Boekhoud app kopen? Dit zijn de beste boekhoud apps van 2022!

Beste boekhoud apps voor ondernemers

Of je nu je boekhouding gratis met een app wilt doen of je simpelweg benieuwd bent welke boekhoud apps als best getest zijn. In dit artikel wordt duidelijke waar je precies aan toe bent met zo’n app en voor welke je moet kiezen.

Daarbij is het belangrijk dat we het niet ingewikkelder maken dan het al is. Door alleen de apps te bespreken die als best getest zijn, kun je na het lezen van dit artikel direct een app kiezen en gebruiken.

Geen tijd? Weet dan dit! E-boekhouden, Rompslomp en MoneyMonk hebben een prima boekhoudapp dat geschikt is voor voor vele soorten bedrijven. Als je voor persoonlijke doeleinden wilt boekhouden, dan is de YNAB app hier uitermate voor geschikt.

Wat is een boekhoud app?

Een boekhoud app is een programma op je smartphone of tablet waarmee je jouw boekhouding kunt regelen. Tegenwoordig noemen we browser software, waarvoor je dus geen programma voor hoeft te installeren, ook vaak een app.

Een boekhoudprogramma dat je op je laptop in de browser kunt gebruiken, wordt vaak ook een boekhoud app genoemd. Voor het gemak gaat dit artikel alleen over boekhoud apps voor smartphones en tablets. Echter, alle apps die echter besproken worden kun je ook gebruiken op je computer in de browser (zoals Chrome, Safari en Mozilla Firefox).

Wat is de beste boekhouding app?

Nu je weet was een boekhoud app is, wil je vast ook weten welke de beste is. In ieder geval is dat een van de onderstaande vijf apps. Er is geen app op zichzelf de beste omdat ze allemaal net wat anders werken en helpen. Iedere app pakt dat dus net wat anders aan.

Toch is het een zekerheid dat tussen deze boekhouding apps jouw nieuwe app zit. Het is belangrijk dat je een kleine selectie van de apps maakt op basis van je eigen wensen zodat ze aansluiten. Vervolgens kun je de apps voor een bepaalde periode uitproberen.

Dit ligt meestal tussen de 14 en de 30 dagen. Genoeg om een idee te krijgen van wat je met een boekhoud app kunt doen. Daarna zou het niet moeilijk mogen zijn om definitief een keuze te maken voor de app waarmee jij jouw boekhouding gaat verzorgen.

BoekhoudprogrammaProefperiodeVanaf prijsMeer info
E-boekhouden14 dagen€9,95 per maandBekijk bij E-boekhouden
DigiBTW30 dagen€10,00 per maandBekijk bij DigiBTW
Rompslomp30 dagen€4,35 per maandBekijk bij Rompslomp
MoneyMonk30 dagen€12,50 per maandBekijk bij MoneyMonk
Moneybird60 dagen€12,00 per maandBekijk bij Moneybird
Beste boekhoudprogramma’s met app

e-Boekhouden

E-Boekhouden is onder zzp-ers een van de populairste boekhoudprogramma’s. Dat komt vooral doordat de boekhoudpakketten van e-Boekhouden zeer scherp geprijsd zijn. Vanaf €9,95 per maand kun je al een abonnement afsluiten.

Bij de duurdere pakketten is het gebruik van de boekhouding app pas mogelijk. Daar staat wel tegenover dat de app prettig werkt en zeer intuïtief is ingericht.

DigiBTW

DigiBTW heeft een compacte boekhoud app waarmee alles wat de gemiddelde zzp-er voor de administratie moet regelen, geregeld kan worden. Van de dagelijkse facturatie tot het opstellen van een winst- en verliesrekening. Wel wordt door diverse gebruikers de app af en toe als wat log ervaren.

Iets wat naar verwachting de komende jaren opgelost moet kunnen worden. Voor de kleine investering die een DigiBTW boekhoudpakket met zich meebrengt, is dit echter ongetwijfeld het wachten waard.

Rompslomp

Rompslomp weet als geen ander hoe het haar gebruikers tevreden moet stellen. Het reguliere boekhoudprogramma wordt al door tienduizenden zzp-ers in Nederland gebruikt. Daarbij komt dat het prettig ingerichte boekhoudprogramma van alle gemakken voorzien is. Iets wat grotendeels ook van de app te zeggen is.

Als er iets in de Rompslomp app lijkt te ontbreken, is het wel de directe digitale btw-aangifte. Iets wat maar bij een beperkt aantal apps mogelijk is. Gelukkig is de prettige scan en herken functionaliteit wel inbegrepen.

MoneyMonk

MoneyMonk heeft een bekende naam in Nederland. Het is ook bij ons een van de best geteste boekhoudprogramma’s. Dat komt onder andere doordat het al jarenlang aan de weg timmert. De afgelopen jaren heeft het als eerst functies als de elektronische btw aangifte geïntroduceerd.

MoneyMonk heeft dan ook als een van de weinige deze functionaliteit in de app ingebouwd. Bij het goedkoopste abonnement is de app overigens al te gebruiken. Wel bestaat de kans dat dit de komende jaren kan veranderen.

Moneybird

Moneybird heeft een hele prettige, gebruiksvriendelijke app die speciaal voor iOS en Android ontwikkeld is. Deze app bevat alle gangbare functies die hierboven besproken zijn. Je kunt met een paar klikken een factuur inboeken of versturen.

Het is zowaar mogelijk volledige offertes op te stellen en de deur uit te doen. Het aantal rapportages dat je kunt uitdraaien loopt behoorlijk op. Van een cashflowoverzicht tot je balans. Op een duidelijke manier wordt het in de Moneybird app weergegeven.

