Beste boekhoudprogramma: Dit programma heeft jouw bedrijf nodig!

Beste boekhoudprogramma

In dit artikel gaan we op zoek naar het beste boekhoudprogramma. Om hierachter te komen hebben we diverse programma’s met elkaar vergeleken. Hierbij hebben we gekeken naar de belangrijkste aspecten. Uiteindelijk is er één winnaar uit de bus gekomen.

Zo hebben we onder andere gekeken naar: slimme functies, gebruiksgemak en de prijs. Naar het vergelijken van alle programma’s is Exact Online als beste boekhoudprogramma gekozen. In dit artikel vertellen we je precies waarom.

Geen tijd? weet dit! Exact Online is het beste boekhoudprogramma omdat zij vele uitgebreide functies kent. Het automatiseren van processen is één van de voornaamste reden hiervoor. Het enige nadeel is hogere prijs in vergelijking met andere programma’s.

Criteria voor het selecteren van het beste boekhoudprogramma

Ons team heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar diverse boekhoudprogramma’s. Denk hierbij aan: Rompslomp, Exact Online, E-Boekhouden, MoneyMonk, Jortt, Informer, Tellow, Visma en Silvasoft. Bij het beoordelen hebben we gekeken op welk gebied programma’s zich van elkaar onderscheiden. Vragen die ze hierbij hebben gesteld zijn:

 • Groeit het boekhoudprogramma met een bedrijf mee?
 • Wat voor slimme functies biedt het boekhoudprogramma aan?
 • Hoe gebruiksvriendelijk is het boekhoudprogramma?

Na antwoorden te hebben gevonden op deze, en tal van andere vragen, hebben wij het beste boekhoudprogramma geselecteerd op basis van dit onderzoek. Exact Online is door ons geselecteerd als het beste boekhoudprogramma van 2022, voor zowel ZZP als MKB.

Exact Online pakketten en prijzen

Een van de belangrijkste redenen waarom Exact Online volgens ons het beste boekhoudprogramma is, is vanwege de talloze functies en mogelijkheden tot uitbreiden. Exact Online is een van de meest diepgaande boekhoudprogramma’s.

Hierdoor is het geschikte software voor talloze bedrijven in allerlei sectoren. Of je nu een startende ZZP’er bent of je bedrijf aan het groeien is tot het formaat van een ware multinational, de boekhoudsoftware van Exact Online groeit mee. Onder meer dankzij de Exact Globe en Exact Synergy software platformen.

Aangezien de Globe en Synergy platformen (nog) niet van toepassing zijn voor de meeste ondernemers, concentreren we ons in dit artikel op het Exact Online platform. De software van Exact Online is eveneens erg uitgebreid en biedt voldoende mogelijkheden voor het merendeel van de ondernemingen.

Exact Online boekhouden vs Exact Online Accountancy

Exact Online biedt twee financiële oplossingen aan, namelijk: Exact voor boekhouden en Exact voor Accountancy. Bovendien biedt Exact Online extra oplossingen aan voor specifieke sectoren, zoals bijvoorbeeld: Handel, Productie, Uren en Project Management.

Het maakt dus niet uit of je een eenmanszaak hebt, een vereniging of een webshop inclusief werknemers, Exact Online biedt een totaaloplossing die past bij de behoeften van jouw onderneming. Exact Online voor boekhouden is het meest gekozen boekhoud abonnement en bestaat uit 3 verschillende pakketten.

Hieronder hebben wij deze voor jou in een handig overzicht gezet, inclusief een korte omschrijving en de meest gebruikte functies. Je kunt alle pakketten van Exact Online, een maand lang gratis en zonder verplichtingen proberen.

Ondanks de prijzen is Exact Online het beste boekhoudprogramma van dit moment

Hieronder worden alle boekhoudpakketten van Exact Online met haar functies toegelicht. Zo weet jij welk pakket geschikt is voor jouw onderneming en welke prijs hierbij hoort.

PakketBedrijfsvormVanaf prijsMeer info
EssentialsEenmanszaak (ZZP)€39,00 per maandBekijk bij Exact Online
PlusMKB€75,00 per maandBekijk bij Exact Online
ProfessionalMKB of groter€111,00 per maandBekijk bij Exact Online

Exact Online Boekhouden Essentials, voor €39,- per maand

Dit is het goedkoopste pakket van Exact Online en biedt een volledige oplossing voor jouw online boekhouding. Je profiteert bij dit pakket ook van de Exact Online app en dit abonnement is perfect voor ZZP’ers.

