Boekhoudprogramma ZZP

Boekhoudprogramma voor ZZP vinden
ZZP boekhoudprogramma vinden

Op zoek naar een ZZP boekhoudprogramma? Verstandig aangezien je van de belastingdienst moet zorgen voor een sluitende begroting. Een eenvoudig boekhoudprogramma dat o.a. de factureren verwerkt kan hierbij helpen.

Hoe dan ook, in dit artikel kom je alles te weten over boekhoudprogramma’s. Zo kijken we naar: wat een ZZP boekhoudprogramma is, de voordelen, de functies, wat de kosten zijn en welk programma het beste is voor ZZP.

Geen tijd? Weet dit! Voor eenmanszaken (zoals ZZP’ers) is veelal een boekhoudprogramma in simpele taal zonder lastige functies genoeg. Aan te raden boekhoudprogramma’s met de basis zonder een hoge prijs voor ZZP’ers, zijn: e-Boekhouden, Rompslomp en Silvasoft.

Top 5 beste boekhoudprogramma ZZP

Voordat we dieper op de boekhouding voor ZZP’ers ingaan, kan het allereerst interessant en efficiënt zijn om de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers te bespreken. Zo krijg je direct een indruk van de functies en de prijzen. Tip: probeer enkele programma’s uit!

BoekhoudprogrammaModulesVanaf prijsMeer info
E-boekhoudenBoekhouden en factuur€9,95 p/mBekijk e-Boekhouden
SilvasoftBoekhouden en factuur€6,45 p/mBekijk Silvasoft
RompslompBoekhouden en factuur€15,00 p/mBekijk Rompslomp
InformerBoekhouden en factuur€6,50 p/mBekijk Informer
SnelstartBoekhouden en factuur€16,50 p/mBekijk Snelstart
Beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers in Nederland

Wat is een boekhoudprogramma voor ZZP’ers?

Een ZZP boekhoudprogramma is een programma waarmee je je boekhouding volledig bij kunt houden. Dat dit programma specifiek voor ZZP’ers geschikt is, is te danken aan de verschillende (eenvoudige) functies. Ook geldt dit voor de taal van het programma.

Met andere woorden, de basis is aanwezig. Bovendien weten de makers van deze programma’s ook dat ZZP’ers vaak weinig kennis hebben van boekhouden. Hierdoor geven zij vaak extra ondersteuning, zoals: cursussen, Webinars of uitgebreide uitlegvideo’s.

Dit in tegenstelling tot uitgebreidere software die vaak op grotere bedrijven (BV’s) gericht zijn. Hierbij zijn vaak lastigere functies aanwezig, doordat deze software ervan uitgaan dat er een accountant of boekhouder aanwezig is in het bedrijf.

Wat kun je met een ZZP boekhoudprogramma?

Zoals net al aangegeven beschikken ZZP boekhoudprogramma’s vaak over de basis. Maar wat zijn deze basisfuncties? Hieronder geven we een opsomming van de basisfuncties die minimaal in een goed boekhoudpakket voor ZZP’ers dient voor te komen.

 • Offertes opstellen en versturen. Met de meeste programma’s is het mogelijk om offertes op te stellen en deze vervolgens te versturen. Deze offertes zijn meestal gratis aan te passen naar de huisstijl van de onderneming.
 • Facturen opstellen en versturen. Voor facturen geldt hetzelfde als voor offertes. Zorg er in ieder geval voor dat de facturen aan alle wettelijke eisen voldoen.
 • Transacties verwerken. Een goed ZZP boekhoudprogramma kun je aan je bankrekening koppelen. Alle banktransacties worden hierdoor automatisch in je boekhoudsysteem opgenomen, waarna je deze transacties kunt verwerken.
 • Rapportages inzien. Met de betere ZZP boekhoudprogramma’s geniet je van tal van rapportagemogelijkheden. Het programma maakt de rapportages automatisch aan, waardoor je de gewenste financiële inzichten krijgt.
 • Aangiftes indienen. Met een goed boekhoudsysteem voor ZZP’ers kun je gemakkelijk de vereiste Btw-aangifte voor de omzetbelasting indienen. Het gaat hierbij om de periodieke BTW-aangifte, maar ook om de soms nodige ICP-opgaven. Af en toe is het ook mogelijk om de inkomstenbelasting hiermee af te ronden.

Zoals je kunt zien, kan je mits de basisfuncties aanwezig zijn eigenlijk alle kanten op met een boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Als je ook nog eens voor een online programma kiest, kan je veel taken automatiseren en controles inbouwen om fouten te voorkomen.

