Cursus Boekhouden: Leer eenvoudig boekhouden met gratis software!

Cursus boekhouden doe je met gratis boekhoudsoftware

Tot jaren geleden was het normaal dat je als beginnend ondernemer het vak boekhouden moest leren. Vele cursus boekhouden voor beginners vonden toen plaats bij aanbieders met pen en papier. Dit terwijl digitaal boekhouden al meer dan 20 jaar de norm is.

Bovendien was een cursus boekhouden al helemaal niet gratis. Dit gezegd hebbende is een cursus boekhouden voor een eenmanszaak tegenwoordig nog net zo relevant. Echter, door de komst van online cursussen wordt het je als starter een stuk makkelijker en voordeliger gemaakt.

Hoe dan ook, wil je de benodigde basiskennis voor boekhouden verkrijgen met minder tijd en energie? Dan kan via een online cursus boekhouden (Exact, e-boekhouden, Visma) die ook nog eens voor klanten gratis is. Lees voor wat nog meer mogelijk is dit artikel.

Heb ik een cursus boekhouden nodig om te kunnen boekhouden?

De kans bestaat dat jij je tijdens het lezen van dit artikel afvraagt of het nog wel nodig is om een cursus boekhouden te volgen. Kan tegenwoordig niet alles automatisch voor je worden geregeld met online boekhoudsoftware?

De gedachte dat online boekhoudsoftware veel werk voor je uit handen neemt is correct. Veel complexe boekhoudkundige werkzaamheden zoals balansmutaties en het opstellen van een winst- en verliesrekening wordt door online boekhoudsoftware automatisch op de achtergrond voor je uitgevoerd.

Het invoeren van de benodigde gegevens en het analyseren van de resultaten van bijvoorbeeld een balans of winst- en verliesrekening doet boekhoudsoftware niet voor je.

Wat leer ik dan eigenlijk in een boekhoud cursus?

In een cursus boekhouden leer je onder andere wat je allemaal op financiële rapportages kunt vinden. Je leert conclusies te trekken op basis van een winst- en verliesrekening en je begrijpt wat de verschillende activa en passiva op een balans betekenen.

Daarnaast leer je in een cursus boekhouden voor zzp-ers welke gegevens je op welke manier moet invoeren. Je kunt dan onder andere denken aan:

Cursus boekhouden
  • Btw-tarieven
  • Creditfacturen
  • Onbetaalde facturen
  • Vergoedingen
  • Categoriseren van kosten en opbrengsten
  • Ritten- en urenregistratie

Zonder enige basiskennis van boekhouden, is het niet mogelijk om een representatieve boekhouding op te zetten en in stand te houden. Daarom heb je als zzp een cursus boekhouden nodig om minstens de basiskennis te versterken.

Gratis online leren boekhouden met een cursus

Ten opzichte van een traditionele cursus bij een commerciële instelling, zijn er twee belangrijke voordelen aan de moderne boekhoudcursus. Ten eerste is de cursus online te volgen, waardoor het niet meer nodig is om naar een onderwijslocatie af te reizen.

Daarnaast is de cursus gratis te volgen doordat het veelal vanuit de ontwikkelaar van boekhoudsoftware aangeboden wordt om de software te leren gebruiken. Momenteel zijn er verschillende voorbeelden van boekhoudsoftware waarbij een volledige boekhoud cursus inbegrepen is terwijl daar geen extra kosten voor rekening worden gebracht.

Het is zelfs mogelijk om helemaal gratis uit te zijn wanneer je tijdens de proefperiode de volledige cursus volgt. Bovendien is het ook niet verplicht om voor een eenmalig bedrag een (volledig) boekhoudprogramma te kopen.

Waarom ontwikkelaars van boekhoudsoftware dit alles gratis aanbieden?

Zij weten dat als jij via hun software leert boekhouden, je hoogstwaarschijnlijk de komende jaren de software voor je boekhouding blijft gebruiken. Dat betekent natuurlijk dat je na de proefperiode een abonnement neemt (€ 10 tot € 15 per maand).

Aangezien het in eerste instantie om een proefperiode gaat, is het hen keuze die je helemaal zelf kunt maken. Hierbij vinden aanbieders het niet erg als je besluit om voor andere software te gaan. Zij weten namelijk dat het overgrote deel toch wel een vaste klant wordt, want vroeg of laat heb je toch boekhoudsoftware nodig.

Als je momenteel overweegt om een cursus boekhouden te volgen, dan kun je dus net zo goed meteen voor software kiezen met een online gratis cursus. Hiermee kan je direct je basiskennis op niveau krijgen. Een ander voordeel is dat je direct je nieuwe boekhoudkennis in de praktijk kunt toepassen.