Het Essentials pakket is inclusief 1 gebruiker en geschikt voor 1 administratie. Belangrijke functies van dit pakket zijn:

 • Samenwerken met jouw accountant of boekhouder
 • BTW aangifte en opgaaf ICP
 • Verkoopfacturen maken en versturen, max. 5 per maand
 • Herinneringen en aanmaningen
 • Peppol en UBL ondersteuning
 • Betaallink toevoegen aan facturen, gekoppeld met Mollie
 • Betalingen ontvangen en automatisch koppelen
 • (Automatische) bankkoppeling met 1 zakelijke rekening
 • Automatisch incasso
 • Relaties aanmaken op basis van een directe koppeling met de KVK
 • Relaties beheren
 • Andere software koppelen

Indien je meer handelingen wil automatiseren, kun je voor een meerprijs gebruik maken van de “no hands accounting” optie. Dit kost €0,45 per boekingsvoorstel, met een minimale afname van 10 stuks. Het is niet mogelijk om het aantal administraties en gebruikers uit te breiden bij dit pakket.

Exact Online Boekhouden Plus, voor €75,- per maand

Dit Plus pakket van Exact Online, biedt een aantal voordelen boven het Essentials pakket. Het is met name interessant als je meerdere administraties en gebruikers nodig hebt. Het pakket is geschikt voor 2 gebruikers en 2 administraties. Voor een meerprijs, is het pakket uit te breiden met meerdere gebruikers en administraties.

De functies van dit pakket zijn:

 • Alle functies van het Exact Online Essentials pakket
 • Verkoopfacturen maken en versturen, max. 100 per maand
 • (Automatische) bankkoppeling met 5 zakelijke rekeningen
 • Kostenanalyse
 • Budgetten
 • Activa
 • Valuta

Exact Online Boekhouden Professional, voor €111,- per maand

Het Professional pakket is eveneens voor 2 gebruikers en 2 administraties, en uit te breiden voor een meerprijs. Het pakket heeft een aantal voordelen, welke met name interessant zijn voor het MKB.

 • Alle functies van het Exact Online Plus pakket
 • Een onbeperkt aantal verkoopfacturen maken en versturen
 • Een onbeperkt aantal bankkoppelingen

Exact Online is onder andere door haar gebruiksgemak het beste boekhoudprogramma

Naast de aangeboden functies, is het gebruiksgemak erg belangrijk bij het beoordelen van een boekhoudprogramma. Op dit punt kwam Exact Online als beste naar voren, waarbij we zowel rekening hebben gehouden met de desktop versie, als de Exact Online app.

Om te starten met Exact Online maak je een account aan en log je in met je e-mail adres en wachtwoord. Indien gewenst in combinatie met een 2 staps verificatie, voor extra beveiliging. Je logt zowel even gemakkelijk in vanaf je PC, als Mac computer. Na het inloggen, kom je terecht in het dashboard, wat bij Exact Online de financiële cockpit heet.

Financiële cockpit

In de financiële cockpit zie je precies hoe jouw financiële administratie ervoor staat. Denk aan: de balans van je bankrekening, een overzicht van alle facturen (inclusief openstaande verkoop- en inkoopfacturen), openstaande taken, resultaten en meer. Deze gegevens worden zowel getoond in cijfers, maar ook visueel door middel van een diagram.

Vervolgens heeft de desktopversie van Exact Online een menu aan de bovenzijde, waarin je onder andere kunt wisselen van administratie, persoonlijke instellingen kunt inzien en wijzigen, en waarin contact kunt opnemen met de Exact Online klantenservice.

Onder dit menu bevindt zich een tweede menu, waarin je handige links vindt naar verschillende functies, zoals: financieel, verkoop, inkoop, medewerkers en abonnementen. Niet al deze opties zijn voor iedere gebruiker van toepassing, het kopje abonnementen is bijvoorbeeld enkel relevant als je op abonnementsbasis klanten factureert.

De software van Exact Online is ontzettend gebruiksvriendelijk en het programma wijst zich vanzelf, waardoor je snel een bepaalde functie vindt. Indien je ergens niet uitkomt, zijn er handige video tutorials te vinden. Deze nemen je mee door het programma en hierin komen vrijwel alle functies aan bod.

