
Als je de homepage van Ficsus.nl bekijkt, dan maakt het programma meteen duidelijk wat hun publiek is: zzp’ers. Met hun logo claimen ze zelfs dat élke zzp’er gelukkig wordt van hun programma. Een stevige uitspraak, maar kan Ficsus dit ook waarmaken?
Ficsus meent oplossingen te bieden voor online boekhouden en belastingaangiftes waar zzp’ers echt mee geholpen zijn. Niet iedereen is namelijk even goed op de hoogte van wat je allemaal moet doen om een correcte boekhouding bij te houden.
De opzet van Ficsus is daarom ook gebaseerd op het idee dat iedereen, ook ondernemers zonder enige voorkennis van boekhouden er direct mee aan de slag kunnen. Door zich enkel te focussen op zzp’ers wordt het programma ook niet onnodig ingewikkeld.
Hoe dan ook, in de onderstaande review worden onder andere de functies, prijzen en de gratis en vrijblijvende proefperiode van Ficsus.nl het online boekhoudprogramma besproken. Tevens worden enkele meest gestelde vragen beantwoord.
Vergelijken van Ficsus boekhoudpakketten
Samenwerking tussen Ficsus en E-boekhouden
Scrol je op de homepage van Ficsus helemaal naar beneden, dan zie je onder contactgegevens een vermelding dat Ficsus nu onderdeel is van e-Boekhouden.nl. Bestaat Ficsus dan niet meer? Toch wel. Het boekhoudprogramma van Ficsus staat los van het boekhoudprogramma van e-Boekhouden.
E-boekhouden is de eigenaar van Ficsus, maar Ficsus behoudt wel zijn eigen boekhoudprogramma. Oplettende gebruikers zullen heel wat gelijkenissen zien tussen sommige onderdelen van Ficsus en e-boekhouden.
Het verschil is dat E-boekhouden grotere boekhoudpakketten aanbiedt en niet specifiek afgestemd is op zzp’ers. Ficsus is wel speciaal afgestemd op zzp’ers. Sterker nog, het is hun hele businessmodel, dus de belofte om élke zzp’er gelukkig te maken nemen ze serieus.
Wat kost Ficsus.nl?
In tegenstelling tot sommige andere boekhoudprogramma’s met een maandelijks abonnement houdt Ficsus het simpel: er is maar één abonnement. Voor € 12,50 per maand heb je het Ficsus.nl Boekhouden Compleet abonnement in handen.
Het is duurder dan de goedkoopste boekhoudprogramma’s, maar goedkoper dan alternatieven als Visma eAccounting of Exact Online. Omdat Ficsus zich specifiek op zzp’er focust en hun missie bestaat uit het voorzien van zzp’er van een programma waarbij ze geen boekhouder meer nodig hebben, is deze prijs zeker te verantwoorden.
Je krijgt namelijk een compleet boekhoudprogramma dat specifiek op jouw situatie als zzp’er is afgestemd. Natuurlijk kan je het programma ook eerst gratis uitproberen voor je echt beslist. Ficsus biedt een gratis proefperiode aan. Tijdens deze proefperiode heb je meteen toegang tot het hele boekhoudprogramma.
Na 35 dagen kan je een versimpelde versie van Ficsus blijven gebruiken. Je proefperiode wordt dus niet automatisch omgezet in een betalend abonnement. Ben je na 35 dagen wel helemaal overtuigd dat Ficsus het ideale programma is voor jou, dan kan je een abonnement opstarten.
Hoe werkt Ficsus?
Voor je kan starten met het boekhoudprogramma van Ficsus moet je je eerst aanmelden. Dit doe je eenvoudig met je e-mailadres, bedrijfsnaam, naam en een door jou gekozen wachtwoord. Ficsus biedt tevens aan om het programma gratis en vrijblijvend te testen.

Eens je een account hebt aangemaakt kom je terecht in de omgeving Ficsbook. Ficsbook is het eigenlijke boekhoudprogramma van Ficsus. Hier geef je in onder welke rechtsvorm je bedrijf valt en dan kan je meteen aan de start.
Ben je een beetje overweldigd door het nieuwe programma en weet je niet waar te beginnen? Dan kan je ook een rondleiding volgen. Via de helpteksten gidst het programma je door alle functies en mogelijkheden.
Hierbij is extra aandacht besteed aan typische vragen van nieuwe gebruikers en deze worden tijdens de rondleiding voor je beantwoord. Ook wordt hier de weg gewezen naar de handleidingen, de veelgestelde vragen en de vele uitlegvideo’s voor degene die hun uitleg liever wat visueel hebben.
