Boekhoudprogramma ZZP vergelijken

Boekhoudprogramma voor het ZZP vergelijken? Vergelijk direct meerdere boekhoudprogramma's en vind het boekhoudpakket voor jouw eenmanszaak.

 

Waarom zou je een boekhoudprogramma voor het ZZP moeten vergelijken?

Boekhoudprogramma voor het ZZP vergelijken? Aangezien er tegenwoordig vele opties zijn, is het vinden van de best optie soms lastig. Zo kan je kiezen voor goedkopere varianten, maar ook voor duurdere opties. Bij de duurdere boekhoudprogramma’s zitten vaak meerdere functies inbegrepen. Of deze functies ook altijd nodig zijn, is maar de vraag aangezien een ZZP’er vaak voldoende heeft aan de basis.

ZZP boekhoudprogramma vergelijken

Hoe dan ook, in het algemeen is het als ZZP’er verstandig om te kiezen voor een boekhoudprogramma. Door gebruik te maken van een boekhoudprogramma kan je veel zaken automatiseren. Het positieve gevolg hiervan is dat je tijd gaat besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ZZP boekhoudprogramma waarbij automatisch de btw-aangifte wordt berekend. In het verlengde geldt dit ook voor het voorkomen van fouten. Boek jij bijvoorbeeld twee keer dezelfde factuur in dan merkt het programma dit op.

Kortom, hoewel je als ZZP’er ook voor een gratis ZZP boekhoudprogramma kunt kiezen zoals Excel, doe je er vaak verstandig aan om voor een simpel boekhoudprogramma te kiezen met de belangrijkste basisfuncties en dat is afgestemd op het ZZP. Door gebruik te maken van de bovenstaande tool heb je al direct inzichtelijk welke boekhoudprogramma’s je kunt vergelijken voor het ZZP.

Functionaliteiten van een boekhoudprogramma voor zzp’ers

Een boekhoudprogramma voor een ZZP’er moet niet moeilijk zijn. Maar waarop moet je letten bij het vergelijken van eenvoudige ZZP boekhoudprogramma’s. In feite kan je de functies indelen in 3 categorieën, namelijk: basis, aanvullend en automatiseringsmogelijkheden. Hieronder lichten we alle 3 de opties toe.

Basisfuncties

Als je een kleine eenmanszaak hebt, dan heb je vaak al voldoende aan een goedkoop boekhoudprogramma met de basisfuncties. Hierbij kan je denken aan het versturen en digitaal inboeken van factureren en het bijhouden van de belangrijkste (voor de Belastingdienst) benodigde kengetallen, zoals de winst- en verliesrekening plus de kolommenbalans.

Aanvullende functies

Ben je als ZZP’er vrachtwagenchauffeur en heb je een rittenregistratie nodig? Of heb je als ZZP’er een urenregistratie nodig? Let tijdens het vergelijken van ZZP software er dan op dat deze functies bij het boekhoudprogramma zijn inbegrepen. Deze functies zitten vaak al bij de goedkopere boekhoudprogramma’s inbegrepen. Dit geldt overigens niet voor de functies voor projectmanagement.

Automatiseringsmogelijkheden

Wellicht de belangrijkste opties om naar te kijken, is welke opties er tot automatisering zijn. Hoewel deze vaak niet gratis zijn inbegrepen is het wel handig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bankkoppeling voor het automatisch inladen van transacties. Ook kan je kijken of facturen met een scan en herken functie automatisch kunnen worden verwerkt.

Populaire boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Als we met de bovenstaande functies rekeninghouden, dan zijn er enkele boekhoudprogramma’s die uitermate geschikt zijn voor ZZP’ers. De populairste oftewel beste ZZP boekhoudprogramma’s zijn: MoneyMonk, e-Boekhouden en SilvaSoft. Hieronder worden alle drie de boekhoudprogramma’s toegelicht.

MoneyMonk – Voordelen, nadelen en tarieven

ZZP’ers geven aan dat zij het meest tevreden zijn met MoneyMonk als boekhoudprogramma. Met een algemene score van 9.8 is zij veruit het beste boekhoudprogramma. Het grootste voordeel wat bij MoneyMonk naar voren komt is het gebruiksgemak. Oftewel, je kan als je eenmaal ingelogd bent in het boekhoudprogramma makkelijk alle belangrijke functies vinden. Naast de interface wordt ook de klantenservice van MoneyMonk geroemd.