Exact Online support

Een goed boekhoudprogramma kan niet zonder een professionele klantenservice. Het zal vast wel een keer gebeuren dat je ergens tegenaan loopt, maar het belangrijkste is dan hoe het bedrijf jou hierbij helpt. We hebben de klantenservice van Exact Online uiteraard zelf getest. We waren met name te spreken over de professionaliteit van de medewerkers.

Oplossingsgericht denken en meedenken is iets dat wij erg belangrijk vinden en niet mag ontbreken bij het beste boekhoudprogramma van dit jaar. Je kunt op verschillende manieren contact opnemen met Exact Online, bijvoorbeeld door middel van de chatfunctie. Je kunt jouw vraag ook binnen de community van Exact Online stellen.

Boekhoudkennis vergroten

Exact Online biedt verschillende manieren om jouw kennis te vergroten en zelf bepaalde dingen op te zoeken. Een mooi voorbeeld hiervan is de kennisbank. In deze kennisbank vind je van allerlei informatie, gerelateerd aan tal van onderwerpen, zoals: facturen, bankkoppelingen, digitale brievenbus, relaties, app center en meer.

Ieder hoofdonderwerp is onderverdeeld in verschillende sub categorieën, waardoor je toegang hebt tot ontzettend veel informatie. De kans is groot dat je in deze kennisbank, een antwoord vindt op al jouw inhoudelijke vragen.

Hetgeen waarin Exact Online zich echt onderscheidt van andere boekhoudprogramma’s, is het feit dat ze op maat gemaakte online trainingen geven. Een perfecte manier om jouw boekhoudkennis uit te breiden, op een moment dat het jou het beste uitkomt.

Slimme functies van Exact Online waardoor zij het beste boekhoudprogramma is

Betaalde boekhoudprogramma’s kosten je uiteraard meer dan een gratis boekhoudprogramma, maar dit betekent niet dat je aan het einde van het jaar met een gratis boekhoudprogramma goedkoper uit bent. Betaalde boekhoudprogramma’s maken namelijk gebruik van een boel slimme functies.

Een voorbeeld van een slimme functie, is de digitale brievenbus van Exact Online. Door deze correct in te stellen, worden een aantal handelingen geautomatiseerd. Zo kunnen andere gebruikers met een Exact Online account, direct facturen sturen vanuit het programma zelf naar jouw brievenbus.

Een ander voorbeeld van een slimme functie, is het indienen van jouw BTW aangifte via Exact Online. Exact Online houd je vervolgens op de hoogte, van de status van je aangifte.

Met Exact Online is het mogelijk om bepaalde bankrekeningen automatisch te koppelen, waardoor je precies weet hoe jouw onderneming er financieel voorstaat met een up-to-date overzicht. Exact Online heeft onder meer een koppeling voor de banken: ABN Amro, ING, Rabobank, Bunq en Knab.

Exact Online app en app center

Tegenwoordig zijn de smartphones niet meer weg te denken en ook Exact Online heeft een eigen app. Erg handig als je een dagje niet op kantoor bent of als je nog even snel iets wil nakijken voor een belangrijke afspraak. In Exact Online, kom je net als bij de desktopversie, als eerste terecht in jouw financiële cockpit.

Hier vind je eveneens handige informatie omtrent jouw online boekhouding. Kies zelf voor de gewenste modus, de donkere modus is speciaal ingesteld om je ogen rust te geven. Keur in de Exact Online app onder meer facturen goed of af, binnen een aantal seconden.

De app is ook erg handig, als je je uren wil bijhouden. Bijvoorbeeld voor het urencriterium van de Belastingdienst of als je wil bijhouden hoelang je aan het werk bent voor een bepaalde klant. Deze functie is ook geschikt voor werknemers, waardoor ze hun gewerkte uren en opgebouwde vakantiedagen makkelijk bijhouden.

Als je klant bent van Exact Online, heb je toegang tot een uitgebreide selectie van apps, welke je met gemak koppelt aan jouw online boekhouding. Deze apps zijn met name interessant, als je op zoek bent naar een specifieke oplossing of een functie die gerelateerd is aan een bepaalde sector.

Je filtert de apps in het app center op categorie of gebruik de zoekfunctie voor het vinden van de perfecte externe app. Denk bijvoorbeeld aan Mailchimp, voor het versturen van nieuwsbrieven. Whatsapp, waarmee je jouw klanten offertes, facturen en verzendbevestigingen verstuurt via deze messenger app.

Of wat dacht je van App2Track, een papierloze manier voor het inzichtelijk maken van leveringen, gericht op de transportsector. Er komen constant nieuwe apps bij, inclusief apps die zijn gebaseerd op open source boekhoudprogramma software, waardoor de mogelijkheden werkelijk eindeloos zijn.