Features en mogelijkheden van Ficsus
Maar wat kan je nu eigenlijk effectief doen met Ficsus? Wat voor modules biedt Ficsus aan? Hieronder lees je uitgebreid de mogelijkheden en features.
Factuurmodule
De belangrijkste module van eender welk boekhoudprogramma is de factuurmodule, en dat is ook zo bij Ficsus. Met de factuurmodule voeg je gewerkte uren, klanten en producten met één druk op de knop toe aan je factuur.
Zo maak je heel eenvoudig een nieuwe factuur aan en koppel je die meteen aan een klant. Uiteraard kan je de factuur ook helemaal opmaken volgens een eigen huisstijl en met logo. Vanuit Ficsus kan je je factuur direct versturen naar een klant.
De integratie met de modules relatiebeheer en productbeheer loopt hier probleemloos. Deze module is trouwens gratis.
Urenregistratie
De urenregistratie van Ficsus verloopt per klant of project en koppel je meteen aan een factuur.
Dankzij de urenregistratie is niet alleen je aanwezigheidsregistratie op orde, je hebt ook meteen een overzicht of je je urencriterium hebt gehaald. Voor zzp’ers is de urenregistratie een must.
Het is deels een verplichting voor de Belastingsdienst, maar nog belangrijker kan je er heel wat fiscale voordelen uit halen. Met deze expliciete focus op het urencriterium wordt duidelijk dat Ficsus zich richt op de kleine ondernemer. Dankzij Ficsus moet je niet meer zelf al je uren bijhouden en uitrekenen maar doet Ficsus dit voor jou.
Rittenregistratie
De module rittenregistratie sluit aan op de module urenregistratie. Met deze module zie je meteen hoeveel je zakelijk of privé rijdt. Correcte registratie van je ritten is tevens een eis van de Belastingsdienst. Handig aan deze module is dat je ook informatie krijgt over hoe je het best belastingvoordeel kan realiseren voor jouw specifieke situatie.
Bankkoppeling
Dankzij de module bankkoppeling worden bankafschriften meteen geïmporteerd en hoef je niets handmatig meer in te geven. Rabobank, ABN Amro, ING, Triodos, SNS, ASN Bank en Knab zijn allen aangesloten bij Ficsus. Tevens is het zo dat je niet extra hoeft bij te betalen voor het gebruik van de bankkoppeling. Er staat namelijk geen limiet op het aantal facturen of bonnetjes dat je maandelijks kan inlezen bij Ficsus.
Scan & Store + App
Ficsus is niet enkel een online boekhoudprogramma voor op je computer, het heeft ook een mobiele app. Met de app scan je zo bonnen in via de camera van je smartphone. Na het scannen komen deze direct in je boekhouding terecht. Nu hoef je nooit meer wakker te liggen over verloren papieren bonnetjes. Deze module is ook gratis.
Relatiebeheer

Wat een ondernemer uiteindelijk wil weten is hoeveel inkomsten en uitgave hij heeft. Met de functie relatiebeheer van Ficsus kan je dat zelfs per klant bekijken. Je krijgt meteen een overzicht van hoeveel je nog te ontvangen of te betalen hebt per relatie. Zo kan je eenvoudig je debiteuren en crediteuren beheren.
De functie relatiebeheer van Ficsus is helaas niet hetzelfde als een volwaardig CRM. Het ontbreekt namelijk aan manieren om eenvoudig contact op te nemen met een klant of een statusoverzicht van verzonden offertes en facturen.
Productbeheer
Heeft jouw onderneming vaste producten? Of voer je vaak dezelfde soort diensten uit? Dan kan je dit handig in Ficsus ingeven zodat het maken van een factuur letterlijk maar enkele klikken in beslag neemt. Dankzij het overzicht productbeheer zie je ook meteen welke producten of diensten het meeste omzet genereren en zo kan je toekomstgericht beslissen waar je je onderneming verder wil laten doorgroeien.
Btw-aangifte
Met Ficsus kan je ook eenvoudig je btw-aangifte indienen vanuit het programma. Je moet dus geen aparte formulieren invullen of via een andere website werken. Hierdoor vermijd je fouten door slordigheid of overtypfouten en ben je zeker dat je gegevens correct worden doorgestuurd naar de Belastingsdienst.
Klantenservice
Hoewel Ficsus claimt dat iedereen, ook ondernemers zonder enige kennis van boekhouden, direct aan de start kunnen met hun programma is het niet onwaarschijnlijk dat je ergens wel een vraag over hebt. Zit je met een pure boekhoudkundige vraag? Dan kan je terecht in de uitgebreide kennisbank van Ficsus.
