E-Boekhouden review: Is het boekhoudpakket geschikt voor jou?

e-boekhouden review

In deze review van E-Boekhouden haar software gaan we kijken in hoeverre zij geschikt is voor jouw bedrijf. Hoewel ze een aantrekkelijke aanbieding kent voor starters, is het ook goed om te weten of ze over 5 tot 10 jaar ook nog aan jouw bedrijfswensen kan voldoen.

Mede hierom wordt in dit artikel onder andere gekeken naar wat E-boekhouden voor software is, wat de prijzen van haar abonnementen zijn, welke voordelen en nadelen zij kent, welke functionaliteiten je kan gebruiken en de ervaringen van andere ondernemers.

Geen tijd? Weet dit! E-Boekhouden is uitermate geschikt voor starters en kleine tot middelgrote bedrijven. De prijzen zijn marktconform en ook de gebruiksvriendelijkheid en service zijn prima. Proberen? Maak een proefaccount aan en probeer het 14 dagen gratis!

Vergelijken van E-boekhouden software

Aangezien e-Boekhouden meerdere pakketten kent kan je hieronder direct alle pakketen vergelijken. Zo zie je direct de prijs en of het pakket geschikt is voor jouw bedrijf. Vooral als je als ondernemer weinig tijd hebt om deze review van E-boekhouden te lezen helpt dit.

Wie of wat is E-boekhouden.nl?

Allereerst is het goed om te kijken naar wat voor soort bedrijf E-boekhouden precies is. Nou zoals de naam al doet vermoeden is E-boekhouden een online aanbieder van boekhoudsoftware. Al sinds 2002 zet zij zich in voor eenvoudig boekhouden.

Wat zij hiermee bedoelt is dat het systeem gebruiksvriendelijk moet zijn. Denk hierbij aan het online indienen van de administratie en de facturering aan klanten. Dagelijks zetten alle 56 werknemers van het bedrijf zich in om dit te bewerkstelligen.

Tot slot kan het voor je eigen gemoedsrust goed om te weten te zijn dat het bedrijf in Nederland gevestigd is. In het Noord-Brabantse dorp Aarle-Rixtel zit namelijk haar vestiging. Dit gezegd hebbende gaat haar voorkeur voor contact uit via de mail of telefoon.

Prijzen van de E-boekhouden abonnementen

Hieronder in de tabel staan de prijzen van de abonnementen van E-boekhouden weergegeven. Hierbij is er rekening gehouden met de verschillende prijzen voor de boekhoud- en facturatiemodule voor sommige soorten bedrijven.

BedrijfssituatieBoekhoudenFacturatieMeer info
Startende ondernemers15 maanden gratisInclusiefBekijk bij e-Boekhouden
ZZP/mini-administraties€9,95 per maandInclusiefBekijk bij e-Boekhouden
Standaard€14,50 per maand€9,50 per maandBekijk bij e-Boekhouden
Vereniging/stichting€9,50 per maand€8,50 per maand (ledenadministratie)Bekijk bij e-Boekhouden
Prijzen van de abonnementen bij E-boekhouden

Voordelen van de software van E-Boekhouden.nl

Alhoewel al enkele voordelen van E-boekhouden zijn benoemd, is het nog wel eens goed om expliciet de voordelen te benoemen. Zo is een eerste voordeel dat je vrijwel geen boekhoudkennis nodig hebt. Bekijk de video’s en zie wat je moet doen.

In het verlengde hiervan is dan ook een tweede voordeel de videocursus. Deze videocursus is in zijn geheel toegewijd aan het boekhouden met de software van E-boekhouden. Anders dan je doet denken is deze cursus gratis inbegrepen bij de prijs.

Een derde voordeel van E-boekhouden is de service. Tijdens kantooruren kan je namelijk op verschillende manieren contact opnemen bij vragen. Hierbij kan je denken aan telefonisch- en e-mail contact, maar ook de supermakkelijke chatfunctie.

Tot slot is vrijwel het grootste voordeel van E-boekhouden de prijs. Voor een gangbare prijs kunnen zowel starters als kleine en grote bedrijven aan de slag met haar software.

Voordeel van E-boekhouden is dat ze makkelijk in te richten is

Hoe werkt het beginnen met het boekhouden met de software van E-boekhouden precies?

Nadat je hebt besloten om met E-boekhouden aan de slag te gaan, ben je natuurlijk nieuwsgierig hoe haar programma werkt. Alhoewel het gehele programma uitleggen in dit artikel onmogelijk is, kunnen wel de belangrijkste stappen besproken worden.

