Gratis boekhoudprogramma kopen? Dit zijn betrouwbare opties voor jou!

Gratis boekhoudprogramma kopen
Gratis boekhoudprogramma

Een betrouwbaar en betaalbaar boekhoudprogramma is onmisbaar voor ondernemers. Mede hierom gaan we in dit artikel op zoek naar de beste gratis boekhoudprogramma. Na het lezen van dit artikel weet jij direct welke programma’s gratis zijn en welke geschikt is voor jouw onderneming.

Zo begint dit artikel met een overzicht van de 10 beste gratis boekhoudprogramma’s van dit moment. Na het overzicht wordt onder de tabel de functies en gratis modules per programma verder toegelicht.

Geen tijd? Weet dit! Aangezien er heel wat aanbieders zijn is het nogal lastig om de beste gratis optie eruit te halen. Hoewel Gekko deels gratis is, is het niet volledig. Probeer in dat geval Tellow, Rompslomp en E-boekhouden gratis uit als goedkope en betrouwbare opties.

De beste gratis boekhoudprogramma’s

Hieronder een willekeurig overzicht van de 10 beste boekhoudprogramma’s van dit moment. Al deze programma’s bieden gegarandeerd een tijdelijke proefperiode aan. Enkele hiervan zoals Gekko en Tellow zijn altijd, weliswaar in een light variant, kosteloos.

ProgrammaGratis moduleProefperiodeVanaf prijs betaald
E-BoekhoudenN.v.t.14 dagen standaard en 15 maanden voor starters€9,95 per maand
RompslompFacturatie30 dagen€4,35 per maand
MoneyMonkUren en facturen30 dagen€12,50 per maand
JorttFacturen en offertes30 dagen€17,50 per maand
InformerN.v.t.30 dagen€12,00 per maand
VismaN.v.t.30 dagen standaard of 1 jaar voor starters€18,00 per maand
TellowJaOnbeperkt€9,95 per maand
SilvasoftN.v.t.30 dagen€10,95 per maand
Exact OnlineN.v.t.30 dagen€39,00 per maand
GekkoJaOnbeperkt€12,00 per maand
Overzicht van (tijdelijke) gratis boekhoudprogramma’s

E-Boekhouden

E-Boekhouden is een online programma dat zich richt op het vereenvoudigen van jouw zakelijke administratie. Naast het online boekhouden zelf, beschikt deze software ook over de E-Boekhouden mobiele app en handige videotrainingen.

Zo vergaar jij tijdens het bijhouden van jouw administratie steeds meer kennis. Het programma beschikt eveneens over een directe koppeling met de Belastingdienst, zodat je jouw BTW aangifte (en eventuele ICP opgaaf) binnen een paar minuten hebt gedaan.

Functies die het E-boekhouden boekhoudpakket aanbiedt zijn: een automatische bankkoppeling, urenregistratie, kilometerregistratie, het versturen van facturen inclusief een betaallink, het scannen en herkennen van bonnen en nog veel meer.

Gratis versie van het boekhoudprogramma en prijs van het betaalpakket

E-Boekhouden is geen gratis boekhoudprogramma voor permanent gebruik, maar heeft wel een hele mooie aanbieding voor starters. Is jouw onderneming 15 maanden of jonger? Zo ja, dan profiteer je van 15 maanden gratis een volwaardig account van E-Boekhouden. Je gebruikt dan zowel de boekhoud- als facturatie module, maar liefst 15 maanden gratis.

De voorwaarden om gebruik te maken van dit gratis boekhoudprogramma zijn eenvoudig. Je hebt namelijk alleen een de datum van inschrijving bij de KVK nodig. Vanaf deze datum maak jij 15 maanden gebruik van het volledige programma zonder verdere verplichtingen. Heb je geen recht op het gratis starterspakket van E-Boekhouden?

In dat geval profiteer je van een gratis en vrijblijvende proefperiode van 14 dagen. Binnen deze periode heb je de tijd om het programma op je gemak uit te testen en alle functies uit te proberen. Na de proefperiode kost het goedkoopste abonnement €9,95 per maand, met een maximum van 240 boekingen per jaar. Dit abonnement is maandelijks opzegbaar.

Rompslomp

Rompslomp is een goede keuze voor iedereen die geen flauw benul heeft van boekhouden en het programma werkt enkel met simpele termen. Op deze manier hou je in een handomdraai je administratie bij, zonder gedoe, oftewel rompslomp.

Het aanmaken van een account is erg simpel en binnen een paar minuutjes gedaan. Vervolgens heb je toegang tot het dashboard via vaste en mobiele apparaten. Download ook de gratis Rompslomp app voor Android of iOS.

