Boekhoudprogramma vergelijken op prijs en functies!

Boekhoudprogramma vergelijken van verschillende aanbieders

Boekhoudprogramma vergelijken? In dit artikel bekijken we welke boekhoudprogramma’s er zijn. Deze vergelijken we dan weer op basis van prijs, functies en reviews. Zo weet je precies wat je ontvangt en welke software het beste past bij jouw onderneming. Geen tijd? Gebruik dan direct hieronder de vergelijktool.

Naast het vergelijken van boekhoudprogramma’s leggen we ook uit waar je op moet letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma van hoge kwaliteit en hoe je zelf kan vergelijken. Vooraf is het goed om te weten dat wij de programma’s vergelijken van: Exact, Tellow, E-Boekhouden, Rompslomp, MoneyMonk, Jortt, Informer en Visma.

Online boekhoudprogramma vergelijken

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het uitkiezen van een online boekhoudprogramma. Het eerste waar de meeste ondernemers naar kijken is de prijs van het pakket zelf. Heel logisch natuurlijk, want uiteraard wil je weten wat software jou kost.

Houd er echter rekening mee dat sommige boekhoudpakketten op het eerste oog erg goedkoop lijken, maar deze verborgen kosten bevatten bij het gebruik van extra opties. Hiermee komen we meteen op het tweede onderdeel van onze boekhoudprogramma vergelijker en dat zijn de functies die de software aanbiedt.

Je hebt namelijk niets aan een goedkoop boekhoudprogramma, dat niet voldoet aan de eisen waarvoor jij het wil gaan gebruiken. Anderzijds is het zonde om te betalen voor functies die je helemaal niet nodig hebt. De juiste balans vinden tussen prijs en de bijbehorende functies, is de sleutel voor het vinden van een boekhoudprogramma.

Zo werkt het online boekhoudprogramma vergelijken

Online boekhoudprogramma vergelijker gebruiken voor het zelf vergelijken

Als je een boekhoudprogramma hebt gevonden, is het belangrijk om nog wat extra onderzoek te doen voordat je daadwerkelijk een abonnement afsluit. Je doet er goed aan te kijken naar de reputatie van het bedrijf. Dit doe je het beste door het lezen van reviews.

Stel je hierbij de volgende vragen: Hoe reageert het bedrijf op reviews? Zoeken ze naar een oplossing bij problemen? Antwoorden ze op vragen van klanten? Dit zijn dingen die jou vertellen of je te maken hebt met een bedrijf dat professioneel te werk gaat.

Als laatste is het slim om te bekijken of het door jou gekozen online boekhoudprogramma, met jouw onderneming kan meegroeien. Anders gezegd, is het mogelijk om meerdere functies af te nemen of te veranderen van pakket als jouw onderneming groeit?

Zelf boekhoudprogramma's vergelijken als ZZP'er en eenmanszaak

Hieronder een kort stappenplan, hoe je zelf boekhoudprogramma’s met elkaar vergelijkt.

  1. Bepaal je budget
  2. Bekijk pakketten van meerdere aanbieders en vergelijk deze op basis van prijs en functies
  3. Let op eventuele verborgen en bijkomende kosten
  4. Zoek naar onafhankelijke reviews over het door jou gekozen online boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma ZZP vergelijken

We hebben het al gehad over hoe je zelf boekhoudprogramma’s met elkaar vergelijkt, maar we hebben deze vergelijking zelf in de praktijk toegepast bij een aantal bekende dienstverleners. We weten uit eigen ervaring dat deze aanbieders professioneel zijn en eveneens een goede klantenservice aanbieden. Wil je meer informatie? Lees dan ons artikel dat dieper ingaat op ZZP boekhoudprogramma’s.

Exact Online

Exact Online is een online boekhoudprogramma in het duurdere segment. Je betaalt over het algemeen meer, dan voor pakketten van andere aanbieders. Daarentegen staat dat Exact Online enorm uitgebreid is en in staat is om met jouw bedrijf mee te groeien.

