Makkelijk boekhoudprogramma: Kies eenvoudig uit onze top 5!

Makkelijk boekhoudprogramma

Ondernemen is al ingewikkeld genoeg en dan heb je geen tijd om te worstelen met ingewikkelde boekhoudsoftware. Mede hierom hebben we een top 5 met software die bekend staan als makkelijk boekhoudprogramma.

Bij het beoordelen van de online boekhoudprogramma’s, hebben we gelet op verschillende elementen, zoals: gebruiksvriendelijkheid, slimme functies, overzichtelijkheid en meer. Van ieder boekhoudprogramma geven we voor de volledigheid ook de kosten aan.

Geen tijd? Weet dit. Naar onze mening moet een goed en eenvoudig boekhoudprogramma logisch en begrijpelijk zijn met een goede klantenservice. Kijkend naar alle programma’s dan voldoet zowel Rompslomp, Informer, Tellow, Jortt als e-Boekhouden aan deze criteria.

Waar moet een makkelijk boekhoudprogramma aan voldoen?

Naar onze mening moet een makkelijk boekhoudprogramma aan de volgende criteria voldoen:

 • Logica | Het moet logisch en makkelijk zijn om een bepaalde handeling te verrichten, denk aan het inboeken van een factuur of het bijhouden van uren
 • Presentatie | Informatie moet op een simpele manier worden gepresenteerd, bijvoorbeeld door het gebruik van visuele hulpmiddelen zoals grafieken en kolommen
 • Begrijpbare taal | Het boekhoudprogramma moet gebruik maken van simpele termen en begrippen
 • Geschikt voor starters | Een makkelijk boekhoudprogramma dient zowel geschikt te zijn voor ondernemers met als zonder boekhoudervaring
 • Support | Hulp aanbieden in de vorm van extra informatie en middelen, zoals: een kennisbank, video tutorials en een persoonlijke klantenservice

Makkelijk boekhoudprogramma 1: Rompslomp

Rompslomp geeft zelf aan het meest eenvoudige boekhoudprogramma te zijn voor iedere ondernemer en daar zijn wij het helemaal mee eens. Het boekhoudprogramma maakt enkel gebruik van simpele taal en laat vakjargon achterwege.

Een voorbeeld van deze eenvoud is de digitale schoenendoos. Hierin sla je bonnetjes en andere documenten op door er een foto van te maken met jouw mobiel. Als het tijd is voor de BTW aangifte, verwerk je al deze losse documenten in een mum van tijd.

Probeer Rompslomp eenvoudig uit

Het makkelijke boekhoudprogramma van Rompslomp is 30 dagen gratis uit te proberen. Op deze manier maak je alvast kennis met de interface, om te kijken of het programma je bevalt. Na het inloggen kom je in het dashboard terecht, waar alle mogelijkheden in duidelijke termen staan aangegeven. Denk hierbij aan:

 • uitgaven
 • uren & ritten
 • contacten
 • BTW en betalingen.

Er is ook gewerkt met handige voorbeelden, zoals een voorbeeldfactuur. Voor meer inzicht in jouw bedrijf, maakt Rompslomp gebruik van grafieken ter verduidelijking. Je kunt overzichten per maand, kwartaal of jaar bekijken.

Hou er wel rekening mee dat deze optie, en sommige andere functies, niet beschikbaar zijn binnen het Plus abonnement van Rompslomp. Als je toch ergens niet uitkomt, kijk dan in de support sectie. Dit is een informatieve pagina, waar je extra informatie kunt opzoeken over een bepaald onderwerp of door middel van de zoekfunctie.

Pakketten van Rompslomp

Rompslomp maakt gebruik van vier verschillende pakketten. Het goedkoopste pakket is gratis, maar is geen volwaardig boekhoudpakket. Het Plus pakket is al iets uitgebreider en kost €5,- per maand. Met het Pro pakket hou je je gehele boekhouding online bij en dit is het meest gekozen abonnement. Het Pro pakket van Rompslomp kost €15,- per maand.

