Boekhouding eenmanszaak: Met deze tips jouw administratie op orde!

Boekhouding eenmanszaak

Ben je recentelijk of enige tijd geleden als ZZP’er of kleine ondernemer begonnen en moet je de boekhouding van een eenmanszaak doen? Als eenmanszaak moet je aan enkele verplichtingen voldoen. Eén van de verplichtingen is dat de boekhouding jouw onderneming sluitend is.

Ook moet je de boekhouding kunnen verantwoorden. Dus alle geldstromen in de vorm van in- en uitgaande facturen. In dit artikel gaan we je helpen met tips voor hoe jouw eenmanszaak het beste de administratie kan gaan inrichten.

Geen tijd? Weet dan dit! Ondanks dat elk bedrijf de boekhouding op zijn eigen manier invult, kan een boekhoudprogramma in combinatie met een boekhouder betrouwbaarder en voordeliger zijn. Aan te raden software zijn: e-Boekhouden, Rompslomp en Tellow.

Vergelijk boekhoudprogramma’s eenmanszaken

Ondanks de tips in dit artikel kan het zelf ervaren van hoe een boekhoudprogramma werkt het fijnste zijn. Hieronder staan de beste boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken en ZZP’ers die je direct gratis voor enkele dagen, weken of maanden kunt gaan uitproberen.

Uitdagingen voor de boekhouding van een ZZP’er

Het bijhouden van de boekhouding is voor veel ZZP’ers een doorn in het oog. Hoe het komt dat de boekhouding niet altijd perfect is? Dat kan vaak de volgende redenen hebben:

  • De ZZP’er heeft te weinig boekhoudkundige kennis. Als je een webshop hebt en geen verstand van boekhouden hebt, weet je bijvoorbeeld niet hoe je je voorraad boekhoudkundig moet verwerken. Grote kans dat je hiermee de fout in gaat.
  • De ZZP’er gebruik niet het juiste boekhoudpakket. Door van een (online) boekhoudpakket gebruik te maken, weet je veel mogelijke problemen op voorhand al te voorkomen. In dit artikel vertellen we je hier meer over.
  • Het bijhouden van de boekhouding kost tijd. Als het goed is, ben je als ZZP’er behoorlijk druk. Je hebt met je klanten te maken, je hebt met je producten/diensten en te maken en je hebt met tal van randzaken te maken. Als dit allemaal iets te veel wordt, is de kans groot dat je je boekhouding af gaat raffelen.

Zelf boekhouden of uitbesteden bij een specialist

Als je als eenmanszaak start, moet je meerdere belangrijke knopen doorhakken. Zo moet je bepalen of je zelf de boekhouding bij gaat houden of dat je dit door een specialist wilt laten doen. Beide mogelijkheden brengen de nodige voor- en nadelen met zich mee.

Voordelen en nadelen van zelf de boekhouding doen bij een eenmanszaak

Voordelen voor het zelf doen van de boekhouding

Als je zelf wilt gaan boekhouden met een boekhoudprogramma, dan zitten hier enkele voordelen aan. Allereerst heb je alle touwtjes zelf in de hand en hoef je jouw financiële cijfers niet te delen. Ook heb je zo altijd inzicht in de cijfers van jouw eenmanszaak. Heb je weinig kennis met zelf boekhouden? In dat geval kan een boekhoud cursus handzaam zijn.

Afgezien van de voordelen kent zelf boekhouden ook nadelen. Zo kost het natuurlijk tijd. Denk hierbij aan het invoeren van facturen en het doen van Btw-aangifte. Beide kan je uitbesteden wat jouw tijd oplevert om te gaan ondernemen. En zoals gezegd, ondanks dat een boekhoudprogramma het vrij makkelijk maakt moet je toch enige kennis hebben.

Voordelen en nadelen bij het uitbesteden van de boekhouding

Wanneer je ervoor kiest om de boekhouding van jouw eenmanszaak uit te besteden, dan heb je direct al één voordeel te pakken. Je bespaart namelijk tijd om te kunnen werken aan je bedrijf. Naast tijd is een tweede voordeel het krijgen van advies. Een goede boekhouder kan je altijd voorzien van adviezen voor het inrichten van de administratie.

