Boekhouding software vergelijken? Check onze tips voor de beste keuze!

Boekhouding software

Wil je de boekhouding zo makkelijk mogelijk maken? Dan is de keuze om te investeren in goede boekhouding software slim. Met de juiste software kan je veel zaken vereenvoudigen en heb je bijna nergens omkijken naar.

Hoe dan ook, in dit artikel kom je alles te weten over boekhouding software. Zo kijken we, naar: wat het precies voor software is, voor wie het geschikt is, wat de kosten zijn en welke voordelen er zijn.

Geen tijd? Weet dit! Boekhouding software is geschikt voor elk bedrijf. Dus ook (kleine) ZZP-bedrijven. Over het algemeen zijn voor kleine bedrijven e-Boekhouden en Rompslomp goede keuzes. Voor de grotere bedrijven zijn Exact Online en Visma meer aan te raden.

Boekhouding software vergelijken

Door hieronder in de vergelijktool gebruik te maken van de filters (soort bedrijf, tarief en opties) kan je zeer snel en eenvoudig boekhouding software vinden dat aan jouw wensen voldoet. Ook zie je zo direct of het boekhoudprogramma acties of een proefperiode heeft.

Wat is boekhouding software?

Een modern bedrijf maakt gebruik van meerdere softwaresystemen. Met dergelijke systemen worden processen geautomatiseerd, minder fouten gemaakt en efficiënt gewerkt. Dat is ook het geval als je van boekhouding software gebruik maakt.

Met boekhouding software werk je de volledige boekhouding bij. Dit doe je op een moderne manier, aangezien boekhoudsoftware zich in de Cloud bevindt. Eigenlijk kun je boekhouding software zien als een digitaal boekhoudprogramma. Maar, let wel op! Er bestaan ook offline boekhoudprogramma’s die je meestal eenmalig (jaarlijks) aanschaft.

Dit zijn dan softwaresystemen die je op je pc moet installeren. Nadat je dit programma geïnstalleerd hebt, kun je je boekhouding bijwerken. Dat is uiteraard minder van deze tijd, waardoor wij ons vooral op de online boekhouding software richten.

Voor wie is boekhouding software geschikt?

Een belangrijk voordeel is dat boekhouding software voor elk bedrijf geschikt is. Sta je aan het roer van een MKB-bedrijf? Dan kies je voor de beste MKB boekhoudsoftware. In het begin van dit artikel hebben we met Exact Online en Visma al goede opties genoemd.

Heb je een eigen eenmanszaak? Of ben je een ZZP’er? In dat geval kies je voor de beste zzp boekhoudsoftware. Met zzp boekhoudsoftware maak je het ondernemerschap een stuk makkelijker. Goede opties voor kleine bedrijven, zijn: e-boekhouden en Rompslomp.

Eigenlijk kunnen we het volgende stellen: goede boekhouding software is voor elk bedrijf onmisbaar. Ongeacht hoe groot je bedrijf is, kun je van goede boekhoudsoftware gebruik maken. De complexiteit van je boekhouding speelt hier ook geen rol bij.

Voordelen van boekhouding software

Heb je interesse om je boekhouding makkelijk(er) bij te houden? Dan is de keuze voor goede boekhouding software al snel gemaakt. Als je eenmaal van de software gebruik maakt, wil je niks anders meer. Maar, wat zijn nou dan precies de voordelen van boekhouding software? De belangrijkste voordelen bespreken we graag hieronder.

Altijd toegang tot je boekhouding

Kies je voor goede boekhouding software? Dan behoud je altijd toegang tot je boekhouding. Dit komt puur doordat dit een online systeem betreft. Het systeem bevindt zich in de Cloud, waardoor je te allen tijde toegang tot je boekhouding behoudt. Ben je onderweg of bij een klant? Via je smartphone of pc behoud je toegang tot je boekhouding.

Automatische back-ups

Het bijhouden van je boekhouding is een lange termijn proces. Je moet nu je boekhouding bijhouden, maar je moet je boekhouding ook nog een x aantal jaar bewaren. Gelukkig maak je dit met boekhouding software een stuk makkelijker voor jezelf. Dit komt onder meer doordat goede boekhoudsoftware automatisch back-ups maakt.

Functionaliteiten

Bij het bijhouden van je boekhouding komen veel zaken kijken. Je kunt hierbij denken aan het verwerken van transacties, het bijhouden van gewerkte uren, het opsturen van facturen, het maken van facturen en het maken van offertes. Als je voor een goed boekhoudsysteem kiest, geniet je van alle mogelijkheden.

Perfect inzicht

Als ondernemer wil je inzicht in je situatie hebben. Je wilt inzicht in je groei hebben, je wilt inzicht in je financiële status hebben en je wilt inzicht in je totale onderneming hebben. Om dit inzicht te verkrijgen, is de keuze voor boekhouding software de juiste keuze. Met boekhouding software geniet je namelijk van tal van automatische rapportages.

Tijd besparen

Met goede boekhouding software bespaar je een hoop tijd. Dit is te danken aan de functionaliteiten, maar ook aan de automatiseringsmogelijkheden. Door de software hoef je minder taken zelf uit te voeren. Mede door de software heb je naar sommige taken helemaal geen omkijken meer. Hierdoor houd je meer tijd over voor je core business.

Veilig

Goede boekhoudsoftware is veilig te gebruiken en biedt veiligheidsoplossingen. Zo ben jij de enige die toegang tot je boekhouding hebt. Verder is het fijn dat er automatisch een back-up aangemaakt wordt. Ofwel je hoeft zelf geen back-ups hiervoor aan te maken.