Tijdens de review van E-boekhouden viel de begin video's voor hoe te beginnen positief op
Tijdens de review van E-boekhouden viel de begin video’s voor hoe te beginnen positief op

Zodoende begin je allereerst met het registreren van een (proef-)account. Heb je dit gedaan? Dan kan je na het inloggen beginnen met het importeren van jouw relaties. Onder relaties kan je iedereen verstaan die in jouw boekhouding voorkomt. Ofwel debiteuren en crediteuren.

Op het moment dat de relaties zijn ingevuld, dan kan je beginnen met het importeren van de facturen. Alhoewel, je moet er eerst wel voor zorgen dat de grootboekrekeningen goed staan ingesteld. E-boekhouden heeft voor jou al een paar klaargezet, maar controleer of er nog enkele ontbreken.

Wanneer ook de grootboekrekeningen goed staan, dan kan je de facturen gaan invoeren of aanmaken. Wees hierbij er wel van bewust dat jij als ondernemer verplicht bent om de ingevoerde facturen minimaal 5 jaar (online) te moeten bewaren.

Nadelen die opvielen tijdens de review voor het boekhouden bij E-boekhouden

Afgezien van de vele voordelen kent E-boekhouden natuurlijk ook enkele nadelen. Zo vinden enkele dat het dashboard er verouderd uitziet. Hoewel deze kritiek deels klopt, is de andere kant van deze kritiek dat het dashboard zo wel overzichtelijk en duidelijk blijft.

Bovendien is een groot voordeel hiervan dat de prijs laag kan blijven voor haar klanten door lage ontwikkelingskosten. Hoe dan ook, naast het dashboard ziet ook de facturatiemodule er voor beginners ingewikkeld uit. Goed om te weten is dat het er moeilijker uitzien dan het is. Heb je eenmaal door hoe het werkt dan werkt het fijn.

Tot slot is nog een laatste voordeel dat de functie Scan en herken bij E-boekhouden alleen tegen een kleine meerprijs mogelijk is. Per scan betaal je namelijk tussen de €0,09 en €0,25. Bij jaarlijks gemiddeld 80 facturen dit je ongeveer €20 extra per jaar.

Als je kijkt naar e-Boekhouden vs SnelStart dan kent zij minder uitgebreide functies, maar beschikt zij wel over de belangrijkste functies zonder poespas.

Gratis inbegrepen functionaliteiten bij het boekhoudpakket van E-boekhouden

Afgezien van het feit dat enkele functionaliteiten bij E-boekhouden beschikbaar zijn tegen een kleine meerprijs, zijn er ook genoeg die bij de prijs zijn inbegrepen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het automatisch kunnen versturen van de Btw-aangifte.

Tijdens de review van E-boekhouden viel de functionaliteit van het automatisch kunnen versturen van de Btw-aangifte positief op
Tijdens de review van E-boekhouden viel de functionaliteit van het automatisch kunnen versturen van de Btw-aangifte positief op

Naast het versturen van de Btw-aangifte is het ook mogelijk om een bankkoppeling te maken met vrijwel de meeste zakelijke bankrekeningen. In het verlengde hiervan kan het ook handig om te weten te zijn dat je ook gegevens kan invoeren en inzien via de app.

Tot slot kan het voor verenigingen handig om te weten zijn, dat E-boekhouden de mogelijkheid biedt tot ledenadministratie. En voor ZZP’ers kan de inbegrepen kilometerregistratie een handige gratis extra inbegrepen functie zijn.

Enkele populaire gratis inbegrepen functionaliteiten bij E-boekhouden die opvielen tijdens de review zijn:

  • Budgetten maken.
  • Btw-aangifte doen.
  • Offertes aanmaken.
  • Urenregistraties bijhouden.
  • Relatiebeheer toevoegen.
  • Voorraadbeheer beheren.

Kan je E-boekhouden ook offline gebruiken zonder verbinding met het internet?

Aangezien E-boekhouden werkt in de Cloud, is het niet mogelijk om offline te werken. Met andere woorden, voor het doen van de boekhouding heb je internet nodig. Op zijn beurt kent dit online in de Cloud boekhouden zowel voordelen als nadelen.

In eerste instantie zullen de tegenstanders van online boekhouden zeggen dat het minder veilig is. Alhoewel het deels waar is, dat kwaadwillende minder makkelijk bij bestanden kunnen op een pc die niet verbonden staat met het internet is dit vaak een utopie. Vrijwel elke pc is verbonden met wifi waardoor deze ook risico lopen op virussen en dergelijke.

