Boekhoudprogramma voor MKB: Welke is het beste voor jouw bedrijf?

Boekhoudprogramma voor MKB

Ben je op zoek naar een goed boekhoudprogramma voor het MKB? Wij adviseren je ongeacht de branche sowieso om voor een online boekhoudprogramma te kiezen. Met zo’n programma kun je te allen tijde de boekhouding direct bijwerken en bekijken.

Dit geldt trouwens niet alleen voor jezelf, maar ook voor eventuele werknemers binnen je bedrijf. Hoe dan ook, in dit artikel kijken we naar waaraan een goed boekhoudprogramma moet voldoen, wat interessante programma’s zijn en uiteindelijke de beste programma.

Geen tijd? Weet dit! Voor een MKB-bedrijf moet een goed boekhoudprogramma minimaal over een Cloud functie beschikken en kosteloos rapportages kunnen uitdraaien. Goede boekhoudprogramma’s die hierover beschikken zijn Exact online en Visma eAccounting.

Vergelijk boekhoudprogramma’s voor het MKB

Ondanks het advies in dit artikel kan het soms sneller zijn om zelf de beschikbare boekhoudprogramma’s te gaan vergelijken. De vergelijker hieronder staal al afgestemd op het MKB. Hierbij is het advies om gebruik te maken van meerdere proefperiodes.

Waar moet een goed boekhoudprogramma voor MKB aan voldoen?

Een goed boekhoudprogramma voor MKB moet aan enkele eisen voldoen:

  • Het programma moet zich in de cloud bevinden. Door voor een online programma te kiezen, geniet je van veel gemak. Je hebt altijd toegang tot de boekhouding, zelfs via je smartphone of tablet.
  • Het programma moet over veel functies beschikken. Het is wenselijk dat je je boekhouding bij kunt houden, dat je kunt factureren, dat je kunt offreren en dat je van aanvullende functies gebruik kunt maken. Voor de boekhouding van een MKB bedrijf zijn aanvullende functies zeer wenselijk.
  • Het programma moet rapportages uitdraaien. Een goed boekhoudprogramma voor MKB draait automatisch rapportages uit. Aan de hand van deze rapportages kun je de juiste beslissingen nemen. Tevens krijg je hiermee perfect inzicht in de financiële status van je onderneming.
  • Het programma moet betaalbaar zijn. Je kunt tegenwoordig uit behoorlijk veel boekhoudprogramma’s kiezen, maar lang niet alle programma’s zijn even betaalbaar. Wij adviseren je om in een goed boekhoudprogramma te investeren, maar uiteraard moet dit wel binnen de kaders blijven.

Wat zijn interessante boekhoudprogramma’s voor het MKB?

Zoals hierboven al aangegeven, kun je tegenwoordig uit veel programma’s kiezen. Wat het beste boekhoudprogramma voor jou is, is vooral van je eigen voorkeuren afhankelijk. Wij hebben in ieder geval al vijf boekhoudprogramma’s voor je op een rijtje gezet.

Exact Online

Eén van de beste boekhoudprogramma’s voor het MKB is Exact Online. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een volledig online boekhoudpakket. Aan dit boekhoudpakket kun je bovendien allerlei modules toevoegen.

Wat ook handig is, is dat je extra gebruikers aan het programma toe kunt voegen. Wil je bijvoorbeeld al je financiële medewerkers toegang tot de boekhouding geven? Met Exact Online is dat mogelijk.

Ook zorgt Exact Online voor professionele rapportages en kies je uit meerdere koppelingen. Mocht je van een accountant of boekhouder gebruik maken, sluit dit programma ook perfect op je situatie aan!

Visma eAccounting

Maak je met je bedrijf een mooie groei door? Dan sluit Visma eAccounting perfect op je wensen aan. Dit online boekhoudprogramma kun je naar eigen wens aanpassen; het programma groeit als het ware mee met je onderneming.