Kosten van boekhouding software

Boekhouding software is helaas niet gratis. Veelal betaal je hier een x bedrag per maand voor. Gemiddeld genomen kost een boekhoudprogramma tussen de €5 euro en €100 euro per maand. Hierbij geldt hoe groter en complexer het bedrijf hoe meer functies je nodig bent en hoe duurder de software uiteindelijk zal uitvallen voor jouw bedrijf.

Dit gezegd hebbende zijn er ook boekhoudprogramma’s die je eenmalig kan kopen. Hier zitten zowel voordelen als nadelen aan. Hoewel het eenmalig betalen van een bedrag goedkoper lijkt, is dit vaak niet zo. Na een tijd zijn er software updates nodig. Soms kan je deze tegen betaling bijkopen, en soms moet je het hele programma opnieuw aanschaffen.

Een andere optie is boekhouden in Excel. Ook dit lijkt in eerste instantie goedkoper. Niettemin moet je bij Excel wel zelf de bestanden veilig opslaan, zodat het ook bij brand of schade te vinden is. Ook ontbreekt bij Excel de nodige automatiseringsfuncties.

Wat zijn de nadelen van boekhouding software?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, brengt boekhouding software vele voordelen met zich mee. Toch moet je bij boekhoudsoftware ook rekening houden met enkele nadelen. Hierbij zijn wij echter van mening dat deze nadelen niet opwegen tegen de voordelen.

Altijd internet nodig

Kom je in gebieden waar een matige tot slechte internetverbinding is? Dan is het goed om te weten dat de software in die gebieden niet al te fijn werkt. Om van de software gebruik te kunnen maken, heb je simpelweg altijd (goed) internet nodig.

Afhankelijk

Door voor software te kiezen, ben je altijd afhankelijk van de aanbieder. Kiest de aanbieder van jouw boekhoudsoftware ervoor om de stekker uit het bedrijf te trekken? Dan moet je snel je boekhouding verhuizen naar andere software. Je kunt je vast voorstellen dat dit allesbehalve aangenaam is en niet zal gebeuren.

Niet gratis

Wil je van de beste boekhoudsoftware gebruik maken? Dan moet je goed beseffen dat dit niet gratis is. Voor dergelijke software betaal je €5 tot €100 euro per maand. Dit is een uitgave die je maandelijks moet doen, maar waarmee je tijd en uiteindelijk dus geld gaat besparen. Dankzij de boekhoudsoftware weet je immers veel tijd te besparen.

Hoe kies je de beste boekhouding software uit?

Spreken de voordelen van boekhoudsoftware je aan? En vind je de hierboven besproken nadelen eigenlijk niet al te zwaar wegen? Dan doe je er verstandig aan om op zoek te gaan naar de beste boekhouding software.

Dit is echter geen gemakkelijke zoektocht. Je moet met tal van factoren rekening houden, zoals onderstaande:

  • Soort onderneming: kijk ten eerste goed naar je eigen onderneming. Heb je een relatief groot bedrijf? Of ben je zzp’er? Dit is bepalend voor de mogelijke softwaresystemen waar je uit kunt kiezen.
  • Functionaliteiten: kijk heel goed naar de functionaliteiten van de boekhoudsoftware. Bepaal hierbij ook aan welke functionaliteiten je absoluut behoefte hebt.
  • Pakketten: ga goed na tussen welke pakketten je kunt kiezen. Sluiten deze pakketten op je wensen aan? Of ben je er niet helemaal overtuigd van?
  • Koppelingen: goede boekhoudsoftware kun je aan andere softwaresystemen koppelen. Door zo’n koppeling te maken, geniet je van nóg meer mogelijkheden. Ga dus goed na van welke koppelingen je zoal gebruik kunt maken.
  • Website en app: ga goed na of de website en app aan je wensen voldoen. Kijk goed naar de lay-out, naar het design en naar de ‘totale look and feel’. Mocht dit je volledig bevallen, is de keuze voor de betreffende software makkelijk te maken.
  • Tarief: voor goede boekhoudsoftware moet je simpelweg betalen. Ga daarom goed na wat je precies moet betalen en wat jou op dit gebied het meeste aanspreekt.
  • Ervaringen van andere gebruikers: om een goed en reëel beeld van de software te krijgen, is het aan te raden om de ervaringen van andere gebruikers te checken. Aan de hand van deze ervaringen krijg je een volledig beeld van de boekhoudsoftware.

Tips voor de beste boekhouding software

Ben je volledig overtuigd van de voordelen van boekhoudsoftware? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar het beste softwaresysteem. Om je hier een extra handje bij te helpen, hebben wij drie handige tips voor je op een rijtje gezet:

Tip 1: maak gebruik van een gratis proefperiode

Voor aanbieders van boekhoudsoftwaresystemen is het zaak om nieuwe klanten aan te trekken. Om dát voor elkaar te krijgen, bieden veel bedrijven een gratis proefperiode aan. Tijdens deze periode (bijvoorbeeld 30 dagen) kun je het systeem volledig uitproberen. Maak hier gebruik van, aangezien je zo een duidelijk beeld van het systeem krijgt.

Tip 2: maak gebruik van een demo

Biedt een bedrijf geen gratis proefperiode aan? Check dan goed je een demo bij het bedrijf aan kunt vragen. Ook dankzij zo’n demo krijg je een duidelijk beeld van alle (on)mogelijkheden van de boekhouding software.

Tip 3: check onze website voor reviews

Tot slot adviseren wij je om goed onze website te checken. Op onze website vind je namelijk allerlei reviews over de beste boekhoudsoftwaresystemen van dit moment. Neem deze reviews door en vergemakkelijk hiermee je zoektocht.