Als we kijken naar het goedkoopste pakket genaamd Essentials, zien we dat dit een compleet boekhoudpakket is, waarmee je jouw boekhouding zowel online bijhoudt via vaste apparaten, als via de Exact Online app. Het pakket is geschikt voor 1 gebruiker en 1 administratie, inclusief het doen van jouw BTW aangifte bij de Belastingdienst.

Andere handige functies zijn: de bankkoppeling, inzicht in financiële rapporten en het contactenbeheer. Voor het maken van kostenanalyses en budgetten, dien je het Plus pakket van Exact Online af te nemen. Het maken en versturen van verkoopfacturen is in het Essentials pakket beperkt, met een maximum van 5 per maand.

Indien je hier niet voldoende aan hebt, is het aantal facturen bij het Exact Online Plus pakket 100 en bij het Professional pakket onbeperkt. De functie scan & herken brengt extra kosten met zich mee en kost €0,45 per boekingsvoorstel, met een minimale afname van 10 stuks. De kosten hiervoor zijn hetzelfde, voor alle drie de pakketten van Exact.

E-Boekhouden

E-Boekhouden is een volledig online boekhoudprogramma voor de ondernemer. Ze doelen op een intuïtieve gebruikservaring, waardoor je al gaandeweg het programma leert kennen. Bovendien zijn alle prijzen per administratie en voor meerdere gebruikers. Met andere woorden, E-Boekhouden werkt niet met verborgen kosten voor bepaalde functies.

Je weet dus altijd precies waar je aan toe bent. E-Boekhouden biedt meerdere pakketten aan voor ZZP’ers, holdings en andere ondernemers. Met name als je nog niet langer dan 15 maanden ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, is E-Boekhouden erg interessant vanwege de gratis aanbieding voor startende ondernemers.

E-Boekhouden gaat uit van 2 soorten pakketten, namelijk die voor boekhouden en factureren. Bij het ZZP Mini pakket ontvang je beide voor de prijs van €9,95 per maand, met een maximum van 240 boekingen per jaar. Als je meer boekingen nodig hebt, dien je over te stappen op het E-Boekhouden Standaard pakket. Deze bestaat uit twee losse onderdelen (boekhouden en factureren), welke je zowel samen als apart kunt afnemen.

Rompslomp

Rompslomp staat voor online boekhouden zonder gedoe. Het boekhoudprogramma kenmerkt zich door simpele termen en het gebruik van een overzichtelijke interface. Perfect voor ondernemers die niets van boekhouden afweten. Rompslomp biedt meerdere pakketten aan, waaronder een gratis pakket.

Dit gratis pakket is echter geen online boekhoudprogramma, maar omvat het aanmaken van gepersonaliseerde offertes en facturen. Als we kijken naar de boekhouddiensten die Rompslomp aanbiedt, zien we dat het bedrijf een goedkope optie heeft voor ZZP’ers.

Dit boekhoudprogramma is compleet, maar de inzichten zijn iets minder uitgebreid dan bij de duurdere pakketten. Rompslomp is een van de goedkopere aanbieders, maar hou hierbij wel rekening met eventuele bijkomende kosten.

Voor de scan & herken optie rekenen ze €5,- extra per maand, per boekhouding. Hetzelfde geldt voor de automatische bankkoppeling. Deze kost eveneens €5,- extra per maand en is af te sluiten bij het Pro en Premium pakket van Rompslomp.

MoneyMonk

Moneymonk is een online boekhoudprogramma voor ZZP’ers en MKB’ers, waarmee je zicht en grip krijgt op jouw administratie. Ze bieden een gratis persoonlijke opstartservice aan en je kunt tevens samenwerken binnen het programma met jouw boekhouder.