Zijn er ook gratis boekhoud apps?

Er wordt momenteel meer gezocht naar gratis boekhoudprogramma’s en apps dan betaalde. Heel gek is dat natuurlijk niet. Nederlanders willen het altijd zo goedkoop mogelijk. En als het gratis is, dan heb je helemaal alle aandacht te pakken.

De boekhouding apps die gratis zijn, kun je ondertussen op twee handen tellen. Het zijn er ieder jaar meer, maar gratis is hierbij nooit echt gratis. Alle boekhoud apps die je zonder betaling kunt gebruiken, zijn doorgaans voor een korte periode kosteloos.

Meestal betaal je na enkele maanden een bedrag van tussen de €5 en €10. Dat terwijl de gratis apps niet in de buurt komen van de hierboven besproken boekhouding apps.

Wat mag je van een goede boekhouding app verwachten?

Gelukkig is een goede boekhouding app van mijlenver te herkennen. Dat komt onder andere doordat de apps die volledig voor de ondernemer ontworpen zijn, fors beter presteren dan apps die dit niet doen. Uiteindelijk moet het doel van een boekhoud app zijn om je op een prettige manier je boekhouding te laten verzorgen.

Je administratie software moet met een aantal klikken te regelen zijn. Als dat niet het geval is, dan is je boekhoud app kennelijk niet goed genoeg. Dit begint bij het kunnen aanmaken van een factuur. Via de app moet het mogelijk zijn om niet alleen een factuur op te maken, maar deze ook gedetailleerd te kunnen specificeren én versturen.

Het is onhandig wanneer je wel facturen kunt aanmaken maar dan weer via een apart e-mailprogramma moet verzenden. Datzelfde is van toepassing voor het inboeken van facturen. Diverse boekhoudapps kunnen een apart e-mailadres voor je aanmaken waar je jouw facturen naar toe kunt sturen.

Rapportages

Een ander belangrijk onderdeel is het kunnen genereren en inzien van rapportages. Je kunt dan als eerst denken aan je balans, winst- en verliesrekening en liquiditeitsbegroting. Via een oogopslag moet je in een boekhoud app kunnen zien hoe je bedrijf er voor staat.

Het mag natuurlijk niet zo zijn dat je dit alleen op je computer kunt doen. Het liefst zien we in de boekhoud app de belangrijkste gegevens terug in een handig dashboard. Vanaf dit dashboard, kan je gemakkelijk naar de onderliggende rapportages toe.

Er zijn maar een klein aantal boekhoud apps waarmee je écht je complete boekhouding kunt verzorgen. Op het eerste gezicht lijkt vrijwel ieder ander boekhoudprogramma dit te kunnen doen. Er is echter één functie die we bij een tweetal boekhoud apps terug zien komen: het doen van de btw-aangifte.

BTW aangifte

Je btw-aangifte met een boekhoud app doen zonder dat je hoeft over te schakelen naar een computer is niet zomaar mogelijk. Dit kan alleen als het boekhoudprogramma een elektronische aangifte koppeling met de systemen van de Belastingdienst heeft.

Als deze koppeling aanwezig is, kun je zonder het verlaten van de boekhoud app je btw aangifte doorvoeren. Op basis van de aanwezige inkomende en uitgaande facturen zet de app een btw overzicht voor je klaar. Vervolgens kun je door het overzicht te controleren alle gegevens verzenden.

Indrukwekkend natuurlijk. Want als je ook nog eens je btw aangifte via een app kunt doen, blijft er maar weinig over waarvoor je jouw laptop (administratief gezien) hoeft te pakken. Alleen zaken als de ICP aangifte en inkomstenbelasting is nog niet via boekhoud apps mogelijk.

Scan en herken

Een functionaliteit die iedere boekhouding app uit onze top 5 heeft, is een scan en herken functie. Met deze functie kun je een foto van een bonnetje maken, bijvoorbeeld van een lunch of diner, en deze direct inboeken.

Daarna kun je het bonnetje weggooien omdat deze in je administratie opgenomen is. Een stuk makkelijker dan die flinke stapels kassabonnen natuurlijk. Bovendien als je een betaald boekhoudprogramma koopt, dan krijg je vaak ook een eigen e-mailadres op dit op te slaan.

Boekhoud apps voor persoonlijk boekhouding

Ben jij helemaal niet op zoek naar een zzp app? Ben je geen ondernemer? Dan heb je een andere app nodig dan een van de hierboven besproken apps. Je hebt een persoonlijke boekhouding app nodig. Daar zijn er tegenwoordig genoeg van. Gratis zijn ze meestal niet.

Beste boekhoud apps voor de persoonlijke boekhouding

Als je gratis je persoonlijke boekhouding wilt verzorgen, kun je dan ook beter voor een goed Excel of Notion template kiezen. De apps die volgens onze lezers het best voor de persoonlijke boekhouding zijn, zijn YNAB en Dyme. Vooral YNAB (You Need A Budget) wordt door velen als de beste optie gezien. Gratis zijn ze dus niet.

Bij Dyme betaal je door bespaardeals via het platform te doen. Bij YNAB, veruit de beste app voor je persoonlijke boekhouding, betaal je een bedrag van € 90 per jaar. Lijkt veel, maar waarschijnlijk krijg je jouw persoonlijke boekhouding pas echt op orde met YNAB. Het is de € 90 per jaar dan ook waard.

Hoe dan ook, wat de beste boekhouding app voor jou is, hoeft niet gelijk te zijn aan die van je buurman. Neem daarom de mogelijkheden op je gemak door. En nog belangrijke