Binnen Visma kun je ook allerlei extra gebruikers toevoegen. Bovendien kun je kiezen voor een factureren- én boekhoudpakket. Dat pakket kun je vervolgens met onder meer een urenregistratie module en een voorraadbeheermodule uitbreiden. Onder aan de streep is dit een meer dan prima boekhoudprogramma voor het MKB.

AFAS Small Business

Voor de kleinere MKB bedrijven is AFAS Small Business een ideale optie. Dit pakket biedt toegang tot maximaal 5 gebruikers, ziet er professioneel uit en stelt veel handige rapportages op. Overigens is het ook nog mogelijk om meerdere administraties binnen dit programma aan te houden.

Verder beschikt dit boekhoudprogramma over alle gewenste functies. Denk hierbij aan een bankkoppeling, aan een handige mobiele app en aan de nodige extra functies. Houd wel rekening met het feit dat AFAS géén proefperiode aanbiedt.

Fiscus.nl

Wil je het bijhouden van je boekhouding zo makkelijk mogelijk maken? Dan sluit Fiscus.nl wellicht perfect op je wensen aan. Dit is niet het meest complexe boekhoudprogramma, maar is juist daardoor erg geschikt voor de simpelere administraties.

Het fijne bij dit boekhoudprogramma is het gemak. Het gehele systeem werkt simpel, is overzichtelijk en biedt de nodige mogelijkheden. Mocht je onverhoopt niet helemaal uitkomen, kun je een beroep doen op de prima klantenservice van Fiscus.nl.

Maar, let wel op: heb je een iets complexere administratie? Dan valt dit boekhoudprogramma eigenlijk direct af. Het programma is in de basis namelijk geschikt voor ZZP’ers, maar ook de kleinere MKB bedrijven kunnen prima van dit systeem gebruik maken. Voor de grotere MKB bedrijven is het beter om voor één van bovenstaande programma’s te kiezen.

Twinfield

Twinfield, onderdeel van Wolters Kluwer, is ook een prima boekhoudprogramma voor het MKB. Dit komt onder meer door de vele functies waar dit programma over beschikt. Mochten al deze functies nog niet helemaal naar je wens zijn, kun je nóg meer modules toevoegen. Zo heb je ook nog de keus uit meer dan 300 koppelingen.

Wil je van de best mogelijke service voorzien worden? Dan zit je bij Twinfield ook goed. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijk adviesgesprek aanvragen, terwijl je ook live demo’s en trainingen kunt volgen. Uiteraard kun je ook je financiële medewerker(s) naar deze training toesturen.

Hoe kies je het beste MKB boekhoudprogramma?

Elk bedrijf heeft de verplichting om voor een sluitende boekhouding te zorgen. Dat geldt dus ook voor jouw bedrijf. Om een sluitende boekhouding te creëren, is een goed online boekhoudprogramma eigenlijk onmisbaar. Wij adviseren je om bijvoorbeeld voor één van vijf bovenstaande programma’s te kiezen.

Een terechte vraag hierbij is wel wat voor jou nou het beste programma is. Om je hier een handje bij te helpen, bespreken we hieronder allerlei belangrijke aandachtspunten. Let tijdens het maken van een vergelijking goed op deze punten.

Soort bedrijf

Ten eerste zou je goed naar je soort bedrijf moeten kijken. Hoe groot is je bedrijf precies? En hoe complex is de administratie van je bedrijf op dit moment? Door hier goed naar te kijken, kun je al een schifting in het aanbod van programma’s maken.

Heb je nou een behoorlijk complexe administratie? Dan kies je het beste voor Exact Online, AFAS Small Business, Twinfield of Visma eAccounting. Die boekhoudprogramma’s zijn namelijk naar wens aan te passen c.q. uit te breiden.

Heb je een niet al te groot bedrijf en een vrij simpele administratie? Dan kun je prima voor Fiscus.nl, e-Boekhouden of SnelStart kiezen. Deze programma’s zijn in de basis vooral voor de kleinere bedrijven geschikt; voor een kleiner MKB bedrijf is dit dus ook interessant.