Wat zijn de voordelen van een online boekhoudprogramma voor ZZP’ers?

Is het nu specifieke aan te raden om voor een boekhoudprogramma te kiezen? Of kun je wellicht beter voor het bijhouden van de boekhouding in Excel kiezen? Op dit gebied heb je eigenlijk geen keuze: kies altijd voor een goed boekhoudprogramma. De redenen hiervoor zijn heel divers. Graag bespreken we hieronder de belangrijkste voordelen!

Voordelen van een ZZP boekhoudprogramma
 • Een boekhoudprogramma bespaart tijd
 • Minimaliseert fouten
 • Gewenste inzichten en rapportages
 • BTW aangiftes doen is simpel
 • Lage kosten

Een boekhoudprogramma bespaart tijd

Als je van een goed boekhoudprogramma gebruik maakt, bespaar je hier een hoop tijd mee. Je hoeft veel handelingen namelijk niet meer zelf uit te voeren. Hoe dat komt? Dat is onder meer te danken aan de vele functionaliteiten van een boekhoudprogramma.

Dit is echter ook te danken aan de automatiseringsmogelijkheden. Je kunt tal van processen in de boekhouding automatiseren, waardoor je hier gewoonweg geen omkijken meer naar hebt. Doordat een dergelijk programma tijd bespaart, kun je je tijd op een andere manier besteden. Zo kun je je aandacht volledig leggen op je core business.

Met een boekhoudprogramma minimaliseer je fouten

Door een goed boekhoudprogramma te gebruiken, is de kans heel klein dat je fouten maakt. De reden hiervoor? Het boekhoudprogramma maakt zelf geen fouten. Je kunt in principe nagenoeg alles aan het programma zelf overlaten, waardoor de foutenmarge volledig geminimaliseerd wordt.

Natuurlijk moet jezelf nog wel de juiste gegevens zoals factuurnummers doorgeven. Niettemin, concreet betekent dit dat je binnen de kortste keren voor een perfecte boekhouding zorgt. Een boekhouding die sluitend is en waar je weinig omkijken naar hebt.

Met een boekhoudprogramma krijg je de gewenste inzichten

Weet jij precies wat de financiële status van je eenmanszaak is? Als je dit inzicht niet hebt, komt een boekhoudprogramma sowieso goed van pas. Dankzij een goed boekhoudprogramma krijg je namelijk wel de gewenste inzichten in je financiële status. Dit is onder meer te danken aan de financiële rapportages die opgesteld worden.

In deze resultaten zie je bijvoorbeeld de omzet, de winst en andere belangrijke kengetallen. Doordat je al deze getallen in je boekhoudprogramma ziet staan, kun je ook jaren met elkaar vergelijken. Je ziet precies hoe goed je het dit jaar doet t.o.v. vorig jaar.

Met een boekhoudprogramma is het indienen van de aangiften simpel

Als je een ZZP’er bent, moet je periodiek een BTW-aangifte doen. Bij deze BTW-aangifte moet je uiteraard correcte bedragen invullen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om dit toch simpel voor elkaar te krijgen, biedt een goed boekhoudprogramma uitkomst.

Met een goed boekhoudprogramma heb je helemaal geen omkijken naar de BTW-aangifte. Het programma geeft direct aan wat je aan BTW moet betalen, waarna je via de website van het programma zelf vaak snel de aangifte kunt doen voor bij de belastingdienst

Dit geldt niet alleen voor de BTW-aangifte, maar ook voor de ICP-opgave. En soms de inkomstenbelasting. Dit is een vrij lastige aangifte, maar een goed boekhoudprogramma voorziet je van alle broodnodige informatie. Gemakt dient de ondernemer, nietwaar?

Wat kost een ZZP boekhoudprogramma?

Een gemiddeld boekhoudprogramma voor ZZP’ers zal rond de €15 per maand kosten. Hierbij kies je dan voor een eenvoudig programma zonder poespas, zoals: e-Boekhouden, Rompslomp en Silvasoft. Boekhoudpakketten voor grotere bedrijven met uitgebreidere functies (die vaak niet nodig zijn als ZZP’er) kosten tussen de €50 en €100 per maand.

Hoe dan ook, afgezien van de maandprijs is het voordeel van een boekhoudprogramma dat je vaak eigenlijk van lage kosten geniet. Althans, als je dit afzet tegen de tijd die je kwijt bent als je alle taken allemaal zelf zou moeten doen.

