Beste boekhoudprogramma ZZP: Onze top 9 boekhoudpakketten!

Beste boekhoudprogramma voor het ZZP

Op zoek naar het beste ZZP boekhoudprogramma? Stop met zoeken, want in dit artikel hebben wij een overzicht samengesteld met de 9 beste boekhoudprogramma’s. Hierbij hebben wij rekening gehouden met de omvang van een kleine eenmanszaak (ZZP’er).

Hoe dan ook, dit artikel begint met een overzicht van de 9 beste boekhoudpakketten. Na het overzicht worden de scores toegelicht. Uiteindelijk sluit dit artikel af met enkele tips voor het kopen van het beste boekhoudprogramma.

Geen tijd? Weet dit! Op dit moment kunnen ZZP’ers het beste kiezen voor MoneyMonk of e-Boekhouden. Welk boekhoudprogramma de voorkeur moet krijgen, is afhankelijk van eigen voorkeur. Test beide programma’s gratis en kies degene die het fijnst aanvoelt.

Dit zijn de 5 beste ZZP boekhoudprogramma’s

Hieronder staan de 5 beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers. Zoals al aangegeven hebben wij hierbij specifiek gekeken naar de omvang van een kleine eenmanszaak (ZZP). Ondanks de ranking, kan je het beste meerdere boekprogramma’s (gratis) uitproberen. Op deze manier kan je kijken welk boekhoudpakket jou het meest vertrouwd aanvoelt.

RankingBoekhoudprogramma (score)ScoreVanaf prijsProbeer nu gratis
1MoneyMonk9.8€7,50 p/mBekijk MoneyMonk
2e-Boekhouden9.4€9,95 p/mBekijk e-Boekhouden
3SilvaSoft9.2€18,90 p/mBekijk bij SIlvaSoft
4Myfinance.nl9.2€10,00 p/mBekijk bij Myfinance
5SnelStart9.0€16,50 p/mBekijk bij SnelStart

De 5 beste ZZP boekhoudprogramma’s uitgelicht

Nu de opties voor de 5 beste ZZP boekhoudprogramma’s bekend zijn, kan het interessant zijn om dieper op de software in te gaan. Met andere woorden wat zijn de belangrijkste kenmerken. Hieronder gaan we de top 5 af waarbij we beginnen met de nummer 1.

MoneyMonk

Met een algemene score van 9.8 was MoneyMonk veruit het beste boekhoudpakket. Maar wat maakt MoneyMonk uniek? Sinds 2013 probeert MoneyMonk met de beste support en service voornamelijk dienstverlenende ZZP’ers te helpen. Hierbij hanteren zij scherpe prijzen en bieden een gebruiksvriendelijke website en app om de boekhouding te doen.

MoneyMonk is het beste boekhoudprogramma voor het ZZP

Het nadeel van MoneyMonk is dat je niet automatisch de btw-aangifte kan versturen. Hierdoor moet je dit apart betalen en aangeven bij de Belastingdienst. Dit in tegenstelling tot e-Boekhouden en enkele andere programma’s waar dit wel mogelijk is. Hierdoor kan je met 1-klik al de belastingaangifte doen.

Hoe dan ook, MoneyMonk is al beschikbaar vanaf €7,50 per maand. Dit geldt overigens voor bedrijven die hun eerste omzet hebben tot €10.000. Gemiddeld hebben ZZP’ers een omzet van €60.000 per jaar. Hierdoor lijkt MoneyMonk op het eerste gezicht zeer voordelig, maar betaal je net als bij andere pakketten al snel ook €25,00 per maand.

e-Boekhouden

Een goed alternatief voor het beste ZZP boekhoudprogramma MoneyMonk is e-Boekhouden. Ook zij scoort met een 9.4 over het algemeen een ruime voldoende. Hoewel e-Boekhouden niet de meest luxe uitstraling heeft zijn alle opties inbegrepen. Dit zie je dan ook terug in de lagere prijs. Bovendien krijgen starters tot 15 maanden gratis.

e-Boekhouden is het tweede beste boekhoudprogramma voor het ZZP

Hoe dan ook, in tegenstelling tot MoneyMonk richt e-Boekhouden zich ook op eenmanszaken, accountants, verenigingen en stichtingen. Hoewel het geen nadeel hoeft te zijn moet je van tevoren wel weten dat het dashboard van e-Boekhouden niet gelikt is. Het ziet er een beetje simpel dan wel verouderd uit, maar alle functies zijn er en het werkt.

