Boekhoudprogramma vergelijken

Sneller, makkelijker en beter gaan boekhouden? Ga dan direct boekhoudprogramma's vergelijken en vind het boekhoudpakket dat voldoet aan de wensen van jouw bedrijf.

 

Belangrijke functies om te overwegen bij het vergelijken van een boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma vergelijken van verschillende aanbieders

Als je een boekhoudprogramma wilt gaan vergelijken, dan doe je er verstandig aan om goed te kijken naar de basisfuncties die in het pakket inbegrepen zijn. Zodoende hoeft een kleine ondernemer (ZZP’er) vaak geen duur pakket nodig en is de basis zoals: het inboeken van factureren en het verwerken daarvan plus het kunnen bekijken van bedrijfsgegevens zoals de kolommenbalans en winst- en verliesrekening.

Als je een (online) winkel hebt of in ieder geval een bedrijf met voorraad, dan kan het handig zijn om te kiezen voor een boekhoudprogramma dat over voorraadbeheer beschikt. Hiermee kan je eenvoudig mutaties aangeven in de boekhouding en berekent het zelf automatisch de actuele voorraad status. Voor webshops kan het slim zijn, om boekhoudpakketten te vergelijken die een automatische koppeling hebben met de webwinkelsoftware.

Tot slot is wellicht het belangrijkste dat de gebruiksvriendelijkheid en interface van de software gevoelsmatig goed voelt. Dit kan je meestal al vrij snel ontdekken door alleen maar in te loggen bij het boekhoudprogramma en te checken of je snel bij alle vereiste functies kan komen. Moet je lang zoeken? In dat geval kan je beter nog even andere boekhoudprogramma’s uitproberen.

Belangrijkste vereisten van een basis boekhoudprogramma

  1. Het maken en versturen van facturen: De functie om professionele facturen te maken en deze naar wens aan te passen met een eigen logo plus het digitaal versturen ervan.
  2. Rapportage en analyse: Het is belangrijk om op elk moment de financiële status van jouw bedrijf in te zien. Hierbij zijn de belangrijkste analyses die van de kolommensbalans voor de inkomstenbelasting en de winst- en verliesrekening voor de btw-aangifte.
  3. Automatische bankkoppeling: Met een bankkoppeling worden alle bankafschriften met haar mutaties ingeladen zodat deze later gekoppeld kunnen worden aan ingeboekte facturen.
  4. Het doen van de btw-aangifte: Sommige boekhoudprogramma’s (zoals e-Boekhouden) beschikken over de functie om binnen het programma zelf met één klik op de knop de btw-aangifte door te geven. Zo hoef je dit niet meer op de website van de Belastingdienst door te geven.
  5. Gebruiksvriendelijkheid en veiligheid: Een boekhoudprogramma waarbij jij snel de belangrijkste functies kan vinden plus het veilig opslaan hiervan in de Cloud met regelmatig terugkerende back-ups.

Ga een populair boekhoudprogramma vergelijken

Bij het kopen van een boekhoudprogramma kan je het beste kiezen voor één van de populairdere programma’s. Doordat meerdere ondernemers jou zijn voorgegaan weet je dat het met de kwaliteit wel goed zit, anders waren er natuurlijk al lang niet meer zoveel klanten geweest. Hoe dan ook, hieronder lichten we een aantal populaire boekhoudprogramma’s toe die je zeker moet gaan vergelijken.

1. MoneyMonk: Functies, prijzen en klantbeoordelingen

MoneyMonk is een online boekhoudprogramma dat met een score van 9.8 uit 637 beoordelingen één van de populairdere en betere boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers en MKB’ers. Ze bieden een gratis persoonlijke opstartservice aan en je kunt ook samenwerken binnen het programma met jouw boekhouder.