Gratis versie van het boekhoudprogramma en prijs van het betaalpakket

Rompslomp biedt zowel een gratis onbeperkt pakket aan, als een gratis proefperiode. Hou er wel rekening mee dat het gratis pakket, geen gratis simpel boekhoudprogramma is. Het is namelijk enkel geschikt voor het aanmaken van een onbeperkt aantal facturen, inclusief jouw eigen huisstijl en logo. Ben je op zoek naar een compleet boekhoudprogramma?

In dat geval kun je Rompslomp 30 dagen gratis uitproberen. Hierna kost het jou minimaal €5,- per maand, om je administratie online voor langere tijd bij te houden. Het is daarmee wel een van de goedkoopste boekhoudprogramma’s van dit moment, waarbij je tevens geniet van 16% korting op het totaalbedrag als je kiest een jaarlijkse betaling.

MoneyMonk

MoneyMonk is een boekhoudprogramma dat zich richt op ZZP’ers. Het doel van MoneyMonk is jou te helpen om succesvol te ondernemen. MoneyMonk biedt een onbeperkt gratis pakket aan, genaamd Uren en Projecten. Daarnaast bieden ze een gratis proefperiode aan van 30 dagen en korting voor startende ondernemers.

Het gratis pakket van MoneyMonk is helaas geen volledig boekhoudprogramma, maar het pakket bevat wel een aantal handige functies. Zo profiteer je gratis van: urenregistratie, rittenregistratie, het beheren van onkosten en het maken van offertes en projectbeheer.

Gratis versie van het boekhoudprogramma en prijs van het betaalpakket

Indien je jouw gehele online boekhouding wil doen via MoneyMonk, geniet je 30 dagen zonder kosten van alle functies. Na deze proefperiode een abonnement wil afsluiten, kost dat je voor het goedkoopste pakket €25,- per maand.

Indien je nog niet langer dan een jaar aan het ondernemen bent, ontvang je 50% korting en betaal je hiervoor slechts €12,50. Dit pakket is inclusief: het versturen van facturen met een iDEAL betaallink, een automatische bankkoppeling, het doen van je BTW aangifte en inzicht via uitgebreide rapportages.

Jortt

Jortt is een boekhoudprogramma dat is gericht op allerlei soorten ondernemers. Ze geven aan dat het jou slechts 10 minuten per maand kost om jouw online boekhouding bij te houden. Jortt biedt zowel een gratis pakket aan, als een gratis proefperiode van 30 dagen.

Het gratis pakket van Jortt is een factuur- en offerte programma. Hiermee maak je een onbeperkt aantal facturen en offertes op, inclusief jouw eigen huisstijl, logo en een iDEAL betaalknop. Het pakket biedt ook de mogelijkheid om offertes te maken en om te zetten in facturen, inclusief UBL formaat.

Je doet dit allemaal vanaf een apparaat naar keuze, zowel van vaste als mobiele apparaten zoals jouw smartphone. Helaas is dit gratis pakket van Jortt, niet geschikt voor het bijhouden van jouw gehele zakelijke boekhouding.

Gratis versie van het boekhoudprogramma en prijs van het betaalpakket

Indien je Jortt wil gebruiken voor jouw online boekhouding, maak dan gebruik van de gratis proefperiode van 1 maand. Hierna dien je een betaald abonnement aan te schaffen, indien je langer gebruik wil blijven maken van hun diensten.

Het goedkoopste pakket van Jortt kost €17,50 per maand. Dit is inclusief: een boekhoud bot, Scan App, een gratis automatische bankkoppeling, uitgebreide rapportages, BTW aangifte en het opstellen van periodieke facturen.

Informer

Informer is een online boekhoudprogramma dat meegroeit met jouw bedrijf. Helaas biedt zij geen gratis pakket aan, maar wel een gratis proefperiode van 1 maand en korting voor startende ondernemers. De abonnementen van Informer zijn maandelijks opzegbaar.

Indien je een betaald pakket wil afsluiten, betaal je bij Informer minimaal €12,- voor het ZZP Basis pakket. Dit pakket omvat onder meer: een onbeperkt aantal facturen opstellen en versturen, robotic accounting, een directe bankkoppeling, automatische afschrijf schema’s, relatiebeheer en een koppeling voor de BTW aangifte inclusief betalen via iDEAL.

De functies die hierboven zijn beschreven zijn slechts een topje van de ijsberg, want Informer is een enorm uitgebreid online boekhoudprogramma. Hou er rekening mee dat sommige extra functies, kosten met zich mee brengen.

Visma

Visma biedt twee gratis opties aan, waaronder een gratis abonnement voor starters van 1 jaar. De enige voorwaarde om hier gebruik van te maken is, dat je niet langer dan 3 maanden geleden bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens claim je jouw gratis jaar online boekhouden, inclusief de pakketten boekhouden en factureren.