Ondanks de voordelen kent het uitbesteden van de boekhouding van jouw eenmanszaak ook nadelen. Denk hierbij in de eerste plaats aan de kosten. Een boekhouder kost rond de €60 per uur en wanneer je alles uitbesteed kan dit bedrag aardig oplopen. Handig kan zijn om gebruik te maken van een boekhoudprogramma in combinatie met een boekhouder.

Maak de afspraak dat jij bijvoorbeeld de facturen invoert en de boekhouder deze mutaties controleert. Zo ben je mogelijk één keer per kwartaal €60 kwijt in plaats van enkele honderden euro’s per maand. Tot slot is nog een nadeel van het uitbesteden van de boekhouding dat je jouw cijfers deelt met een boekhouder en niet meer 100% privé zijn.

Als je weinig verstand hebt van boekhouden doe dan een cursus

Met welke kosten moet je rekening houden?

Ben je benieuwd naar de kosten van een boekhouder voor een eenmanszaak? Het is goed om te weten dat dit afhankelijk is van je eigen wensen. Laat je bijvoorbeeld de boekhouder echt alles doen? Of schakel je de boekhouder alleen in voor het doen van de aangiftes?

Indien je de boekhouder voor echt alles inschakelt, dan ben je al snel een paar honderd euro per maand kwijt. Het exacte bedrag is wel afhankelijk van het uurtarief van de boekhouder. Laat je de boekhouder alleen de aangiftes doen? Dan kun je uitgaan van €500 per jaar afhankelijk van hoeveel werk jij zelf doet voor de administratie.

Houd je de boekhouding helemaal zelf bij? Dan volstaat een bedrag van €10 á €20 euro per maand voor een boekhoudprogramma. Kies je ervoor om dit in combinatie met de controle van een boekhouder te doen dan komt hier gemiddeld €60,00 per kwartaal bij.

Wat is voor de boekhouding van jouw eenmanszaak de beste keuze?

Kun je nou beter zelf je boekhouding doen of dit uitbesteden? Deze keuze is volledig persoonsgebonden. Sommige ZZP’ers kiezen ervoor om het uit te besteden, terwijl de meeste eenmanszaken ervoor kiezen om dit zelf te doen.

Onze tip en dus advies is om een middenweg te vinden. Begin met het testen en kopen van een boekhoudprogramma dat jij prettig vindt werken. Ga aan de hand van het gekozen boekhoudprogramma kijken welke boekhouder voor jou de boekhouding maandelijks wilt controleren. Zoals eerder gezegd kost dit gemiddeld €60,00 per kwartaal.

Als je net begint dan kan het zijn dat de boekhouder jou kan helpen met het inrichten van de administratie in het boekhoudprogramma. Hoewel dit eenmalig €500 kan kosten is ons advies om dit te doen. Want wanneer de boekhouding goed staat kan je pas groeien.

Hoe kun je zelf je boekhouding voor een eenmanszaak goed gaan bijhouden?

Het belangrijks is om een goed boekhoudprogramma te selecteren. In het begin van dit artikel hebben wij al enkele programma’s genoemd waarmee eenmanszaken goed uit de voeten kunnen. Niettemin, een goed boekhoudprogramma moet voldoen aan:

  • Het boekhoudprogramma moet voor eenmanszaken (ZZP’ers) ontwikkeld zijn. Sommige boekhoudsystemen zijn voor grote bedrijven geschikt, maar daar heb je als ZZP’er niks aan. Kies daarom altijd voor een gespecialiseerd boekhoudprogramma voor een eenmanszaak.
  • Het moet een online boekhoudprogramma zijn. Als je voor een online boekhoudprogramma kiest, heb je de boekhouding altijd bij de hand. Ongeacht waar je bent, kun je via je mobiele apparaat je boekhouding bijwerken.
  • Het boekhoudprogramma moet veel functies bieden. Met een goed boekhoudprogramma werk je je boekhouding probleemloos bij. Daarvoor heb je wel de beschikking nodig over tal van functies.
  • Het boekhoudprogramma moet betaalbaar zijn. Gelukkig zit dit bij de meeste boekhoudprogramma voor ZZP’ers wel goed. Voor een dergelijk programma betaal je vaak tussen de 10 á 20 euro per maand.
  • Het boekhoudprogramma moet taken automatisch uitvoeren. Met een goed boekhoudprogramma heb je steeds minder omkijken naar je boekhouding. Hierdoor bespaart zo’n programma je zowel tijd als geld.