MoneyMonk biedt in totaal 3 pakketten aan, waarvan 1 pakket dus gratis. Het gratis MoneyMonk pakket is echter geen boekhoudpakket, maar voor het registreren van ritten & uren, het beheren van onkosten en het opstellen van offertes. Voor een abonnement waarmee je je gehele boekhouding kunt doen, kies je voor één van de betaalde pakketten.

Let op! Het grootste nadeel van MoneyMonk als je deze gaat vergelijken met andere boekhoudprogramma’s is dat zij niet beschikt over het automatisch doorgeven van de btw-aangifte. Hierdoor moet je dit apart zelf doorgeven bij de Belastingdienst.

Hoe dan ook, bij MoneyMonk kan je al vanaf €7,50 per maand boekhouden. Hierbij groeit de prijs van het abonnement mee met jouw omzet. Heb je bijvoorbeeld een omzet van €60.000 per jaar? In dat geval betaal je maandelijks een prijs van rond de €25,00 per maand.

2. e-Boekhouden: Functies, prijzen en klantbeoordelingen

E-Boekhouden is een volledig online boekhoudprogramma dat vele tevreden klanten kent. Niet voor niets is zij een van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers. Met de scores van bestaande klanten meegenomen scoort zij maar liefst een 9.4 uit 1361 beoordelingen.

Hoewel alle bedrijven e-Boekhouden kunnen gebruiken is zij het meeste geschikt voor de kleinere bedrijven. Hoe dan ook, met e-Boekhouden weet je altijd precies waar je aan toe bent. Zo biedt zij meerdere pakketten aan voor ZZP’ers, holdings, stichtingen en andere ondernemers. Met name als je nog niet langer dan 15 maanden ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, is E-Boekhouden erg interessant vanwege de 15 maanden gratis aanbieding voor startende ondernemers.

Ben je benieuwd naar e-Boekhouden? Weet dan dat je er 2 soorten pakketten bestaan, namelijk: boekhouden en factureren. Bij het ZZP Mini pakket ontvang je beide voor de prijs van €9,95 per maand, met een maximum van 240 boekingen per jaar. Als je meer boekingen nodig hebt, dien je over te stappen op het E-Boekhouden Standaard pakket. Deze bestaat uit twee losse onderdelen (boekhouden en factureren), welke je zowel samen als apart kunt afnemen vanaf ongeveer €25,00 per maand.

3. Exact Online: Functies, prijzen en klantbeoordelingen

Exact Online is in vergelijking met andere boekhoudprogramma’s bedoeld voor het duurdere segment. Ofwel met andere woorden, het is bedoeld voor de grotere eenmanszaken dan wel MKB-bedrijven die meer vragen van hun boekhouding dan de basisfuncties. Immers is Exact Online een enorm uitgebreid programma dat in staat is om met jouw bedrijf mee te groeien.

Als we kijken naar het goedkoopste pakket genaamd Essentials, zien we dat dit een compleet boekhoudpakket is, waarmee je jouw boekhouding zowel online bijhoudt via vaste apparaten, als via de Exact Online app. Het pakket is geschikt voor 1 gebruiker en 1 administratie, inclusief het doen van jouw btw-aangifte bij de Belastingdienst. Andere handige functies zijn:

  • De bankkoppeling
  • Inzicht in financiële rapporten
  • Contactenbeheer.

Voor het maken van kostenanalyses en budgetten, dien je het Plus pakket van Exact Online af te nemen. Het maken en versturen van verkoopfacturen is in het Essentials pakket beperkt, met een maximum van 5 per maand. Deze boekhoudpakketten kosten vanaf €82 tot €212 euro per maand.

Afgezien van de duurdere pakketten kent ook Exact Online zeer tevreden klanten. Zij scoort namelijk een 8.5 op 132 geverifieerde beoordelingen. Voornamelijk zal dit ermee te maken hebben dat dit boekhoudpakket makkelijk mee te groeien is met jouw bedrijf.