Onderwerpen als balans, belastingen, boekhouden, boekhoudtermen, btw, inkomsten, uitgave, winst- en verliesrekening en zzp worden in detail besproken. Als je de hele kennisbank doorleest ben je in no time een professionele boekhouder.
Ook de blog en de handleidingen zitten boordenvol interessante informatie, vaak met begeleiding van een YouTube filmpje zodat je niet eens het hele artikel hoeft te lezen maar gewoon kan kijken.
Zit je met een vraag over het programma zelf waar je echt geen antwoord op kan vinden? Dan kan je de klantenservice elke dag van 7:00 tot 23:00 bereiken. Helaas niet telefonisch, maar Ficsus belooft wel om je vraag binnen 2 uur te beantwoorden.
Integraties
Ficsus houdt het simpel zodat iedereen met het programma kan werken. Dit betekent dan ook dat het programma enkel voorzien is van de benodigde functies en slechts weinig extra integraties aanbiedt. Een bankenkoppeling is wel voorzien. Zo importeer je eenvoudig en snel je bankafschriften en hoef je dit niet meer handmatig in te geven.
Het programma heeft een systeem waarmee je accountant eenvoudig mee kan kijken in het geval je alles toch even door een professional wil laten checken. Ook kan je vanuit het programma je btw-aangifte versturen.
Aan andere integraties ontbreekt het systeem. Zo kan je bijvoorbeeld niet een webshop of andere logistieke processen koppelen binnen Ficsus. Ondernemers met een webshop of e-commerce systeem moeten hun transacties dus handmatig ingeven.
Conclusie: Is Ficsus boekhouden iets voor jou?
Naast de frustrerende woordspeling op fiscus is het boekhoudprogramma echt wel prima. De focus op zzp’ers maakt dat het programma echt aan alle noden en vragen van een zzp’er beantwoord, zowel voor starters als voor meer ervaren ondernemers.
Met name de extra functionaliteit van het urencriterium is voor veel zzp’ers handig. Ben je geen zzp’er? Dan is het misschien niet het beste programma voor jou. Voor de kosten en de gebruiksvriendelijkheid van het programma moet je het ook zeker niet laten.
Je zal geen goedkoper programma vinden dat zo specifiek voor zzp’ers is opgemaakt. Ook de klantenservice met handleidingen, YouTube filmpjes, kennisbank en blog zorgen er voor dat je nooit met een vraag blijft zitten. De prijs-kwaliteit is met andere woorden goed.
Veel gestelde vragen
Twijfel je nog over het kopen van het boekhoudprogramma Ficus? Hieronder lees je veel gestelde vragen van Ficus.nl boekhouden die mogelijk de twijfel kunnen wegnemen. Zoals gezegd kan je uiteraard altijd de proefversie proberen.
Voor je kan inloggen moet je je eerst Registreren. Registreren doe je met je e-mailadres, bedrijfsnaam, voor- en achternaam en een wachtwoord. Je krijgt een hele lijst algemene voorwaarden die je aandachtig moet lezen (iets wat we natuurlijk allemaal steeds doen) en dan kan je het programma 35 dagen gratis uitproberen. Na het inloggen kom je in Ficsbook terecht, dit is het eigenlijke boekhoudprogramma van Ficsus.
Sommige ondernemers zitten niet dagelijks achter hun computer of zijn veel op de baan. Dan is het handig om ook een goede mobiele app van je boekhoudprogramma bij de hand te hebben.
Ficsus heeft een app, maar gebruikservaringen vertellen dat deze niet geweldig is. Je kan alle gebruikelijke functies van een boekhoud app zoals bonnetjes inscannen gewoon met de Ficsus app uitvoeren, maar daar blijft het ook bij.
Als je een winkel hebt, kan je wel een stuk meer met de app door jouw winkel op je boekhouding aan te sluiten.
Niets zo vervelend dan steeds handmatig je facturen en bonnen te moeten ingeven in een boekhoudprogramma. Bij Ficsus kan je je zakelijke bankrekening koppelen met het programma zodat je hier geen tijd meer aan hoeft te besteden.
Het is mogelijk om onderstaande banken te koppelen:
Rabobank
ABN-Amro
ING Bank
Triodos
SNS
ASN Bank
Knab
Tevens lijkt het er op dat je niet extra hoeft bij te betalen voor het gebruik van de bankkoppeling, in tegenstelling tot Moneybird. Er staat geen limiet op het aantal facturen of bonnetjes dat je maandelijks kan inlezen bij Ficsus.