Boekhouden voor beginners: de ultieme startgids voor ondernemers!

Boekhouden voor beginners

Heb je nog nooit eerder je eigen onderneming gehad en zoek je informatie over boekhouden voor beginners? Als je gaat ondernemen krijg je met tal van uitdagingen te maken. Eén van de belangrijkste is de boekhouding.

De boekhouding moet om meerdere redenen 100% sluitend zijn. Dit ben je verplicht ten opzichte van de belastingdienst. Ook krijg je hiermee financiële inzicht. Als je een sluitende boekhouding hebt, krijg je inzicht in de financiële status van je onderneming.

Het creëren van een sluitende boekhouding is niet altijd makkelijk. Je hebt immers bepaalde kennis nodig en je moet rekening met tal van factoren houden. Met dit artikel maken wij het boekhouden voor beginners graag zo simpel mogelijk door tips te geven.

Waarom is boekhouden voor beginners lastig?

Veel startende ondernemers ervaren veel moeite met het bijhouden van de boekhouding. Dit heeft onder meer met het onderwerp te maken; de financiële zaken zijn niet de meest spannende zaken. Het voelt hierdoor al snel wat saai aan, waardoor je hier bij voorkeur zo min mogelijk tijd aan wilt besteden.

Daarnaast is het op sommige punten ook gewoon lastig. Hoe moet je bijvoorbeeld de afschrijving verwerken? Hoe moet je duurzame investeringen verwerken? En hoe moet je tal van andere financiële transacties en posten op de juiste manier verwerken? Dit zijn enkele vragen waar veel startende ondernemers tegenaanlopen.

Tot slot zijn er nog steeds ondernemers die voor boekhouden in Excel kiezen. Dit lijkt op het eerste oog verstandig, maar is dit allerminst. Nee, je kunt veel beter voor een online boekhoudprogramma kiezen. In dit artikel vertellen we je hier graag meer over!

Boekhouden voor beginners: waar moet je rekening mee houden?

Als ondernemer ben je dus verplicht om voor een sluitende boekhouding zorg te dragen. Om zo’n boekhouding te verkrijgen, moet je met tal van factoren rekening houden. Zo heb je te allen tijde met de actuele wetgeving te maken. De nadruk ligt hierbij op ‘actuele’.

De wet verandert namelijk nogal eens, waardoor je voortdurend de wetswijzigingen in de gaten moet houden. Daarnaast heb je met een bepaalde tijdsinvestering te maken. Je moet elke week wel enige tijd aan je boekhouding besteden. Doe je dit niet? Dan stapelt de boekhouding zich alleen maar op, waardoor je het overzicht kwijt raakt.

Ook moet je met interessante aftrekposten rekening houden. Zeker als je een startende ondernemer bent, heb je recht op meerdere aftrekposten. Verdiep je even goed in deze aftrekposten, zodat je hier optimaal van profiteert. Je hebt niet alleen met aftrekposten te maken, maar ook met belastingen.

Als ondernemer moet je bepaalde belastingen betalen, zoals de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Wat voor belasting je precies moet betalen, hangt overigens wel van de rechtsvorm van je onderneming af. Doe hier dus vooraf goed onderzoek naar.

Boekhouding volledig uitbesteden of (deels) zelf doen

Tot slot moet je met een bepaald kennisniveau rekening houden. Heb je zelf geen kennis over boekhouden? Dan kun je twee kanten op:

  • Je kunt de boekhouding volledig uitbesteden. Dit klinkt op het eerste oog wellicht interessant, maar je moet niet bang zijn om een flink bedrag te investeren. Een boekhouder of accountant rekent immers een behoorlijk uurtarief.
  • Je kunt een cursus boekhouden voor beginners volgen. Met een boekhouding cursus voor beginners doe je alle basiskennis over boekhouden op. Je kunt hiervoor ook een boekhouden voor beginners PDF downloaden óf deze gids doornemen. In deze gids vind je namelijk de beste tips voor het boekhouden voor beginners.

Bonustip: je kunt ook eens naar het boek ‘Boekhouden voor Dummies’ van Marco Steenwinkel kijken. In onze Boekhouden voor Dummies boek review lees je hier meer van!

Boekhouden voor beginners: Enkele handige en belangrijke tips voor een goede boekhouding

Ga je binnenkort als ondernemer starten? Of heb je je recent ingeschreven bij de KvK? In beide gevallen is het zaak om je pijlen direct op de boekhouding te richten. Vanaf het allereerste moment moet je je boekhouding op een nette manier bijhouden. Met onderstaande tips maak je het boekhouden voor beginners gelukkig een stuk makkelijker.

Tip 1: volg een boekhoudcursus online

Met een boekhouden online cursus doe je veel basiskennis op. Deze kennis heeft betrekking op het verwerken van transacties, opstellen van financiële rapportages en belastingtechnische zaken. Voor het volgen van een dergelijke cursus hoef je overigens niet altijd te betalen.