Zoals al gezegd is e-Boekhouden vrij voordelig, want vanaf €9,95 per maand kunnen ZZP’ers en kleine eenmanszaken al boekhouden. Let op! Dit geldt niet voor starters. Zij krijgen namelijk de eerste 15 maanden voor niets.

SilvaSoft

Het van oorsprong Belgische SilvaSoft biedt zowel boekhoudpakketten aan in België als in Nederland. Uniek aan SilvaSoft is dat zij met jouw bedrijf meegroeit. Dus begin je als kleine eenmanszaak en eindig je als BV dan kan je het boekhoudpakket steeds meer aanpassen op jouw bedrijf. Hierbij werkt SilvaSoft met modules die je steeds verder kan uitbreiden.

SilvaSoft is het derde beste boekhoudprogramma voor het ZZP

Mede door de gebruiksvriendelijkheid scoort SilvaSoft net als Myfinance een 9.2. De reden waarom SilvaSoft hoger scoort, is omdat zij meerdere reviews heeft. Hoe dan ook, SilvaSoft kent een vanaf prijs van €10,95 per maand zonder facturatie. Met facturatie samen ben je bij SilvaSoft een prijs kwijt van om de nabij €17,50 per maand.

Wil je ook nog eens offertes en orders maken dan betaal je nog eens €5,45 extra per maand. Al met al, SilvaSoft kent het voordeel van dat je haar kan uitbreiden naarmate je ZZP business groeit, maar mocht je een volledig pakket willen hebben dan loopt de prijs door het moeten activeren van de verschillende modules redelijk op.

Myfinance.nl

Net als SilvaSoft scoort ook Myfinance.nl een 9.2. Hiermee is ze niet de beste ZZP boekhoudprogramma, maar komt ze wel in de top 5 terecht. Het is een vrij makkelijk te gebruiken programma dat ook nog eens voor een vanaf prijs van maar €10,00 per maand.

Gaat de lage prijs niet ten koste van de kwaliteit? Helaas enigszins wel. Naar onze mening is het een groot gemis dat de automatische bankkoppeling mist. Hierdoor kunnen zakelijke mutaties binnen jouw bedrijfsrekening niet makkelijk en snel worden verwerkt in de boekhouding. In het verlengde hiervan mist ook de scan- en herkenfunctie.

Wat mogelijk nog wel interessant kan zijn is de persoonlijke boekhouderpakket ZZP. Vanaf €59,95 per maand kunnen ZZP’ers hiermee hun boekhouding van A tot Z uitbesteden. Dit maakt het gemis van de functies enigszins goed. Kortom, hoewel Myfinance met Compleet een goedkoop boekhoudpakket aanbiedt mist zij enkele belangrijke functies.

SnelStart

Met een score van 9.0 is SnelStart als 5 geëindigd als beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Naar eigen zeggen is SnelStart zowel te gebruiken door accountants- of boekhoudkantoren, stichtingen, verenigingen en door MKB en kleine ondernemers.

Hoewel een 9 een prima score is, kan dit lagere cijfer komen doordat de klantenservice van SnelStart niet optimaal is. Met andere woorden, het duurt een tijdje voordat haar klantenservice reageert. Als je wilt beginnen met boekhouden is dit niet ideaal. Dit gezegd hebbende biedt SnelStart wel de belangrijkste functies om te kunnen boekhouden aan.

Het is dan ook gelijkwaardig aan de bovenstaande boekhoudpakketten. Wil je SnelStart proberen? In dat geval is het even zoeken welk pakket je precies moet hebben. Echter, is voor ZZP’ers het inKaart pakket met een vanaf prijs van €16,50 per maand het best.