4. Rompslomp: Functies, prijzen en klantbeoordelingen

Rompslomp staat voor online boekhouden zonder gedoe en richt zich hierbij vooral op (dienstverlenende) ZZP’ers. Het boekhoudprogramma kenmerkt zich door simpele termen en het gebruik van een overzichtelijke interface. Perfect voor ondernemers die niets van boekhouden afweten. Rompslomp biedt meerdere pakketten aan, waaronder een gratis pakket.

Dit gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers is echter geen online boekhoudprogramma, maar omvat slechts alleen het aanmaken van gepersonaliseerde offertes en facturen. Als we kijken naar de boekhouddiensten die Rompslomp aanbiedt, zien we dat het bedrijf vanaf €15,00 per maand een boekhoudpakket aanbiedt. Voor de scan & herken optie en bankkoppeling betaal je beide €5,- extra per maand.

Hoe dan ook, het boekhoudprogramma van Rompslomp is compleet maar houdt dus rekening met de eventuele bijkomende kosten. Dit gezegd hebbende zijn klanten uitermate tevreden met dit boekhoudprogramma en scoort zij een 9,8 als cijfer uit 478 beoordelingen van bestaande klanten.

5. Informer Online: Functies, prijzen en klantbeoordelingen

Duurzaam en slim boekhouden doe je met Informer. Dit bedrijf richt zich op ondernemers die houden van innovatie. Binnen het online boekhoudprogramma kun je samenwerken met jouw financieel adviseur en eveneens binnen 2 minuten jouw btw-aangifte in orde maken, aangezien het bedrijf partner is van de Belastingdienst. Dit is dan ook direct het unieke van Informer Online.

Informer biedt meerdere pakketten aan voor zowel ZZP als MKB, inclusief 50% korting als je minder dan 6 maanden ingeschreven staat bij de KVK. Het grote verschil tussen de verschillende ZZP pakketten, zit hem in het aantal banktransacties. Het verschil tussen de pakketten van de pakketten voor ZZP en MKB ligt vooral bij het aantal gebruikers.

Hoe dan ook, bij Informer Online heb je al vanaf €15,00 per maand een boekhoudpakket. Als je haar boekhoudpakketten gaat vergelijken met dat van alternatieven, dan valt op dat zij ‘slechts’ een 8.2 scoort, maar wel uit maar liefst 4.796 beoordelingen. Ofwel, er zijn veel tevreden klanten en een uniek punt is dat zij een ontwikkelingspartner is van de Belastingdienst.

Tips bij het vergelijken van een boekhoudprogramma

Ben je ondanks de populaire boekhoudprogramma’s er nog niet helemaal uit welk programma het moet worden? Neem dan deze tips nog ter harte om het om het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf te vinden na het vergelijken van alle verschillende soorten boekhoudpakketten.

Zelf boekhoudprogramma's vergelijken als ZZP'er en eenmanszaak

Allereerst, begin met te kijken welke behoeften jij dan wel jouw bedrijf heeft. Ben je een ZZP’er? In dat geval kan je het beste kijken naar boekhoudprogramma’s die zich specifiek richten op ZZP’ers zoals MoneyMonk, Rompslomp en e-Boekhouden. Ook geldt dit ook voor grotere MKB-bedrijven die op hun beurt kijken naar MKB boekhoudprogramma’s zoals Exact Online.

In de tweede plaats is het ook goed om te kijken naar het budget voor jouw bedrijf. Maakt jouw onderneming nog nauwelijks omzet? In dat geval kan je besluiten om eerst voor een gratis boekhoudprogramma te gaan die eenvoudig op te schalen is naar een betaald pakket. Vergeet tijdens het vergelijken van de boekhoudpakketten ook zeker niet om te kijken naar de gratis proefperiodes.