Alles wat je namelijk in de omgeving van de boekhoudsoftware leert, kun je met echte financiële gegevens vanuit je eigen bedrijf in de boekhoudsoftware verwerken. Zo leer je direct hoe je een digitale btw aangifte voor een eenmanszaak moet doen of hoe je jouw kostenposten kunt categoriseren.

Nadeel van een cursus boekhouden zonder software is het ontbreken van de praktijk

Waar kan ik een gratis boekhouden cursus volgen?

Je kunt momenteel bij tientallen boekhoudprogramma’s terecht voor het volgen van een gratis boekhoud cursus. Op basis van tientallen ervaren, zijn er drie boekhoudprogramma’s waarmee je voor het zzp gratis kunt leren boekhouden in de vorm van een cursus, dat zijn:

Exact Boekhouden Cursus

Tegenwoordig richt Exact zich op eenmanszaken middels het boekhoudprogramma Exact Online. Je hoeft hierdoor als zzp-er niet meer onnodig uitgebreid boekhoudprogramma bij Exact te gebruiken dat ook door bedrijven met honderden werknemers gebruikt wordt.

Lange tijd was een veelgehoorde klacht dat je als eenmanszaak bij Exact betaalde voor honderden functies die je niet nodig had. Exact Online is in de huidige vorm nog altijd een zeer uitgebreid boekhoudprogramma voor eenmanszaken. In veel gevallen is het zelfs té uitgebreid, waardoor veel beginnende ondernemers uitwijken naar alternatieven zoals e-Boekhouden en Visma eAccounting.

Wie besluit om klant bij Exact Online te worden, heeft de mogelijkheid om middels tal van tutorials, webinars en stapsgewijze documenten boekhouden te leren. In tegenstelling tot de andere twee opties, neemt het leerproces bij Exact dan ook minder de vorm van een cursus aan.

E-Boekhouden Boekhouden Cursus

Jaren geleden nam e-Boekhouden als eerste programma de stap om een cursus aan beginnende ondernemers aan te bieden. Doordat je daarnaast als starter maar liefst 15 maanden van de boekhoudsoftware van e-Boekhouden gratis gebruik kunt maken, kun je de cursus op je eigen gemak volledig kosteloos volgen.

Je bent daarna helemaal vrij om te kiezen voor een ander boekhoudprogramma. Uiteindelijk blijft natuurlijk het overgrote deel bij e-Boekhouden hangen omdat de boekhoudsoftware over het algemeen als zeer positief ervaren wordt.

Doordat je het boekhouden geleerd hebt aan de hand van de e-Boekhouden software, is het niet vreemd dat het prettiger is om hiervan gebruik te blijven maken. In tegenstelling tot zowel Exact Online als Visma eAccounting is e-Boekhouden zeer betaalbaar en volledig ingericht voor eenmanszaken.

Visma eAccounting Cursus

Visma is in Nederland een bekende naam doordat het de sponsor is van verschillende sportploegen, waaronder het Nederlandse schaatsteam. Ook is het net als Exact een bekende ontwikkelaar van boekhoudsoftware voor het mkb.

Sinds enkele jaren richt Visma eAccounting zich net als Exact Online ook meer op zzp-ers, gezien het aantal zzp-ers in Nederland fors is toegenomen. In de stijl van e-Boekhouden heeft Visma een cursus voor beginnende zzp-ers opgezet.

Deze cursus is zo ingericht dat aan de hand van de boekhoudsoftware van Visma eAccounting de benodigde basiskennis geleerd kan worden. Je leert direct hoe je jouw eigen administratie opzet en volgens de juiste principes kunt bijhouden.

Kan ik ook een gratis cursus boekhouden voor gevorderden volgen?

Waar het bij de meeste boekhoudprogramma’s mogelijk is om een gratis cursus boekhouden voor beginners te volgen, is dit niet het geval voor gevorderden. Met de juiste basiskennis is het mogelijk om de boekhouding van een eenmanszaak fatsoenlijk op te zetten en bij te houden.

Gevorderde boekhoudkennis is bij het overgrote deel van de eenmanszaken overbodig. Pas bij een groeiend personeelsbestand en andere rechtsvormen is gevorderde boekhoudkennis belangrijk.

Je kunt voor een cursus boekhouden voor gevorderden terecht bij (commerciële) onderwijsinstellingen zoals NCOI en LOI. Indien je van boekhouden je beroep wilt maken, is het mogelijk een hbo bachelor opleiding in deze richting te volgen.