Nog 5 aanbevelingen als je op zoek bent naar het beste ZZP boekhoudprogramma

Als de vorige 5 boekhoudprogramma’s je niet hebben overtuigd, dan kunnen wellicht de onderstaande 5 aanbieders nog iets voor jouw bedrijf zijn. Ook de onderstaande programma’s die worden uitgelicht zijn bedoeld voor ZZP’ers en scoren een voldoende.

RankBoekhoudprogrammaScoreVanaf prijsMeer info
6Tellow8.7€12,99 p/mBekijk bij Tellow
7InformerOnline8.2€15,00 p/mBekijk bij Informer
8AFAS SB+7.8€59,00 p/mBekijk bij AFAS SB+
9Visma6.4€8,00 p/mBekijk bij Visma

Tellow

In onze lijst met het beste ZZP boekhoudprogramma is Tellow als zesde geëindigd met een ruime voldoende met een score van 8.7. Hoewel in eerste instantie de prijs aantrekkelijk lijkt, moet je hier als ZZP’er niet blind opstaren. Het gratis en basis boekhoudpakket hebben nog wel wat beperkingen waarmee je rekening moet houden.

In eerste instantie is het gratis pakket slechts geschikt voor 3 facturen per maand. Met andere woorden, als je met Tellow wilt gaan boekhouden dan ben je minimaal het basispakket met een prijs vanaf €12,99 per maand nodig. Zoals de naam al aangeeft beschik je hiermee van de basis en kan je boekhouden en factureren.

In vergelijking met andere boekhoudprogramma’s in deze lijst mist dit pakket toch nog wel enige belangrijke functies, zoals: automatische btw-aangifte en het maken van offertes. Hiervoor moet je upgraden naar het plus-pakket vanaf €22,99 per maand. Kijkend naar andere programma’s dan is Tellow toch duurder dan dit op het eerste gezicht lijkt.

InformerOnline

InformerOnline scoorde een 8.2 en eindigde daarmee als zevende in de rij van beste boekhoudprogramma’s voor het ZZP. Niet in de laatste plaats zal dit komt, doordat InformerOnline al sinds 1993 boekhoudpakketten aanbiedt. Hierbij richt zij zich vooral op kleine eenmanszaken en ZZP’ers.

Uniek aan InformerOnline is dat zij ontwikkelingspartner is van de belastingdienst. Ofwel, zij test als één van de eerste boekhoudprogramma’s de nieuwste functies die bij bijvoorbeeld de btw-aangifte mogelijk zijn. Dit gezegd hebbende ontbreekt bij InformerOnline wel een mail- en herkenfunctie wat een kleine kanttekening is. Ook is automatische rittenregistratie enkel tegen betaling mogelijk.

Hoe dan ook, vanaf €15,00 per maand kan je al bij InformerOnline het ZZP basis boekhoudpakket afsluiten. Hierbij heb je qua banktransacties een maximum van 30 per maand. Zit je hierboven? Dan kom je uit bij het ZZP Plus pakket vanaf €23,00 per maand.

AFAS SB+

AFAS SB+ is één van de jongste maar ook duurste ZZP boekhoudprogramma’s. Mede door haar score (7.8) komt zij qua prijs-kwaliteitsverhouding niet helemaal uit. Wellicht is dit ook niet het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers maar wij wilden je deze optie niet onthouden.

Wat AFAS SB+ namelijk uniek maakt zijn haar automatiseringsmogelijkheden. Waar je bij andere software voor extra functies al gauw moet betalen, daar is dit vaak (onbeperkt) bij AFS SB+ inbegrepen. Bovendien kent zij een gebruiksvriendelijk dashboard waar financiële gegevens makkelijk te herleiden zijn.