Persoonlijke wensen van het MKB voor een boekhoudprogramma

Ten tweede zou je goed naar je persoonlijke wensen moeten kijken. Over welke functies moet het boekhoudprogramma sowieso beschikken? Wat zijn handige extra’s waar je veel waarde aan hecht? En welke voorkeuren heb je mogelijk nog meer?

Denk hier op voorhand echt goed over na. Vind je dat lastig? Dan kun je eens in conclaaf gaan met bijvoorbeeld medeondernemers. Vraag aan hun voor welk programma zij hebben gekozen. Ook via onze website kun je veel informatie vinden over de verschillende programma’s en functies.

Budget van het MKB voor een boekhoudprogramma

Een goed boekhoudprogramma is onbetaalbaar. Je geniet hiermee van veel gemak, je bespaart hier tijd mee en je bespaart hier geld mee. Mede daarom adviseren wij je om te investeren in een goed boekhoudprogramma.

Maar, hoe kies je nou het boekhoudprogramma met de beste prijs-kwaliteitsverhouding uit? Dit doe je aan de hand van de volgende tips:

  • Richt je pijlen op een jaarabonnement. Bij veel bedrijven krijg je een korting als je een jaarabonnement in plaats van maandelijkse abonnementen afsluit. Dit betekent mogelijk dat je in één keer voor het hele jaar moet betalen, maar daar bespaar je dus wel geld mee.
  • Let goed op eventuele meerprijzen. Bij veel boekhoudprogramma’s is het zo dat je extra modules toe kunt voegen. Dit klinkt uiteraard interessant, maar ga wel goed na wat hier de meerprijzen voor zijn. Over het algemeen moet je voor alle extra modules extra betalen.

Beoordelingen van andere gebruikers

Graag adviseren wij je om goed onderzoek te doen naar het programma. Dit doe je onder meer door op zoek te gaan naar beoordelingen van andere gebruikers. Check via bijvoorbeeld Trustpilot eens wat de gemiddelde beoordeling is.

Wil je een nóg beter beeld van interessante boekhoudprogramma’s krijgen? Daarvoor zit je op onze website ook goed. Wij hebben over de beste boekhoudprogramma’s namelijk uitgebreide reviews geschreven. Ook maken wij uitgebreide vergelijkingen tussen verschillende programma’s!

Automatiseringsmogelijkheden

Als ondernemer heb je het ongetwijfeld elke dag druk. Om alles in goede banen te laten leiden, zou je daarom wellicht werk uit moeten besteden. Wil je zelf ook zo min mogelijk omkijken naar je boekhouding hebben? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een boekhoudprogramma waarmee je meerdere processen kunt automatiseren.

Kies je voor zo’n boekhoudprogramma? Dan geniet je al snel van een flinke tijd- en geldbesparing. Dit komt bovendien de groei van je onderneming alleen maar ten goede. Des te meer tijd je aan je core business besteedt, des te harder je bedrijf groeit.

Kortom, wat is de beste boekhoudprogramma voor het MKB?

Wat het beste boekhoudprogramma voor MKB is, is volledig van je eigen wensen afhankelijk. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, kun je in ieder geval uit meerdere interessante programma’s kiezen. Graag raden wij je aan: ga niet over één nacht ijs.

Doe via onze website goed onderzoek naar de verschillende programma’s, vraag eventuele demo’s aan en maak gebruik van de gratis proefperioden. Zo weet je zéker dat je de juiste keuze gaat maken, want het gevoel is zeer belangrijk bij een boekhoudprogramma kopen.

Wil je meer over de boekhoudprogramma’s voor het MKB weten? Check onze website voor allerlei reviews over de verschillende boekhoudprogramma’s. Van een goed boekhoudprogramma ga je als ondernemer in ieder geval erg genieten!