Je bepaalt overigens zelf wanneer je jouw gratis online boekhoudpakket laat ingaan, door een datum te kiezen die jou het beste uitkomt. Indien je geen startende ondernemer meer bent, maak dan gebruik van het gratis proefpakket van 30 dagen. Hierna bepaal je zelf of je deze wil omzetten in een betaald abonnement.

Gratis versie van het boekhoudprogramma en prijs van het betaalpakket

Visma biedt twee soorten abonnementen aan, waarbij je voor het bijhouden en automatiseren van jouw volledige boekhouding dient te kiezen voor het Visma Standaard pakket van €21,- per maand. Dit is inclusief alle functies van het goedkopere abonnement.

Indien je kiest voor een betaling op jaarbasis, geniet je van 16% korting en betaal je uiteindelijk slechts €18,- per maand voor dezelfde functies en mogelijkheden. Het standaard pakket van Visma is inclusief: een bankkoppeling, het automatisch verwerken van facturen, het klaarzetten van jouw BTW aangifte en veel meer.

Tellow

Krijg je financiën onder controle met Tellow, zo luidt de slogan van dit bedrijf, welke zich richt op alle ondernemers die een eigen bedrijf runnen. Tellow biedt een gratis onbeperkt boekhoudpakket aan. Dit gratis boekhoudpakket is niet zo uitgebreid als de betaalde pakketten, maar omvat handige functies voor het online bijhouden van de administratie.

Functies die onderdeel uitmaken van het gratis pakket zijn: het scannen van bonnen met je smartphone, het maken en versturen van facturen, een bankkoppeling, het berekenen van je BTW aangifte, gebruik van de app, online support en de gratis opstartservice.

Gratis versie van het boekhoudprogramma en prijs van het betaalpakket

Hou bij dit gratis pakket wel rekening met het beperkte aantal, zo scan je maximaal 20 bonnen en maak je maximaal 3 facturen aan per maand. Indien je op gegeven moment wil upgraden naar een betaald pakket, kost dit jou €9,95 per maand bij een jaarafsluiting en €12,99 als je kiest voor een maandelijkse betaling.

Het fijne is dat jouw gegevens uit het gratis abonnement gewoon blijven staan, waardoor je verder gaat waar je gebleven bent. Met het Basis pakket van Tellow profiteer je van alle functies van het gratis abonnement, plus: het onbeperkt scannen van bonnen, een onbeperkt aantal facturen, het versturen van betalingsherinneringen en een jaarrekening.

Wil je nog meer slimme functies zoals het automatisch versturen van jouw BTW aangifte en het koppelen van meerdere bankrekeningen? Kies dan voor Tellow Plus of Compleet.

Silvasoft

Silvasoft biedt helaas geen gratis pakket aan, maar wel een gratis proefperiode van 1 maand. Het registreren van een Silvasoft account is binnen enkele seconden gedaan en de proefperiode wordt niet automatisch verlengd. Op deze manier bekijk je direct wat Silvasoft te bieden heeft en probeer je alle boekhoudfuncties zelf gratis uit.

Silvasoft werkt niet met pakketten, maar met modules. Deze starten al vanaf €3,95 per administratie, per maand. Voorbeelden van deze modules zijn: urenregistratie, facturatie en projectmanagement. Hierdoor betaal je enkel voor de opties die je echt nodig hebt.

Gratis versie van het boekhoudprogramma en prijs van het betaalpakket

Indien je op zoek bent naar een online boekhoudprogramma, kies je voor de module boekhouden van €10,95 per maand. Silvasoft is overigens een van de weinige online programma’s, die zowel geschikt zijn voor Nederlandse als Belgische ondernemers.

Bij deze betaalde module, ontvang je gratis de module CRM van €3,95 per maand. Functies waar je van profiteert zijn onder meer: BTW aangifte voor Nederland en België, ICP opgaaf, bankkoppelingen, boekhoudcontrole, scan & herken en automatisch afschrijven.

Exact Online

Boekhouden met Exact Online is helaas niet gratis, maar het bedrijf biedt wel een gratis proefperiode aan van 30 dagen. Een goede manier om het programma zelf te ontdekken en te leren kennen. Exact Online is een erg uitgebreid programma, voor zowel kleine als grote ondernemingen; van ZZP’ers tot KMO’s.

Gratis versie van het boekhoudprogramma en prijs van het betaalpakket

Het goedkoopste Exact Online abonnement dat zich richt op boekhouden, is het Exact Online Boekhouden Essentials pakket van €39,- per maand. Dit pakket is geschikt voor 1 administratie en 1 gebruiker.

Binnen dit pakket vallen de volgende opties en functies: de Exact Online app, het digitaal opslaan van documenten, het ontvangen en uitvoeren van betalingen, het krijgen van inzicht in je bedrijf met financiële rapporten, en meer.