Je kunt ook voor een cursus boekhouden voor beginners gratis kiezen. Zo’n cursus is niet overdreven uitgebreid, maar biedt wel alle basiskennis. Aan de hand van deze basiskennis kun je je kennisniveau gaandeweg uitbreiden.

Tip 2: maak altijd gebruik van een online boekhoudprogramma

Voor een bedrijfsboekhouding opstellen heb je drie mogelijkheden:

  • Je creëert een eigen boekhoudingsschema. Dit kun je bijvoorbeeld doen in Excel, maar dit kun je ook doen met meerdere gratis apps. Deze apps zijn echter allemaal gratis, waardoor de functionaliteiten beperkt zijn.
  • Je besteedt de boekhouding volledig uit. Dit is een interessante optie als je het bijzonder druk hebt met je core business. Door de boekhouding uit te besteden, hoef je hier immers geen eigen tijd meer aan te besteden. Ideaal, maar dit brengt wel een behoorlijke kostenpost met zich mee.
  • Je kiest voor een online boekhoudprogramma. Dit is verreweg voor elke ondernemer de beste keuze. Waarom dit de beste keuze is, bespreken we graag hieronder.

Voor een online boekhoudprogramma betaal je slechts 10 á 20 euro per maand. Dit bedrag is door elke ondernemer prima op te hoesten, waardoor zo’n programma in de basis al voor elke ondernemer geschikt is.

Het programma zelf biedt talloze mogelijkheden. Zo heb je de keuze uit allerlei functionaliteiten en van automatiseringsmogelijkheden. Door deze mogelijkheden is het gewoonweg mogelijk om alle boekhoudkundige processen in je onderneming te optimaliseren. Dit bespaart je veel tijd en daarmee ook veel geld!

Tip 3: plan wekelijks tijd in voor het bijhouden van je boekhouding

De meeste ondernemers hebben het behoorlijk druk. Juist doordat het zo druk is, schieten sommige randzaken er bij in. Qua boekhouding is dit eigenlijk niet mogelijk. Je moet je boekhouding gewoonweg van A tot Z perfect bijhouden.

Om dit te bereiken, is het advies om wekelijks een vast blok vrij te houden voor de boekhouding. Zet in je agenda bijvoorbeeld dat je elke woensdag van 09:00 tot 11:00 uur je boekhouding bijwerkt. Ben je al om 10:00 uur klaar? Dan heb je een ‘extra’ uurtje om voor je klanten te werken!

Tip 4: houd goed rekening met de belastingen

Eén van de grootste valkuilen voor starters is de belasting. Als ondernemer ben je verplicht om belasting te betalen, maar dit gaat nét iets anders dan als je in loondienst zou zijn. Zo moet je goed rekening houden met de BTW afdracht. Over elke factuur die je verstuurt, moet je BTW heffen.

Heb je voor een bedrag van 200 euro producten of diensten geleverd? Dan zou je een factuur van 242 euro op moeten sturen. Dit bedrag van 42 euro zet je direct opzij. Aan het einde van een kwartaal moet je alle gevorderde BTW afdragen aan de belastingdienst.

Doe je zelf ook bepaalde investeringen? Dan betaal je hier uiteraard ook BTW over. Deze BTW kun je van bovengenoemde BTW bedragen aftrekken. Zorg er in ieder geval voor dat je dit principe volledig begrijpt. En dat je ook maandelijks de BTW opzij zet.

Tevens moet je goed rekening met de inkomstenbelasting houden. Ook hiervoor moet je maandelijks geld opzij zetten. Doe je dit niet? Dan krijg je het volgende jaar opeens een aanslag van (tien)duizenden euro’s. Verdiep je daarom ook goed in de inkomstenbelasting.

Tip 5: probeer je boekhouding zoveel mogelijk te automatiseren

Wat is de reden dat je ondernemer geworden bent? De reden hiervoor is waarschijnlijk niet dat je ‘lekker’ je boekhouding bij moet houden. Nee, voor veel ondernemers is het bijhouden van de boekhouding een niet al te leuke verplichting. Om deze verplichting zo makkelijk te maken, zou je je boekhouding grotendeels moeten automatiseren.

Dit automatiseren doe je bijvoorbeeld door het boekhoudprogramma aan je bankrekening te koppelen. Elke nacht worden alle transacties in het boekhoudprogramma geïmporteerd, waarna je deze makkelijk kunt koppelen aan transacties.

Tip 6: check de reviews op onze website

Wil je direct met een goed online boekhoudprogramma kopen? Heel verstandig! Op onze website vind je reviews over de beste online boekhoudprogramma’s van dit moment. Neem deze reviews op je gemak door en kies het gewenste programma uit.

Voor dit programma betaal je niet de hoofdprijs, maar je geniet wel van ongekende voordelen. Veel succes met het boekhouden voor beginners!