van wel. Iedere ondernemer vindt het fijn om te besparen. Zeker in een opstartende fase, wil je zo min mogelijk kosten maken en de administratie vanaf het eerste moment bijhouden. Daarbij moet je nog maar afwachten of je onderneming een succes en opgemerkt wordt. Gratis boekhoudprogramma’s komen zeer van pas en leren de kneepjes van het vak. Nu is het wel zo, dat de gratis versies beknopter zijn.

Vooral als we hier een betaalde versie naast leggen. Mocht je onderneming na verloop van tijd groeien, dan is het wellicht verstandig om over te stappen naar een betaald pakket. Deze zijn geschikt voor uitgebreide administratie en nemen daarbij nog meer uit handen. Echter zou je dus in beginsel prima eerst een gratis boekhoudprogramma kunnen kopen.