Bovendien staat met een online boekhoudprogramma de administratie ook in de Cloud. Hierdoor hoef je nooit bang te zijn bij een brand of dergelijke. Dit is wel het geval als je de administratie in Excel doet en alleen thuis opslaat op de PC of een harde schijf.

Boekhouder of accountant nodig?

Wil je voor je eenmanszaak een boekhouder of accountant inhuren? Dan kun je alvast de knip trekken. Voor het inhuren van zo’n specialist betaal je al snel €60 per uur. Kies je echter voor een boekhoudprogramma? Dan heb je niet met dergelijke kosten te maken.

Voor een goed boekhoudpakket ZZP betaal je bijvoorbeeld slechts 10 á 20 euro per maand. Ook kan je met een boekhouder die bekend is met het systeem afspreken om een kwartaalcheck te doen. Hierdoor is de boekhouder minder tijd kwijt en bespaar je geld.

Dit betekent dat je nu kosten bespaart, maar ook op de lange termijn. De komende jaren blijf je immers een dergelijk laag bedrag per maand betalen.

Wanneer je een boekhouder nodig hebt bij een ZZP boekhoudprogramma

Hoe vind je het beste ZZP administratie pakket?

Spreken de voordelen van een boekhoudprogramma voor ZZP je aan? Om van het juiste boekhoudprogramma gebruik te kunnen maken, zou je dus goed over bovenstaande vragen na moeten denken. Maar, je moet ook nog naar tal van andere aandachtspunten kijken. De belangrijkste punten bespreken we graag hieronder.

Functionaliteiten

Elk boekhoudprogramma biedt specifieke functionaliteiten aan. Tussen deze functionaliteiten zit een overlap, maar je kunt ook voor unieke functionaliteiten kiezen. Heb je bijvoorbeeld een uren- of kilometerregistratie nodig? Bij sommige boekhoudprogramma’s heb je de mogelijkheid om deze registratie direct bij te houden.

Website en app

Je zou ook goed naar de website van het boekhoudprogramma moeten kijken. Vind je de website er fijn uit zien? En vind je het dashboard van het programma fijn werken? Om achter dat laatste te komen, zou je van een gratis proefperiode gebruik kunnen maken. Let niet alleen op de website, maar ook op de app (voor bijv. de urenregistratie).

Support

Ga goed na op welke manier je in contact kunt komen met de klantenservice. Welke communicatiemogelijkheden heb je hiervoor? En wat zijn de openingstijden van de klantenservice? In een ideale wereld kun je uiteraard op een zo’n fijn mogelijke manier contact opnemen met de klantenservice.

Ervaringen van andere gebruikers

Je bent zeker niet de enige ZZP’er in ons land. En je bent ook niet de enige ZZP’er die gebruik van een boekhoudprogramma gaat maken. Check daarom goed wat de beoordelingen van andere gebruikers zijn. Aan de hand van die beoordelingen krijg je een reëel en duidelijk beeld van het boekhoudprogramma.

Offline of online boekhoudpakket als ZZP’er

Nog een functie waarop je moet letten, is om te kijken of je voor een online of offline boekhoudprogramma wilt gaan. Beide hebben zo hun eigen voordelen en nadelen. Echter geven de meeste ZZP’ers de voorkeur aan een online boekhoudpakket voor ZZP’ers.

Waarom? Dat heeft onder meer met de moderne tijd te maken. Je kunt tegenwoordig niks meer zonder een smartphone of tablet. Als je voor een online boekhoudprogramma kiest, kun je via je smartphone of tablet je boekhouding (urenregistratie) bijhouden.

Dit betekent dat je overal en altijd je boekhouding bij kunt werken. Ook als je onderweg bent en ook als je even geen toegang tot je laptop hebt. Al met al geniet je met een online boekhoudprogramma van de meeste voordelen.

Een offline boekhoudprogramma zoals Excel of Gravita kan natuurlijk ook, maar vaak ben je bij deze programma’s zelf verantwoordelijk voor het opslaan en bewaren van de administratie. Ook dien je bij een offline boekhoudpakket je zelf de materie wijs te maken. Voor de meeste ZZP’ers volstaat dan eerder een eenvoudig online boekhoudpakket.

Overstappen van ZZP boekhoudprogramma

Als je op dit moment op een andere manier boekhoudt en wilt overstappen naar een ander (online) programma, dan bestaan hier enkele opties voor. Zo kan je gebruik maken van auditfiles, de import- en exportfunctie of het gebruiken van een ‘nieuwe’ beginbalans.