Hoe vind je nou het beste boekhoudprogramma voor je eenmanszaak? Daarvoor zit je op onze website goed. Op onze website maak je een gemakkelijke vergelijking tussen alle boekhoudprogramma’s. Tevens voorzien wij je van allerlei reviews.

Waar moet je precies rekening mee houden bij de boekhouding van een eenmanszaak

Het bijhouden van de boekhouding op zich is met boekhoudsoftware goed te doen. Je moet echter – als ZZP’er of eenmanszaak – wel met allerlei zaken rekening houden. De belangrijkste aandachtspunten bespreken wij hieronder.

Zet je BTW maandelijks weg

Elke factuur die je verstuurt, is inclusief BTW. Het bedrag dat je aan BTW ontvangt, kun je het beste elke maand in een apart potje zetten. Aan het einde van het kwartaal moet je deze BTW namelijk aan de belastingdienst betalen. Door dit in een apart potje te zetten, voorkom je dat je dit geld onverhoopt uitgeeft.

Let op: op inkomende facturen wordt uiteraard ook BTW geheven. De BTW die je betaalt, kun je van de ontvangen BTW aftrekken. Met een goed boekhoudprogramma wordt dit gelukkig allemaal voor je gedaan.

Let goed op de inkomstenbelasting

Het bedrag dat je maandelijks overhoudt, is de winst van je eenmanszaak. Deze winst staat echter niet gelijk aan je maandelijkse salaris. Als eenmanszaak moet je namelijk inkomstenbelasting betalen.

Wat je precies aan inkomstenbelasting moet betalen, is van veel factoren afhankelijk. Om dit zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken, is de keuze voor een goed boekhoudprogramma verstandig.

Ook is het verstandig om alvast maandelijks de inkomstenbelasting opzij te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om een voorlopige aanslag bij de belastingdienst aan te vragen. Je betaalt dan maandelijks alvast belasting, zodat je niet in het volgende jaar in één klap (tien)duizenden euro’s hoeft te betalen.

Maak gebruik van aftrekposten

Ben je een startende ondernemer? En voldoe je aan het urencriterium van 1225 uur per jaar? Dan kun je van talloze aftrekposten gebruik maken. Door deze aftrekposten verlaag je de belastbare winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Zoek dit daarom goed uit of laat je op dit gebied informeren door een specialist.

Laat je factuur aan de wettelijke eisen voldoen

Het maken van een factuur is niet iets wat je lukraak kunt doen. De belastingdienst heeft namelijk bepaald dat je factuur aan enkele eisen moet voldoen. Deze eisen vind je uitgebreid op de website van de belastingdienst.

De verplichte administratie voor een eenmanszaak valt of staat met de manier waarop jij je facturen opstelt.

Kortom, zo doe je eenvoudig de boekhouding van een eenmanszaak

Het bijhouden van de boekhouding eenmanszaak kent de nodige haken en ogen. Verdiep je daarom goed in je eigen boekhouding, in de mogelijkheden en in handige programma’s. Een combinatie van boekhouder en boekhoudprogramma is waarschijnlijk vaak het best.

Via onze website vind je in ieder geval snel het meest geschikte boekhoudprogramma. Tot slot raden wij je het volgende aan: probeer in je agenda een vast moment voor je boekhouding te blokken. Ook al is dit slechts een halfuurtje.

Tijdens dit halfuurtje kun je even je boekhouding volledig bijwerken. Wil je direct gaan beginnen met de boekhouding van jouw eenmanszaak? Probeer dan gratis e-Boekhouden, Rompslomp of Tellow aangezien deze programma’s aan te raden zijn voor eenmanszaken.