Het enige nadeel van AFAS SB+ is de prijs. Door de vele extra’s kent dit boekhoudpakket een vanaf prijs van maar liefst €59,00 per maand. Hierdoor moet je jezelf afvragen in hoeverre dit nuttig is voor een ZZP’er. Het lijkt meer voor de hand te liggen dat dit pakket interessant is voor de iets grotere eenmanszaken met een complexere administratie.

Visma eAccounting

Met een best lage score van 6.4 sluit Visma eAccounting de lijst met beste boekhoudprogramma’s voor het ZZP af. Het is een opvallende ranking aangezien je door de prijs en functies Visma hoger op de lijst zou verwachten. Voor een prijs vanaf €21,00 per maand kan je al de boekhouding doen en facturen maken.

Wat nadelig overkomt is dat je voor veel functies ook modules moet aanschaffen om uit te breiden. Wil je bijvoorbeeld ook offertes maken? Dan betaal je hiervoor €8 per maand extra. En waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van de lage score is het dashboard en de gebruikerservaring. Het voelt erg onoverzichtelijk aan.

Kijkend naar wat een ZZP’er nodig heeft, dan heeft hij vaak voldoende aan een eenvoudig boekhoudprogramma. Hierdoor kan je in vergelijking met de andere programma’s beter voor één van de eenvoudigere boekhoudpakketten gaan die hoger in deze lijst staan.

De populairste boekhoudprogramma’s

Hoewel populairder niet altijd beter hoeft te zijn, kan je hieraan wel afzien of gebruikers het als positief ervaren. Immers, hoe meer gebruikers hoe meer tevreden klanten. Als we kijken naar het aantal gebruikers dan kunnen we niet anders oordelen dat e-Boekhouden, MoneyMonk, SilvaSoft en Informer Online populaire boekhoudprogramma’s zijn.

Ook Exact Online is een populair boekhoudprogramma, maar minder geschikt voor ZZP’ers. Exact Online is geschikter voor de grotere eenmanszaken dan wel MKB. Natuurlijk is het programma ook door ZZP’ers te gebruiken, maar door de vele functies kan het complex zijn. Hierdoor kan je beter voor een eenvoudig boekhoudprogramma gaan.

Hoe is deze lijst met het beste ZZP boekhoudprogramma tot stand gekomen?

De lijst van beste boekhoudprogramma’s is samengesteld door eerst te selecteren op boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers. Hieraan hebben wij enkele eisen gesteld. Zo moeten ze de basisfuncties zoals boekhouden en factureren bevatten. Ook moet het binnen het programma mogelijk zijn om offertes betaald of onbetaald te kunnen aanmaken.

Toen deze lijst met beste boekhoudprogramma’s stond hebben we gekeken naar de scores en reviews van gebruikers die ook daadwerkelijk boekhouden met het programma. Uiteindelijk hebben de scores van deze programma’s gezorgd voor een algemene reviewscore en deze hebben wij overgenomen voor de ranglijst.

Uiteindelijk is het een degelijke lijst geworden met ZZP boekhoudprogramma’s waar wij achterstaan. Mocht je zelf de scores willen opzoeken en bekijken dan verzoeken we je om deze te bekijken op reviewsite Trustpilot of Appwiki.

Informatie over het beste ZZP boekhoudprogramma

Mocht je op zoek zijn naar wat praktische informatie over ZZP boekhoudprogramma’s dan staat hieronder enkele belangrijke topics om rekening mee te houden.

Belangrijke functies voor een ZZP boekhoudprogramma

Als je als ZZP’ers goed je boekhouding wilt inrichten, welke functies zijn dan nodig? Allereerst begint dit met het kunnen verwerken van facturen. Veel boekhoudprogramma’s noemen dit de boekhoudmodule. Ook zal het handig zijn om klanten te kunnen laten betalen middels een factuur. Dit heet dan vanzelfsprekend de facturatiemodule.

Deze twee modules zitten vrijwel standaard in een boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Anders is dit voor het aanmaken van offertes. Helaas zit dit niet altijd standaard inbegrepen. Bij enkele boekhoudprogramma’s moet je namelijk betalen voor het aanmaken van offertes. Het kan goed zo zijn dan dit voor sommige ZZP’ers een nadeel is.