Exact Online is een van de duurdere pakketten voor het bijhouden van jouw online boekhouding, maar daar tegenover staan ook een groot aantal mogelijkheden.

Gekko biedt een beperkt gratis boekhoudprogramma

Gekko is een gratis online boekhoudprogramma, welke naast een gratis pakket ook een betaald pakket aanbiedt dat nog uitgebreider is. Het bedrijf richt zich voornamelijk op kleine ondernemers, waarbij gebruiksgemak en eenvoud centraal staan.

Het gratis pakket van Gekko gebruik je zowel vanaf vaste apparaten als via de mobiel. Of je nu op zoek bent naar een gratis pakket voor jouw eigen schoonheidssalon of een gratis boekhoudprogramma voor een stichting, je maakt gebruik van Gekko zonder kosten.

Het gratis abonnement van Gekko is inclusief: het bijhouden van uren, onkosten registratie, bonnen scannen via de app, rittenregistratie, onbeperkt sturen van facturen, een gratis bankkoppeling proefperiode van 1 maand, rapportages en meer.

Gratis versie van het boekhoudprogramma en prijs van het betaalpakket

Het pakket is ook uitstekend te gebruiken als een gratis boekhoudprogramma voor thuis. Gekko is een van de meest uitgebreide gratis boekhoudprogramma’s, dat je onbeperkt mag blijven gebruiken. Uiteraard zijn er bepaalde restricties, maar desalniettemin is het een goede basis voor jouw online administratie.

Indien gewenst, stap je over naar de premium versie van €12,- per maand voor extra mogelijkheden.

Conclusie, welk gratis boekhoudpakket is het beste?

Als je op zoek bent naar een gratis boekhoudprogramma, zijn er zeker een aantal opties waar je niet voor hoeft te betalen en waarbij je geniet van gratis online boekhouden. Natuurlijk kun je altijd gebruik blijven maken van een gratis offline boekhoudprogramma zoals Excel, maar we kunnen ons goed voorstellen dat dit op den duur veel tijd kost.

Daarom hebben we voor jou de 10 beste online gratis boekhoudprogramma’s met elkaar vergeleken. De meeste boekhoudprogramma’s bieden enkel een gratis proefperiode aan, om het pakket te leren kennen. Daarnaast zijn er ook een aantal boekhoudprogramma’s, waarbij je voor een langere periode of onbeperkt gebruik maakt van hun diensten.

Het is belangrijk om jouw keuze niet alleen maar te baseren op de prijs. Aangezien jij deze software ontzettend veel gaat gebruiken, raden we je aan je niet blind te staren op het feit dat het een gratis software programma moet zijn. Een klein bedrag betalen voor een programma dat erg fijn en efficiënt werkt, levert jou op het einde van de rit veel meer op.

Let daarom ook op de aangeboden functies. De meeste online boekhoudprogramma’s zijn erg betaalbaar en zullen jou een hoop tijd besparen dankzij de geautomatiseerde processen. Kortom, voor welk programma je ook kiest probeer zelf de gratis proefperiode van enkele boekhoudprogramma’s en kies daarna voor degene die het fijnst werkt!

Veelgestelde vragen bij het kopen van gratis boekhoudprogramma

Als je een gratis boekhoudprogramma wilt gaan kopen, dan kunnen er enkele vragen opkomen. Hieronder staan de meest voorkomende vragen die hierbij komen kijken.

Is een gratis boekhoudprogramma echt gratis?

Soms wel en soms niet. Dit hangt af van het door jou gekozen online boekhoudprogramma. Sommige gratis online boekhoudprogramma’s zijn voor onbeperkte duur gratis te gebruiken, terwijl andere pakketten enkel een bepaalde periode kosteloos zijn. In dit artikel lees jij precies welke boekhoudpakketten er zijn in 2022 en welke hiervan daadwerkelijk gratis zijn voor een langere periode.

Hoe lang kan ik een gratis boekhoudprogramma gebruiken?

Hoe lang je een gratis boekhoudprogramma kunt gebruiken verschilt per aanbieder. Er zijn zeker boekhoudprogramma’s die gratis zijn en blijven, maar de meeste boekhoudprogramma’s zijn slechts gratis voor een tijdelijke periode. Denk aan een gratis proefperiode of een gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers gedurende het eerste jaar.

Wat zijn de nadelen van een gratis boekhoudprogramma?

Het nadeel van een gratis boekhoudprogramma is, dat deze niet altijd even goed en uitgebreid zijn als betaalde online boekhoudprogramma’s. Door een boekhoudprogramma te kiezen dat past bij jouw onderneming en jouw werkwijze, bespaar je uiteindelijk veel tijd. Het kan het dan ook zeker waard zijn om eens te kijken naar betaalde opties, in plaats van enkel naar gratis aanbieders.