Waarom is Exact Online het beste boekhoudprogramma?

Aangezien er een hoop kwalitatieve boekhoudprogramma’s op de markt zijn, vraag je je waarschijnlijk af waarom Exact Online is gekozen als het beste boekhoudprogramma van het jaar 2022. Dit komt door de unieke kwaliteit die het programma op vele vlakken biedt.

Hieronder een aantal van de belangrijkste kenmerken, die ook jou zullen overtuigen van de meerwaarde van deze online boekhoudsoftware:

 • Exact Online beschikt over alle mogelijke functies die je nodig hebt, voor het online bijhouden van jouw bedrijfsadministratie en meer
 • Het programma richt zich niet enkel op zelfstandige ondernemers zonder personeel, maar ook op het midden en klein bedrijf. Zelfs als je uitgroeit tot een multinational, hoef je niet over te stappen op andere boekhoudsoftware, dankzij de platformen Exact Online Globe en Exact Online Synergy
 • Exact Online maakt gebruik van slimme functies, waardoor je een hoop tijd (en geld) bespaart voor het ondernemen zelf
 • Exact Online biedt meerdere manieren om boekhoudkundige kennis op te doen of je boekhoudkennis bij te spijkeren. Indien je er niet uitkomt, staat de professionele klantenservice tot jouw dienst
 • De online boekhoudsoftware van Exact Online hanteert weinig extra kosten. Indien er extra kosten gelden, is dit voor het uitbreiden of toevoegen van bepaalde functies, die niet relevant zijn voor iedere onderneming
 • Exact Online biedt extra modules aan, die specifiek zijn gericht op bepaalde sectoren. Denk aan die voor de bouw- of de productiesector. Exact Online is een van de weinige boekhoudprogramma’s, met op maat gemaakte oplossingen per sector.

Conclusie

Na het grondig beoordelen van meerdere boekhoudprogramma’s, van gratis boekhoudprogramma’s tot open source boekhoudprogramma’s, is Exact Online duidelijk naar voren gekomen als het beste boekhoudprogramma van 2022.

Indien je Exact Online zelf wil testen, maak dan gebruik van de gratis proefperiode. Zo geniet je 30 dagen lang van alles wat Exact Online te bieden heeft, zonder aan een abonnement vast te zitten.

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen voor bezoekers die voorkomen bij bezoekers die het beste boekhoudprogramma willen kopen voor hun bedrijf.

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma, volgens ons onderzoek, is Exact Online. Waarom wij Exact Online het beste boekhoudprogramma van 2022 vinden, lees je terug in dit artikel. We laten jou hierin precies zien wat Exact Online voor jouw onderneming kan betekenen, wat het programma kost en hoe gebruiksvriendelijk het programma is.

Wat is Exact Online?

Exact Online is het beste boekhoudprogramma van 2022, voor zowel ZZP, als het MKB. Dit online boekhoudprogramma biedt een totaaloplossing voor het bijhouden van jouw bedrijfsadministratie, inclusief het koppelen van jouw bankrekening, het bijhouden van uren en het doen van jouw BTW aangifte.

Is Exact Online of Rompslomp een beter boekhoudprogramma?

We hebben meerdere boekhoudprogramma’s met elkaar vergeleken, waaronder ook de boekhoudprogramma’s Rompslomp en Exact Online. Exact Online is bij ons als het beste boekhoudprogramma van 2022 uit de bus gekomen en in dit artikel lees je precies waarom.

Is Exact Online duur?

Exact Online biedt al een pakket aan voor €39,- per maand, dit is het Exact Online Essentials pakket. Voor nog geen 40 euro per maand, geniet je van een totaaloplossing voor jouw online zakelijke boekhouding. “Duur” is een relatief begrip, maar als we kijken wat je voor dit geld ontvangt, zijn wij van mening dat Exact Online geen duur boekhoudprogramma is. In dit artikel lees je precies welke functies worden aangeboden binnen dit goedkope online boekhoudpakket.

Is Exact Online gratis?

Ja, en nee. Gedurende de eerste 30 dagen is Exact Online gratis. Op deze manier kun je het programma zelf testen en bepaal je zelf of Exact Online het geschikte boekhoudprogramma is voor jouw bedrijf. De proefperiode van een maand is zonder verplichtingen en je bepaalt na deze periode zelf of je wel of geen abonnement afsluit.