MoneyMonk biedt in totaal 3 pakketten aan, waarvan 1 pakket gratis is. Het gratis MoneyMonk pakket is echter geen boekhoudpakket, maar voor het registreren van ritten & uren, het beheren van onkosten en het opstellen van offertes. Voor een abonnement waarmee je je gehele boekhouding kunt doen, kies je een van de betaalde pakketten.

De naam van de pakketten geeft duidelijk aan op welke ondernemingen ze zijn gericht. Het grote verschil zit hem in het aantal gebruikers. Beide programma’s zijn voldoende voor het doen van jouw administratie en omvatten eveneens alle functies van het gratis pakket.

Indien je meer dan 2 gebruikers wil, kan dit enkel als je beschikt over het pakket voor MKB. Dit kost je €10,- per maand extra, per gebruiker. Indien je korter dan 1 jaar bent ingeschreven bij de KVK en een eenmanszaak hebt, ontvang je 50% korting op het Moneymonk boekhoudpakket voor ZZP.

Jortt

Jortt geeft zelf aan jou te laten boekhouden met een glimlach. Dit doen ze onder meer door de tijd die je nodig hebt voor het bijhouden van jouw online administratie te verkorten. Hierdoor blijft er meer tijd over voor het echte ondernemen. Bovendien hanteert Jortt geen extra kosten en weet je precies waar je aan toe bent.

Jortt beschikt over 3 verschillende pakketten, waaronder 1 gratis pakket. Dit gratis pakket nemen we niet mee in onze vergelijking, aangezien dit geen volledig boekhoudpakket is. Het gratis pakket omvat wel een aantal handige functies die ook zijn inbegrepen bij betaalde pakketten zoals: het maken van facturen, offertes en een iDEAL betaalknop.

Beide betaalde pakketten zijn geschikt voor het doen van jouw zakelijke administratie, waarbij je bij het Jortt Plus pakket geniet van meer mogelijkheden. Eveneens bevat dit pakket meer geautomatiseerde opties, waardoor je minder tijd nodig hebt voor het bijhouden van jouw online boekhouding.

Informer

Duurzaam en slim boekhouden doe je met Informer. Dit bedrijf richt zich op ondernemers die houden van innovatie. Binnen het online boekhoudprogramma kun je samenwerken met jouw financieel adviseur en eveneens binnen 2 minuten jouw BTW aangifte in orde maken, aangezien het bedrijf partner is van de Belastingdienst.

Informer biedt meerdere pakketten aan voor zowel ZZP als MKB, inclusief 50% korting als je minder dan 6 maanden ingeschreven staat bij de KVK. Het grote verschil tussen de verschillende ZZP pakketten, zit hem in het aantal banktransacties. Het verschil tussen de pakketten van de Informer pakketten voor ZZP en MKB ligt vooral bij het aantal gebruikers.

Je geniet bij ieder pakket, van een groot aantal functies en mogelijkheden. Informer rekent extra kosten voor het gebruik van de scan & herken optie. Bij het ZZP Basis pakket kost dit €5,- extra per maand. Bij de andere pakketten is deze optie inbegrepen en gratis tot 100 per maand. Hiernaast zijn er tal van extra kosten voor het toevoegen van extra functies.

Het is een manier om jouw pakket zo samen te stellen. Extra functies die je kunt afnemen zijn onder andere: een online incasso, het accorderen van facturen en de verzamel robot. Extra gebruikers en administraties zijn enkel af te nemen bij het MKB Plus pakket en kosten €10,- per maand extra, per module.

Tellow

Tellow richt zich met name op zelfstandige ondernemers zonder personeel. Ze staan voor eenvoud en gebruiksvriendelijkheid, ongeacht het apparaat van jouw keuze. De Tellow app is beschikbaar voor iOS en Android en te downloaden in de App- en Play Store. Tellow beschikt over 4 verschillende pakketten, inclusief een gratis pakket.