Waarschijnlijk is het beginnen met een ‘nieuwe’ beginbalans de makkelijkste optie voor de meeste ZZP’ers. Je neemt de waarde uit de beginbalans over bij het oude programma en begint in het nieuwe programma op een andere datum. Bij deze optie moet je alleen ervoor zorgen dat de administratie met het oude programma goed wordt bewaard.

Het gebruik van auditfiles of de export- importfunctie is lastiger. Hiervoor zal je doorgaans hulp nodig hebben van een boekhouder. Bij de meeste programma’s kan je net zoals bij e-Boekhouden kiezen uit een lijst met boekhouders die bekend zijn met de software.

ZZP boekhouderprogramma vergelijken

Wat het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers is, hangt volledig af van je wensen. Ondanks dat wij in dit artikel al enkele opties (e-Boekhouden, Rompslomp en Silvasoft) voor ZZP’ers hebben gegeven kan dit dus door je eigen wensen hiervan afwijken.

Het vergelijken van boekhoudprogramma’s kan dan nuttig zijn. Met onze tool is het mogelijk om te filteren op meerdere functies. Zo kan je allereerst aangeven dat je op zoek bent naar een boekhoudprogramma voor een ZZP’er. Hierna kan je nog opties aangeven, zoals: het tarief en over welke functies (webshopkoppeling) de software moet beschikken.

Tips waarop letten bij het kopen van een ZZP boekhoudprogramma

Kortom, je wilt een boekhoudprogramma kopen? Gebruik dan de onderstaande tips. Zo vind je gegarandeerd het beste administratie pakket. Uiteraard zijn deze tips op ZZP’ers gericht om snel tot een goed maar ook eenvoudig en begrijpelijk pakket te komen.

 • Waar wil je het boekhoudprogramma precies voor gebruiken? Mogelijk heb je specifieke wensen met betrekking tot het boekhoudprogramma.
 • Hoeveel geld wil je aan het boekhoudprogramma uitgeven? Als je voor een uitgebreider programma gaat, betaal je hier al gauw €30 tot €50 per maand voor.
 • Wil je een online of offline boekhoudprogramma? Zoals je eerder in dit artikel al hebt kunnen lezen, geven wij de voorkeur aan een online boekhoudprogramma. Met een programma in de Cloud geniet je gewoonweg van heel veel voordelen.
 • Welke overige eisen stel je aan het boekhoudprogramma? Denk tot slot goed na over de eisen die je aan het boekhoudprogramma stelt. Deze eisen kunnen ontzettend divers zijn, dus denk hier echt even goed over na.
 • Check op onze website alle reviews. Op onze website vind je over de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers uitgebreide reviews. Neem deze reviews goed door, zodat je een nog beter beeld van alle mogelijkheden krijgt.

Veelgestelde vragen over een boekhoudprogramma voor ZZP

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen die vaak voorkomen bij ondernemers die op zoek zijn naar een ZZP boekhoudprogramma.

Wat is een goed boekhoudprogramma voor ZZP?

Een goed boekhoudprogramma voor ZZP beschikt over de basisfuncties en de nodige ondersteuning. Naar onze mening zijn onder andere e-Boekhouden, Silvasoft en Rompslomp goede boekhoudprogramma’s voor het ZZP.

Heb je als ZZP’er een boekhouder nodig?

Nee, het is als ZZP’er (eenmanszaak) niet verplicht om een boekhouder in te huren. Dit gezegd hebbende kan het wel handig zijn als eens in het kwartaal een boekhouder met jou meekijkt om te controleren of alles klopt. Door zelf de boekhouding te doen in een online boekhoudprogramma kan een boekhouder dit snel controleren. Hierdoor is hij minder tijd kwijt, en scheelt dit jouw bedrijf uiteraard geld.

Welke administratie moet je doen als ZZP’er?

Als ZZP’er ben je verplicht om een sluitende boekhouding te hebben. Hiervoor moet je al je in- en uitgaande factureren bewaren en verwerken in een boekhoudprogramma. Als je een boekhoudprogramma gebruikt, dan regelt de software de rest. Voor sommige ondernemers kan het ook nog nodig zijn om aanvullend een urenregistratie of rittenregistratie (lease auto of vrachtwagenritten) bij te houden.

Is er ook een gratis boekhoudprogramma voor ZZP?

Ja en nee. Er zijn gratis boekhoudprogramma’s beschikbaar voor het ZZP, maar deze zijn vaak heel beperkt. Hierdoor kan het beter zijn om te kiezen voor een boekhoudprogramma van €20 euro of minder per maand.