Mede hierdoor staat je boekhouding op een online programma in de Cloud wellicht nog veiliger dan op een offline pc. Zodoende maken online programma’s zoals E-boekhouden dagelijks back-ups. Bovendien zorgt E-boekhouden voor een veilige server zodat jij deze kosten niet hoeft te maken.

Bovendien ben je er bij brand- of waterschade zeker van dat je boekhouding veilig is. Dit in tegenstelling tot een offline boekhouding. Wanneer er onherstelbare schade is toegebracht aan je pc, dan kan je dit niet meer herstellen en is de boekhouding verloren.

De veilige server voor de functie scan en herken van E-boekhouden

Te genereren rapportages en financiële verslagen uit het boekhoudpakket van E-boekhouden

De financiën zijn het hart van ieder bedrijf. Mede hierom kan je dan ook niet zonder financiële rapportages. Bij E-boekhouden draai je binnen een handomdraai verschillende begrotingen uit, zoals bijvoorbeeld de winst-en-verlies rekening.

Te genereren rapportages en financiële verslagen uit E-boekhouden
Te genereren rapportages bij E-boekhouden

Naast de winst-en-verlies rekening is het ook mogelijk om de balans van het bedrijf direct in te zien. Aangezien je de facturen verwerkt in de Cloud koppelt E-boekhouden direct de juiste grootboekrekening hieraan. Zo is de balans ook direct actueel.

Tot slot kan je naast deze twee begrotingen ook nog begrotingen dan wel rapportages genereren per grootboek. Op deze manier kan je direct zien welke mutaties er verantwoordelijk zijn voor de opbouw van de betreffende grootboekpost.

De bereikbaarheid van de klantenservice bij E-Boekhouden is zeer behulpzaam en goed

Voordat we kort de ervaringen met E-boekhouden toelichten, is het eerst wel goed om te weten hoe je contact met haar kan opnemen. Aangezien het om een online pakket gaat kan je zowel via de telefoon als via de mail en chat contact opnemen.

Om drukte te voorkomen en de juistheid van het antwoord te vergroten verzoekt E-boekhouden zelf om vooral contact op te nemen via de mail. Voor kleine dringende vragen kan je ook contact opnemen met de chat.

De chat die tijdens kantooruren geopend is, kan erg snel en accuraat antwoord geven op vragen over hoe je een bepaalde factuur inboekt. Overigens kan je voor dit soort vragen ook kijken op de website van E-boekhouden. Hier komen veel van dit soort vragen voor.

Ervaringen van andere ondernemers met de boekhoudsoftware van E-boekhouden

Het kan goed om te weten te zijn hoe andere ondernemers E-boekhouden waarderen. Op deze manier kan je snel een goed boekhoudprogramma kopen voor jouw bedrijf. Hoe dan ook, andere ondernemers waarderen E-boekhouden met 4,8 sterren uit 5.

Ofwel een 9,6 als cijfer. Wat de goede reviews vooral gemeen hebben is dat ze de goede service roemen. Ook het handig en snel in gebruik kunnen nemen van de boekhoudsoftware is een ware plus van E-boekhouden haar boekhoudpakket.

Ondernemers die een slechtere score geven hebben vaak problemen met de koppeling tussen het boekhoudpakket en Woocommerce. Mocht je niet weten wat het is, Woocommerce is een plug-in voor WordPress waarmee je een webshop kunt beginnen.

Kortom, al met al zijn de meeste klanten tevreden. Slechts een klein deel is ontevreden en dan voornamelijk door de problemen die komen kijken met de koppeling tussen het boekhoudpakket en Woocommerce.

Conclusie E-boekhouden review: Is boekhouden met haar software iets voor jouw bedrijf?

Al met al, de gehele review van E-Boekhouden overzien kan er niks anders geconcludeerd worden dat het een prima boekhoudpakket is. Voor vrijwel ieder bedrijf biedt zij gratis en of anders betaalde optionele functionaliteiten die het pakket compleet maken.

Naast de compleetheid van het pakket zijn ook vrijwel alle andere ondernemers te spreken over haar diensten. Slechts enkele ondernemers klaagde omdat het pakket problemen ervaarde wanneer zij dit wilde koppelen met Woocommerce.

Tot slot spreekt vooral ook de prijs aan. Hoewel E-boekhouden misschien geen gelikte website heeft schilt dit wel aanzienlijk in de portemonnee. Zodoende kunnen bedrijven voor slechts €10 per maand al een allesomvattend boekhoudpakket in gebruik nemen.

Wil je het zelf testen? Probeer E-boekhouden dan nu 14 dagen gratis!