Dit is overigens een echt gratis boekhoudprogramma waarmee je jouw volledige administratie doet. Uiteraard geniet je bij de betaalde pakketten van meer voordelen en mogelijkheden. Het grote verschil tussen het gratis pakket en Tellow basis zit hem in het aantal.

Zoals onder meer bij het versturen van facturen en het scannen van bonnen. Eveneens beschik je bij het betaalde pakket over een aantal extra opties, zoals het opstellen van een jaarrekening. Voor het indienen van je BTW aangifte dien je over te stappen op Tellow Plus.

Het duurste pakket van Tellow zorgt voor een automatische indiening van jouw inkomstenbelasting. Bij dit pakket hoort extra service zoals telefonisch contact met adviseurs en hulp bij jouw BTW aangifte. Tellow hanteert een aantal extra kosten, maar deze gelden enkel als je gebruik maakt van het gratis pakket.

Denk hierbij aan het inladen van banktransacties en het scannen en bewaren van bonnen. Indien je deze functies graag wil gebruiken, is het voordeliger om voor het Tellow Basis pakket te kiezen.

Visma

Visma richt zich in tegenstelling tot de meeste boekhoudpakketten op het MKB. Daarnaast bieden ze ook oplossingen aan voor de ZZP’er en andere branches, zoals accountancy, groothandels, verenigingen en meer. In januari 2022 heeft het bedrijf Rompslomp overgenomen.

Gezien Visma tal van abonnementen aanbiedt, richten we ons in dit artikel op Visma eAccounting. In tegenstelling tot de meeste boekhoudprogramma’s, hanteert Visma prijzen die op basis zijn van een abonnement van 3 of 12 maanden. Indien je een pakket afsluit voor een jaar, ontvang je korting.

Houd er rekening mee dat het Visma Factureren pakket geen compleet boekhoudprogramma is. Startende ondernemers krijgen een jaar lang het Visma Standaard pakket cadeau. Om hiervan te profiteren, moet je het abonnement afsluiten binnen de eerste 3 maanden dat je ingeschreven bent bij de KVK.

Visma hanteert een aantal bijkomende kosten, voor het afsluiten van extra’s. Zo kost een extra gebruiker €2,50 per maand extra, ongeacht het pakket. Je kunt ook een bankkoppeling afnemen voor €1,75 per maand en andere opties zijn: een website, webshop, urenregistratie en meer.

Conclusie: Zo vind je het beste boekhoudprogramma door te vergelijken

Ieder boekhoudprogramma in dit artikel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat overeenkomt is dat ze allemaal een volwaardig boekhoudpakket aanbieden voor ZZP’ers en sommige ook geschikt zijn voor het MKB.

Welk boekhoudpakket het beste past bij jouw onderneming, bepaal je aan de hand van de prijs en bijbehorende functies. Voor eventuele extra informatie verwijzen we je naar het review gedeelte van gebruikers, op onafhankelijke websites of in de App- en Play Store nadat je hebt gezocht naar een specifieke boekhoudprogramma app.

Vrijwel alle aanbieders geven jou de mogelijkheid gebruik te maken van een gratis proefperiode. Een goede manier om het programma zelf uit te testen en erachter te komen of het bij jouw persoonlijke werkwijze past.

Indien jouw boekhoudprogramma er niet bij staat, maak dan zelf een analyse en vergelijk deze met de boekhoudprogramma’s in dit artikel. Houd hierbij rekening met eventuele bijkomende kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het afsluiten van een abonnement.

Veelgestelde vragen bij het vergelijken van boekhoudprogramma’s

Hoe moet ik een boekhoudprogramma gaan vergelijken?

Vergelijk boekhoudprogramma’s op basis van verschillende aspecten. Denk hierbij aan de prijs, de aangeboden functies en eventuele extra kosten. Op deze manier weet jij welk boekhoudprogramma moet kopen en het beste bij jou en jouw onderneming past.