Als je meerdere administraties hebt of ook werkt met het verkopen van abonnementen, kies dan voor het Premium abonnement van €25,- per maand. Hou rekening met extra kosten voor bepaalde functies, welke duidelijk zijn aangegeven in het dashboard.

Het makkelijke boekhoudprogramma van Rompslomp is per maand af te sluiten, maar bij een jaarabonnement ontvang je een korting van 16%; oftewel 2 maanden gratis.

Makkelijk boekhoudprogramma 2: Informer

Informer is een makkelijk boekhoudprogramma, met een uitgebreid aanbod aan functies en mogelijkheden. Het is geschikt voor: starters, ZZP, MKB en stichtingen. Informer blinkt niet alleen uit in eenvoud, het is tevens innovatief en snel boekhoudprogramma.

Informer is een maand lang gratis uit te proberen. Op deze manier test je het eerst uit, voordat je een betaald abonnement afsluit. Goed om te weten is dat dit makkelijke boekhoudprogramma eenvoudige termen kent.

Enkele termen die je tegen komt, zijn zoals: verkoop, bank, relaties, ritten en archief. Je hoeft dus absoluut geen voorkennis te hebben van boekhouden voor dit programma.

Bekijk vooral het gebruiksvriendelijke dashboard van Informer

Naarmate je Informer meer gebruikt voor jouw zakelijke administratie, zal er tevens meer informatie in het dashboard verschijnen. Om al deze data overzichtelijk te houden, wordt er veel gebruik gemaakt van kolommen. Informatie die het dashboard toont is:

 • de omzet
 • te betalen of te ontvangen belasting
 • openstaande inkoop- of verkoopfacturen
 • het actuele saldo van jouw bankrekening en meer.

Informer is een ontwikkelpartner van de Belastingdienst. Hierdoor is jouw BTW aangifte binnen twee minuten gedaan en kun je verder met het ondernemen zelf. Als je belasting dient te betalen, kan je dit direct doen via de iDEAL betaalknop vanuit Informer.

Support bij Informer

Bij problemen zijn er meerdere mogelijkheden om hulp te krijgen. Als eerste is er het Informer Helpcenter, waar je tal van informatieve artikelen vindt over diverse onderwerpen. Denk hierbij aan: Hoe maak ik een factuur?

Maar ook aan: Hoe voldoe ik aan de nieuwe richtlijnen van de EU? Moeilijkere onderwerpen worden op een eenvoudige manier uitgelegd, zodat jouw boekhouding uiteindelijk voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Een andere mogelijkheid om jouw kennis te vergroten, is door middel van webinars en instructievideo’s.

Deze zijn erg handig als je visueel bent ingesteld en je bekijkt deze video tutorials wanneer het jou uitkomt. Als laatste is er de mogelijkheid contact op te nemen met de klantenservice van Informer. Dit doe je gewoon via de online chat en Teamviewer.

Pakketten van Informer

Informer biedt verschillende online boekhoudpakketten aan, waarbij het ZZP basis pakket het goedkoopste is en €12,- kost. Voor €19,- geniet je van nog meer mogelijkheden, met het ZZP Plus of ZZP Extra pakket. Voor het MKB zijn er twee opties: het MKB Basis pakket van €29,- of het MKB Plus pakket van €39,-. Alle prijzen zijn per maand.

Makkelijk boekhoudprogramma 3: Tellow

Tellow staat, zoals ze zelf zeggen, voor gebruiksvriendelijke en tijdbesparende oplossingen. Door de geautomatiseerde functies, neemt dit makkelijke boekhoudprogramma jou veel taken uit handen.

Dit maakt het bijhouden van de zakelijke administratie niet alleen makkelijker, maar ook een stuk sneller. Voorbeelden hiervan zijn het doen van de BTW aangifte met één klik, het scannen van bonnen met de Tellow app en het voorkomen van fouten.