Afgezien van de voordelen kent MoneyMonk het nadeel dat het automatisch versturen van de btw-aangifte binnen het boekhoudprogramma niet mogelijk is. Zij rekent het verschuldigde bedrag wel uit, maar je zal dit zelf moeten doorgeven bij de Belastingdienst.

De prijs bij MoneyMonk is afhankelijk van jouw omzet. Zo kent het zelfs een gratis versie en is het goedkoopste boekhoudpakket al vanaf €7,50 per maand te bestellen. Helaas zullen veel ZZP’ers door hun omzet vallen in het duurdere pakket van €25,- per maand. Ook dit is niet veel voor een boekhoudprogramma, maar wel iets om rekening mee te houden.

e-Boekhouden – Voordelen, nadelen en tarieven

Een ander populair boekhoudprogramma voor ZZP’ers is e-Boekhouden. Op het eerste gezicht lijkt het interface niet altijd het meest modern, maar toch zijn alle functies inbegrepen. Zodoende is e-Boekhouden het ZZP boekhoudprogramma met de meeste opties voor het automatiseren van de boekhouding. En dit ook nog eens voor een vaste lage prijs in vergelijking met concurrenten.

Ondanks de voordelen kent e-Boekhouden ook enkele nadelen. Voor zakelijke autobezitters kan vrijwel het grootste probleem zijn dat er geen rittenregistratie beschikbaar is. Ook kan je met het standaardpakket slechts tot 10 uitgaande facturen aanmaken. Wil je meer (onbeperkt) facturen? In dat geval betaal je €9,95 extra per maand.

Hoe dan ook, de standaardprijs van e-Boekhouden is voor kleine bedrijven zoals ZZP’ers en eenmanszaken met maximaal 240 boekingen per jaar €9,95 per maand. Hierbij is onbeperkt facturen inbegrepen bij de 240 boekingen. Zit je boven de 240 boekingen? In dat geval betaal je €14,50 per maand. Heb je meer dan 10 facturen? Dan komt €9,50 hier bovenop, dus betaal je in dat geval €24,- per maand.

SnelStart- Voordelen, nadelen en tarieven

Bij veel ZZP’ers zie je ook vaak voorkomen dat zij kiezen voor SnelStart als boekhoudprogramma. Veelal heeft dit met de voordelen te maken van het eenvoudig en snel kunnen opstellen van facturen en offertes. Wanneer je veel onderweg bent, dan kan dit zeker een pluspunt zijn. Een ander voordeel zijn de vele beschikbare koppelingen met het boekhoudprogramma. Dit is vooral handig voor webshops.

Natuurlijk kent ook SnelStart enkele nadelen. Veruit het grootste nadeel is dat het programma zelf geen kilometerregistratie heeft. Hiervoor zal je een ander kilometerregistratie programma moeten gebruiken. In het verlengde is ook de klantenservice iets minder bij SnelStart. Dit heeft vooral te maken met de reactietijd en de mindere mate van boekhoudkundige kennis.

Desalniettemin, de prijzen van SnelStart beginnen voor het basispakket vanaf €18,00 per maand. Met debiteurenbeheer betaal je een prijs vanaf €33,- per maand en met orderbeheer betaal je een prijs vanaf €45,- per maand. Hoewel het standaardpakket in eerste instantie duurder lijkt, valt dit gezien de afwezigheid van omzet- of boeking-limieten dus mee.

Hoe het juiste boekhoudprogramma kiezen voor het ZZP

Als je het juiste boekhoudprogramma wilt kiezen voor het ZZP, dan moet je tijdens het vergelijken met enkele factoren rekening houden. Allereerst doe je er verstandig aan om rekening te houden met de specifieke wensen van jouw bedrijf. Moet er bijvoorbeeld een uren- of rittenregistratie aanwezig zijn? Of moet er juist een voorraadsysteem aanwezig zijn?

In de tweede plaats doe je er verstandig aan om te kijken naar jouw budget. Zodoende zijn er boekhoudprogramma’s vanaf €0,- per maand tot meer dan €100 per maand beschikbaar. Vaak heeft een ZZP’er voldoende aan de basisfuncties en is een ‘goedkoop’ eenvoudig ZZP boekhoudprogramma voldoende. Denk bij een goedkoop boekhoudprogramma aan een prijs van rond de €25,- per maand.

In de derde en laatste is het ook belangrijk dat het programma zelf goed aanvoelt. Met andere woorden, je kan zelf snel de belangrijkste functies vinden. Hierbij is de belangrijkste tip om voor de aanschaf van het ZZP boekhoudprogramma meerdere programma’s uit te proberen en op deze manier met elkaar te vergelijken.