Ook is het handig als het boekhoudprogramma beschikt over een boekhoudkoppeling met jouw zakelijke bankrekening. Zo kan je eenvoudig mutaties importeren en fouten tot een minimum beperken. Tot slot is ook het automatisch kunnen versturen van de btw-aangifte een plus. Zo kan je met enkele klikken binnen het programma de aangifte doen.

Offline of online ZZP boekhoudprogramma

Nog een punt die vaak voorkomt bij het kiezen van het beste ZZP boekhoudprogramma is of je moet kiezen voor een offline of online boekhoudprogramma. Naar onze mening zal je altijd moeten kiezen voor een online boekhoudprogramma. Hierom zijn we bij de ranglijst met de top 9 ZZP boekhoudprogramma’s hier ook alleen van uitgegaan.

Het voordeel van een online boekhoudprogramma is namelijk dat je altijd het bij de hand hebt. Helemaal als je de facturen digitaal binnen het boekhoudprogramma opslaat. Met andere woorden, jouw boekhouding staat hierdoor helemaal binnen de Cloud. Bij een brand of diefstal ben je op deze manier nooit jouw boekhouding kwijt.

Nog een voordeel van een online boekhoudprogramma is dat het tijd scheelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanmaken van factureren en deze digitaal versturen. Als het goed staat ingesteld bij jouw boekhoudprogramma dan worden deze facturen direct automatisch verwerkt in jouw boekhouding. Hierbij kan je ook kiezen voor alleen een factuur programma voor het ZZP.

In het verlengde hiervan geldt dit ook voor het doen van de btw-aangifte. Mits jouw boekhoudprogramma dit toelaat kan je elk kwartaal met enkele klikken de aangifte doen. Natuurlijk moet je er zelf alleen nog wel voor zorgen dat alle facturen zijn ingeboekt.

Veelgestelde vragen over het beste ZZP boekhoudprogramma

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen die regelmatig voorkomen bij bezoekers die op zoek zijn naar meer informatie over boekhoudprogramma’s die bedoeld zijn voor ZZP’ers en graat het beste boekhoudprogramma willen kopen.

Is er ook een gratis boekhoudprogramma voor het ZZP?

Ja, MoneyMonk en Tellow bieden beide een gratis boekhoudpakket aan. Helaas zijn de pakketten van beide boekhoudprogramma’s wel heel beperkt waardoor je toch bij de betaalde variant uitkomt. Voor starters kan de e-Boekhouden met 15 maanden gratis handig zijn. Check ook ons artikel met beste gratis boekhoudprogramma’s voor het ZZP.

Wat kost een boekhoudprogramma gemiddeld voor een ZZP’er?

Gemiddeld kost een boekhoudprogramma dat is afgestemd op ZZP’ers €20 euro per maand. Sommige aanbieders hebben aantrekkelijke acties waardoor je als starter de eerste 15 maanden gratis hebt.

Wat is het goedkoopste boekhoudprogramma?

Het goedkoopste boekhoudpakket is van MoneyMonk. Bij het goedkoopste pakket betaal je slechts een prijs vanaf €7,50 per maand. Helaas werkt MoneyMonk met tarieven naar omzet waardoor uiteindelijk e-Boekhouden of Myfinance.nl goedkoper uitvallen.

Wat is het makkelijkste boekhoudprogramma?

Naar onze mening zijn alle boekhoudprogramma’s in dit artikel goed te gebruiken door ZZP’ers. Natuurlijk is het ene boekhoudpakket wel gebruiksvriendelijker dan de andere. Veelal is het zo, hoe hoger het boekhoudpakket scoort in dit artikel hoe makkelijker en gebruiksvriendelijker het boekhoudprogramma is.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

Kijkend naar de algemene score dan is MoneyMonk het beste boekhoudprogramma voor ZZP. Een goed alternatief voor MoneyMonk is e-Boekhouden.