Zo voorkom je boetes van de Belastingdienst en weet je zeker dat je geen geld misloopt dankzij bepaalde belastingvoordelen. Als je op zoek bent naar een makkelijk boekhoudprogramma, is Tellow een goede keuze.

Het fijne van dit programma is, dat je naadloos gebruik maakt van de Tellow app voor allerlei taken, zoals: het eenvoudig aanmaken van offertes, het opzoeken van openstaande facturen, BTW betalen en inzicht verkrijgen in openstaande kosten.

Tellow is gratis te gebruiken

Tellow is gratis uit te proberen en na het inloggen kom je terecht in het dashboard. Er verschijnt meteen een pop-up om jou extra hulp te bieden: volg de online rondleiding, ga naar de kennisbank of volg een webinar.

Je hoeft dus niet bang te zijn, dat je Tellow enkel kunt gebruiken als je al kennis hebt van ondernemen of boekhouden. Al gaandeweg leer je hoe je jouw zakelijke administratie bijhoudt, terwijl het rekenwerk door het programma zelf wordt gedaan. Tellow werkt met makkelijke termen als menu items, zoals:

 • bank
 • inkoop
 • adresboek
 • facturen

De uitstraling is minimalistisch en straalt rust uit. Tellow maakt geen gebruik van voorbeeld facturen en dergelijke. Hierdoor moet je soms wat informatie opzoeken in de kennisbank van Tellow, voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt.

Via de chatfunctie kun je contact opnemen met een medewerker van de klantenservice, mocht je ergens niet uitkomen. Met het Tellow Plus abonnement geniet je tevens van bel en video afspraken, met een Tellow boekhouder.

Boekhoudpakketten van Tellow

Tellow biedt vier verschillende pakketten aan, waarvan het eerste een gratis pakket is. Dit is geen compleet boekhoudprogramma, maar wel erg uitgebreid voor een gratis pakket. Het Basis pakket kost €12,99 en is voldoende voor het starten van jouw boekhouding.

De meeste ondernemers kiezen echter voor het Plus pakket van €23,99, inclusief alle opties en het indienen van de BTW aangifte. Alle prijzen zijn per maand en bij een jaarlijkse betaling geniet je van een flinke korting.

Als je op zoek bent naar een makkelijk boekhoudprogramma, inclusief controle van een echte boekhouder en uitmuntende service, kies dan voor het duurste pakket van Tellow van €49,99. Dit abonnement is enkel beschikbaar als jaarabonnement.

Makkelijk boekhoudprogramma 4: Jortt

Logo Jortt

Jortt is een makkelijk boekhoudprogramma, dat niet mag ontbreken in deze top 5. Het programma zorgt voor een perfecte boekhouding door veel te werken met slimme functies.

Jortt is dus niet alleen makkelijk in gebruik, maar ook tijdbesparend in vergelijking met Excel. Hetgeen dat online boekhoudsoftware zo makkelijk maakt, is dat je enkel gegevens hoeft in te vullen.

Het rekenwerk wordt door de software zelf gedaan. Dit voorkomt fouten en betekent ook dat je meer tijd over hebt voor andere dingen.

Gratis uitproberen van boekhoudsoftware Jortt

Jortt is gratis uit te proberen zonder dat je ergens aan vast zit. Het dashboard is overzichtelijk en voorzien van kleurrijke symbolen. Het menu bestaat uit makkelijke termen. Hierdoor weet je precies waar je moet zijn voor bijvoorbeeld de facturen.

Bij het aanmaken hiervan, word je meteen op de hoogte gesteld van handige informatie, zoals het nummeren van de facturen. Bij iedere optie staat eveneens een kort stukje tekst, met duidelijke informatie over het onderwerp. Als je meer wil weten, kun je klikken op de bijbehorende link, die je vervolgens wijst naar extra uitleg.