Veelvoorkomende fouten bij het kiezen van een boekhoudprogramma

Voordat je begint met het vergelijken van ZZP boekhoudprogramma’s doe je er verstandig aan om de meest gemaakte fouten te voorkomen. Aangezien het doen van de boekhouding an sich geen aantrekkelijk onderwerp is, willen ondernemers zich hier nog weleens snel van af maken. Voor het uitkiezen van een boekhoudprogramma is dit niet snel. Hoewel een overstap altijd mogelijk is, vormt het vaak het hart van jouw bedrijf.

Kijk mede hierom dan ook altijd naar de functies die voor jouw bedrijf van belang zijn. Kijk hierna pas na de prijs. Veelal zal je zien dat de prijs van ZZP boekhoudprogramma’s vaak niets eens heel veel van elkaar verschillen. Veelal betaal je voor een basis boekhoudprogramma een prijs van rond de €25,- per maand en zitten de verschillen vaak in inbegrepen extra’s en functionaliteiten.

Tot slot moet je ook nog rekening houden met de schaalbaarheid van jouw bedrijf. Stel dat je ZZP-diensten zo worden gewaardeerd en dat je uitgroeit tot een grotere eenmanszaak of BV, is het in dat geval mogelijk om het boekhoudprogramma te upgraden en aan te passen naar de wensen van een groter bedrijf.

Kortom, vergelijk ZZP boekhoudprogramma en probeer meerdere uit

Het hebben van een boekhoudprogramma is voor eigenlijk elke ZZP’er belangrijk. Hoewel je ook kunt kiezen voor een gratis boekhoudprogramma zoals Excel, ontbreken hier meestal enkele belangrijke zaken. Denk hierbij aan automatiseringsmogelijkheden en het voorkomen van fouten in de boekhouding.

Bij het uitkiezen van een ZZP boekhoudprogramma en het vergelijken hiervan moet je goed letten op welke basisfuncties en mogelijkheden voor automatisering er in het pakket zijn inbegrepen. In het verlengde hiervan kan je nog kijken naar aanvullende functies die belangrijk zijn specifiek voor jouw bedrijf zoals voorraadbeheer. Soms moet je een apart ZZP factuur programma afsluiten.

Als laatste maak je een definitieve keuze. Echter, voordat je dit doet doe je er verstandig aan om eerst meerdere boekhoudprogramma’s te testen. Bij vrijwel elk boekhoudprogramma kan je dit gratis middels een proefperiode uitproberen. Uiteindelijk kies je voor het definitieve boekhoudprogramma degene die het fijnst aanvoelt en over de belangrijkste functies voor jouw bedrijf beschikt.

Veelgestelde vragen bij het ZZP boekhoudprogramma vergelijken

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen die regelmatig terugkomen bij zzp’ers, die op zoek zijn naar meer informatie bij het vergelijken en kopen van een boekhoudprogramma.

Hoe duur is een boekhoudprogramma voor het ZZP?

Er zijn ZZP boekhoudprogramma’s te koop vanaf €0,- per maand, maar ook vanaf 100 per maand. Veelal zal een ZZP’er gemiddeld €25,- per maand betalen voor een boekhoudprogramma.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor het ZZP?

Volgens de reviews van meerdere bestaande klanten is MoneyMonk het beste boekhoudprogramma voor het ZZP. Twee goede alternatieven die ook hoog scoren zijn e-Boekhouden en SilvaSoft.

Wat is het makkelijkste boekhoudprogramma voor het ZZP?

Voor ZZP’ers zijn zowel MoneyMonk als e-Boekhouden twee makkelijke boekhoudprogramma’s. En ondanks dat MoneyMonk over het algemeen goed scoort, heb je met e-Boekhouden het qua btw-aangifte nog iets makkelijker aangezien je dit direct binnen het programma kunt versturen.

Is er een gratis boekhoudprogramma voor het ZZP?

Ja, met MoneyMonk, e-Boekhouden en Tellow zijn er drie gratis ZZP boekhoudprogramma’s die te gebruiken zijn door ZZP’ers. Helaas zijn deze boekhoudpakketten vaak erg beperkt, waardoor je al vrij snel uitkomt bij een betaald pakket.

Hoe moet je boekhouden als ZZP’er?

Als ZZP’er heb je verschillende opties om te boekhouden. Je kan het volledig zelf doen of volledig uitbesteden. De meeste ZZP’ers kiezen voor een combinatie van deze twee. Zij voeren dan zelf de facturen in waarna de boekhouder ze verwerkt of een periodieke controle doet.