Tot slot is wellicht nog een belangrijke laatste tip het (gratis) uitproberen van meerdere boekhoudprogramma’s voordat je er definitief mee aan de slag gaat. Zoals al eerder in dit artikel aangehaald moet je voor een boekhoudprogramma kiezen waarbij het zo is ingericht dat je alle belangrijke functies voor jouw haast direct kunt vinden na het inloggen binnen het dashboard.

Zo werkt het online boekhoudprogramma vergelijken

Kortom, welk boekhoudpakket moet ik na het vergelijken kiezen?

Ieder boekhoudprogramma in dit artikel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat overeenkomt is dat ze allemaal een volwaardig boekhoudpakket aanbieden voor ZZP’ers en sommige ook geschikt zijn voor het MKB en grotere bedrijven. Hierbij is het vooral belangrijk om te kijken naar of de basisfuncties zijn inbegrepen.

Welk boekhoudpakket het beste past bij jouw onderneming, bepaal je aan de hand van de prijs en inbegrepen functies en vooral de gebruiksvriendelijkheid. Gelukkig geven vrijwel alle aanbieders jou de mogelijkheid om gebruik te maken van een gratis proefperiode. Een goede manier om het programma zelf uit te testen en erachter te komen of het bij jouw persoonlijke werkwijze past.

Kortom, begin bovenaan aan dit artikel met het vergelijken van boekhoudprogramma’s door aan de linkerzijde jouw voorkeuren door te geven. Geef hierbij jouw bedrijfsvorm aan, de branche, het aantal medewerkers en enkele andere belangrijke functies die jij belangrijk vindt en de tool geeft automatisch weer welk boekhoudpakket aan de hand van de criteria jij zou moeten kiezen.

FAQ voor het vergelijken van een boekhoudprogramma

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen die regelmatig voorkomen bij bezoekers die boekhoudprogramma’s willen gaan vergelijken en op zoek zijn naar meer informatie.

Hoe moet ik een boekhoudprogramma gaan vergelijken?

Vergelijk boekhoudprogramma’s op basis van verschillende aspecten die de tool aangeeft. Denk hierbij aan de prijs, de aangeboden functies en eventuele extra kosten. Op deze manier weet jij welk boekhoudprogramma moet kopen en het beste bij jou en jouw onderneming past.

Hoe duur is een boekhoudpakket?

Een boekhoudpakket is al te verkrijgen vanaf €0,00 per maand. Let op! Deze gratis varianten zijn vaak niet helemaal compleet om de boekhouding te doen. Goedkope boekhoudprogramma’s heb je al vanaf €7,50 tot €25 per maand. Uitgebreidere boekhoudpakketten zijn te verkrijgen vanaf ongeveer €50 tot €200 per maand. De exact prijs hangt vaak af van de bedrijfsvorm en omvang.

Hoe kies ik een boekhoudprogramma?

Bepaal eerst je budget. Wil je namelijk een gratis, goedkoop of uitgebreid pakket. In de tweede plaats kijk je of alle basisfuncties zijn inbegrepen en in de derde plaats naar mogelijke optionele functies zoals voorraadbeheer voor winkels of bedrijven met voorraad. Uiteindelijk kies je het boekhoudprogramma dat naar jouw gevoel het fijnste werkt en aanvoelt.

Welk boekhoudprogramma vergelijken voor het zzp?

Hoewel elk boekhoudprogramma gebruikt kan worden door ZZP’ers, bevatten duurdere programma’s vaak onnodige uitgebreide functies. Hierdoor kan je het beste kiezen voor een boekhoudprogramma, zoals: MoneyMonk, e-Boekhouden, SilvaSoft, Myfinance, SnelStart of Rompslomp.

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers?

Er zijn op dit moment met e-Boekhouden, MoneyMonk en Tellow drie boekhoudprogramma’s die geschikt zijn voor ZZP’ers. Hiervan is e-Boekhouden het meest compleet en uitgebreid, maar echter maar wel slechts 15 maanden gratis voor starters. Check vooral ons artikel over gratis ZZP boekhoudprogramma’s.