In de kennisbank vind je tal van informatie over verschillende onderwerpen. Sommige zijn naast een tekstuele uitleg, voorzien van een handige video. Perfect als je nog geen enkele kennis hebt van boekhouden.

Via de Help sectie op het dashboard vind je ook informatie over veel voorkomende problemen, een link naar de veelgestelde vragen pagina en kun je zowel telefonisch als per e-mail contact opnemen met een van de Jortt medewerkers.

Boekhoudpakketten van Jortt

Jortt biedt drie verschillende boekhoudpakketten aan, waarvan er één gratis is. Hoewel er een aantal handige functies in dit gratis boekhoudpakket zitten, is het niet voldoende om jouw volledige zakelijke administratie mee te doen.

Met de overige twee pakketten kan dat wel. Je hebt de keuze uit het Jortt Compleet pakket voor €17,50 per maand en het Jortt Plus pakket van 29.50 per maand. Het duurste pakket biedt een aantal makkelijke functies, waarbij een nog groter deel van jouw zakelijke boekhouding zal worden geautomatiseerd. Ook profiteer je hierbij van de opstartservice.

Makkelijk boekhoudprogramma 5: e-Boekhouden

E-Boekhouden is een makkelijk boekhoudprogramma, dat gedurende de eerste 15 maanden gratis is voor starters. Als je geen startende ZZP’er bent, kun je het programma een maand gratis uitproberen. Naast het gratis pakket zijn er ook betaalde boekhoudpakketten.

Voor ZZP’ers kost de software voor jouw volledige zakelijke boekhouding, slechts €9,95 per maand. E-Boekhouden is boekhoudsoftware die communiceert in begrijpbare taal, waardoor je ook zonder voorkennis jouw zakelijke boekhouding geheel zelf kunt doen. Met e-Boekhouden ben je altijd op de hoogte van de financiële stand van zaken.

Hiervoor hoef je enkel in te loggen met jouw gebruikersnaam en wachtwoord. Het dashboard van vaste apparaten is vrijwel gelijk aan die van de mobiele app, waardoor je makkelijk tussen verschillende apparaten schakelt. Fijn voor als je onderweg bent.

Boekhoudkundige termen in e-Boekhouden

E-Boekhouden gaat iets dieper in op verschillende taken en gebruikt daarvoor ook een aantal vaktermen. Denk aan: grootboekrekeningen, beginbalans en mutaties importeren. Dit wijst zich vanzelf, zodra je met dit makkelijke boekhoudprogramma bent gestart.

De interface van E-Boekhouden is namelijk erg gebruiksvriendelijk en zit logisch in elkaar. Als je het toch nog wat te ingewikkeld vindt, kun je deelnemen aan de gratis cursus boekhouden. Hierin komen alle belangrijke onderwerpen aan bod, zoals: boekingen doen, belastingaangifte, afschrijvingen, het afsluiten van een boekjaar en meer.

E-Boekhouden beschikt ook over een uitgebreide pagina, met antwoorden op de meest gestelde vragen. Kom je er toch niet uit, stel dan je vraag per e-mail of telefoon.

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Bekijk hieronder de meest veelgestelde vragen die komen kijken bij een makkelijk boekhoudprogramma kopen.

Wat maakt een boekhoudprogramma makkelijk?

Of een boekhoudprogramma makkelijk is, wordt bepaald door meerdere aspecten, zoals: de gebruiksvriendelijkheid, terminologie, uitleg, logica, grafische elementen en meer.

Kan ik zonder boekhoudervaring een boekhoudprogramma gebruiken?

Ja. Vrijwel alle online boekhoudprogramma’s zijn zonder boekhoudkundige kennis te gebruiken. Veel makkelijke boekhoudprogramma’s bieden ook extra informatie aan, zodat je al gaandeweg leert hoe een zakelijke boekhouding werkt.